CHROME / Feel It Like a Scientist

Nakon dvanaestogodišnje stanke, Helios Creed i njegov projekt Chrome se vraćaju s novim albumom ‘Feel It Like a Scientist’, a ako je vjerovati našem prvom dojmu, nema neke velike razlike u zvuku, ako ga usporedimo s onim veličanstvenim, pionirskim danima benda (sredina sedamdeseth). Tek nešto više mudrosti i zrelosti koja ionako dolazi s godinama. Stoga je ‘Feel It Like a Scientist’ i više nego razumljiv i zahvalan izbor za aktualni album tjedna!

 

Feel It Like a Scientist prvi je album sastava The Chrome (ili bolje kazati, njegovog spiritus movensa Heliosa Creeda) u zadnjih 12 godina. No, ono što će svaki štovatelj ovog imena odmah primjetiti; ne nedostaje mu inovativnosti i energije koje su ovaj projekt krasile u njegovim pionirskim danima, davnih sedamdesetih.

Damon_helios

Damon Edge i Helios Creed, 1976.

Iako je druga kreativna polovica, gitarist Damon Edge sastav napustio još 1996., Creed je nastavio istraživati suživot punka, eksperimentalne glazbe, psihodelije i industriala, a rezultati su tu pred nama. Istina, nije pretjerano žurio, što se najbolje vidi po vremenski širokim gapovima između izdanja, no ono što treba cjeniti jest kvalitet a ne kvantitet.

Možda zvuk Chromea nije svima prihvatljiv, bar ne onako na prvu, no Feel It Like a Scientist je vrijedan spomenik jednom velikom glazbenom imenu koje nakon skoro četrdeset godina manje – više kontinuiranog djelovanja i dalje ne gubi na svježini i originalnosti.

Neke bendove vrijeme nikako ne može pregaziti, a Chrome je definitvno u samom vrhu tog društva!

PS. ukoliko želite saznati više o ovom jedinstvenom sastavu, slijedite priloženi link:

http://www.helioschrome.com/

chrome_scientistlp

01 Nephilims (Help Me!)
02 Prophecy
03 Lipstick
04 Lady Feline
05 Something in the Cloud
06 Six
07 Unbreakable Fluoride Lithium Plastic
08 Captain Boson
09 Big Brats
10 Brady the Chicken Boy
11 Slave Planet Institution
12 Cyberchondria
13 Himalyanelimination
14 The Mind
15 Systems Within Systems
16 Nymph Droid

31/08/2014

autor: Vjeran Stojanac

Tags: , , , ,