KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

VANJA CUCULIĆ ● MATKO MEŠTROVIĆ ● NEP / NOVA EVROPA

U srijedu 14. listopada u 19 sati u Domu mladih u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split otvaraju se tri izložbe iz produkcije Hrvatskog dizajnerskog društva, u suorganizaciji Platforme 9,81, MKC i HDD-a, u partnerstvu s DVK UMAS. Riječ je o izložbi plakata grafičkog dizajnera Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella nastalih od 2005. do 2019. godine, pregledu aktivnosti intermedijalnog projekta i kolektiva NEP / Nova Evropa od ranih 1980-ih do ranih 1990-ih, te tematskoj izložbi posvećenoj teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića. Izložbe ostaju otvorene do 23. listopada 2020.

VANJA CUCULIĆ: DRAMA! PLAKATI ZA GDK GAVELLA 2005. – 2019.

Izložba Vanja Cuculić: Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019. prikazuje izbor iz jednog od najuzbudljivijih i najneobičnijih plakatnih opusa u suvremenom hrvatskom grafičkom dizajnu, onaj Vanje Cuculića za Gradsko dramsko kazalište Gavella. Od 2005. do 2019. godine ovi su plakati oblikovali lice jednog javnog teatra, stimulirali pažnju i imaginaciju promatrača, kreirali snažne vizualne predodžbe o predstavama za koje su dizajnirani, ali i o samom kazalištu te kreativnom potencijalu medija plakata danas. Osim plakata, na izložbi se prikazuje i kratki dokumentarni film (autora Marka Goluba i Ore Mušćet te snimatelja i montažera Mirana Krčadinca) u kojem Vanja Cuculić govori o svom kreativnom procesu i specifičnim promišljanjima medija plakata, uz osvrtanje na pojedine primjere. Kustos izložbe je Marko Golub.

Tekst Marka Goluba Fantastične zvijeri, ljudi i stvari: O plakatima Vanje Cuculića za GDK Gavella možete pročitati ovdje. Video razgovor s Vanjom Cuculićem možete pogledati ovdje.

PRAKSA TEORIJE: MATKO MEŠTROVIĆ & DIZAJN

Izložba Praksa teorije: Matko Meštrović & dizajn posvećena je teoretičarskom, kritičarskom i zagovaračkom djelovanju Matka Meštrovića u kontekstu dizajna u razdoblju od ranih 1960-ih do današnjih dana te je svojevrsni portret čovjeka koji je svojim radom snažno utjecao na naše današnje poimanje dizajna i njegove uloge, kao i razumijevanje njegove, ali i naše, relacije s tehnološkim, medijskim, kulturnim, društvenim i ekonomskim okruženjem u kojem živimo. Panorama koju predstavljamo pokriva Meštrovićeve likovnokritičarske početke, ulogu u pokretanju i kreiranju teorijskog diskursa Novih tendencija, svjetonazorsko okruženje Gorgone, aktivnosti Centra za industrijsko oblikovanje, evoluciju njegovog teorijskog pisanja o dizajnu i okolini, dinamičnu mrežu međunarodnih veza i kontakata, rad na Radioteleviziji Zagreb, sudjelovanja u radu brojnih strukovnih žirija, različitih inicijativa za osnivanje visokoškolskog obrazovanja dizajnera koje 1989. kulminiraju pokretanjem Studija dizajna u Zagrebu, do vođenja Zavoda za kulturu Hrvatske, predavanja teorije na Studiju dizajna u Zagrebu i rada Ekonomskom institutu u Zagrebu. Ova izložba artefakata, dokumenata, preslika dokumenata, fotografija i rekontekstualiziranih fotografija i vizualnih materijala, citata i tumačenja, a ne autorovih umjetničkih djela ― ima i simboličku važnost ukazivanja ne samo na teme kojima se bavio i, suvremenim rječnikom, mreže u kojima je djelovao, nego prije svega na ulogu teorije dizajna kao i važnost kritičke društvene teorije za praksu i promišljanje dizajna, odnosno afirmaciju ideje da je teorijska refleksija važan i neizostavan dio svake dizajnerske prakse.

Časopis “Dizajn”, dizajn: Hrvoje Devide, Centar za industrijsko oblikovanje, 1967 – 68.
Tekst Dejana Kršića, Marka Goluba i Ore Mušćet, pod naslovom Kontinuirana istraživanja Matka Meštrovića možete pročitati u tri nastavka: I. dio: Kritika, Nove tendencije, Gorgona;  II. dio: CIO, Icograda, RTZIII. dio: Od teorije dizajna do problema okoline, Studij dizajna, hrvatska kruna.

NEP / NOVA EVROPA: KUNST IST ZEITLOS • EUROPA ENDLOS

Izložba NEP / NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos • Europa endlos, posvećene intermedijskom projektu Nova Evropa i istoimenom kolektivu (Dejan Kršić, Jane Štravs, Gordana Brzović) koji je od ranih 1980-ih do početka 1990-ih djelovao na razmeđu grafičkog dizajna, medijske umjetnosti, teorije, nezavisnog izdavaštva, eksperimentalne glazbe i videa. Izložba daje presjek NEP-ovih aktivnosti i artefakata – fanzina, xerox grafika, kolaža, plakata, fotografija, dizajna publikacija i glazbenih albuma, u rasponu od autorskih radova NEP-a do dizajna za klijente (omotnice ploča Let 3, Rijeka-Paris-Texas, časopis Quorum itd.). Dio izložbe čine i novi grafički radovi, svojevrsni kolektivni hommage Novoj Evropi iz vizure kolega dizajnera, umjetnika i drugih kreativaca različitih generacija.

Tekst Marka Goluba Glava umjetnika kao radar: elektronički intimizam Nove Evrope 1982. – 1992. možete pročitati ovdje.
Podaci o izložbama:
VANJA CUCULIĆ – DRAMA! PLAKATI ZA GDK GAVELLA 2005 – 2019.
Autor koncepcije, kustos izložbe i autor teksta: Marko Golub
Autorski postav izložbe: Marko Golub i Vanja Cuculić
Asistentica kustosa: Ora Mušćet
Grafički dizajn: Studio Cuculić
Koncept videa: Marko Golub
Autori videa: Marko Golub & Ora Mušćet
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac

PRAKSA TEORIJE: MATKO MEŠTROVIĆ & DIZAJN
Autori izložbe i postava: Marko Golub, Dejan Kršić, Ora Mušćet
Grafički dizajn: Dejan Kršić
Hvala: Muzeju arhitekture i oblikovanja u Ljubljani, Cvetki Požar, Kolekciji Sudac, Marinku Sudcu, Branki Čurćić i Zoranu Panteliću iz kuda.org, Institutu za povijest umjetnosti, Ljiljani Kolešnik i Sanji Sekelj, Borisu Ljubičiću i Matku Meštroviću na ustupljenim vizualnim materijalima i pomoći pri realizaciji ove izložbe.

NEP / NOVA EVROPA: KUNST IST ZEITLOS • EUROPA ENDLOS
Kustos i autor teksta: Marko Golub
Dizajn: Dejan Kršić
Dizajn timelinea: Dejan Dragosavac Ruta
Postav izložbe: Marko Golub & Dejan Kršić
Tehnička suradnja na postavu: Ivan Kuharić
Asistentica kustosa: Ora Mušćet

Autori tribute grafika: Dejan Dragosavac Ruta • Ivan Antunović • Oleg Šuran • Maja Stojanović & Sanja Planinić • Andrej Dolinka • Borut Vild • Hrvoje Živčić • Roman Uranjek [ neo standard kultur ] • IRWIN [ Miran Mohar ] • Sara Renar & Barbara Delać • Radenko Milak / Roman Uranjek • шkart • Metropolie Trans • This Town Needs Posters • Mario Aničić • Željko Badurina • Lana Grahek
VANJA CUCULIĆ ● MATKO MEŠTROVIĆ ● NEP / NOVA EVROPA
Multimedijalni kulturni centar
Ulica slobode 28, Split
14. – 23.10.2020
pon – sub 14 – 21h
Organizacija: Platforma 9,81, Multimedijalni kulturni centar i Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu
Produkcija izložbi: Hrvatsko dizajnersko društvo
Postav izložbi: Oleg Šuran, Miranda Veljačić, Marko Golub
Grafički dizajn: Oleg Šuran
Organizatori i koordinatori: Miranda Veljačić (Platforma 9,81) i Marko Golub (HDD)
Asistencija: Ora Mušćet
Sponzori tiska svih izložbi: Cerovski print boutique, Ars kopija
Produkcija i organizacija svih izložbi financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova
Podrška: Grad Split, Gradimo dom zajedno i KLFM – radio u zajednici

autor: Kristina Tešija, 13/10/2020

, , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Bojan Koštić: Das Unbehagen

16:30–17:00 Srijeda 25.11.2020.

Bojan Koštić izvest će dio svog rada u eteru KLFM-a.

OPEN CALL: Zlatna lubenica 4.0

15/04/2020.

Zlatna lubenica iz bek! 2020. Pročitaj!!! Produkcija, izložba, (sitne) pare, nagrada i slava! Ima i katalog.

Ana Hoffner: Iscrpljeno vrijeme

07/09/2020.

U petak, 11. rujna s početkom u 20:00 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split otvara se izložba naziva Iscrpljenovrijeme…

Igor Grubić: Tragovi nestajanja (u tri čina)

10/03/2020.

U petak 13. ožujka u 20 sati u Galeriji MKC u Domu mladih u Splitu otvara se izložba Igora Grubića Tragovi nestajanja…

Tjedna rotacija

Arhiva

DRY CLEANING / New Long Leg

CAKE / Comfort Eagle (2001.)

FLAMINGOSIS / Cosmic Feeling

AXEL BOMAN / xlr8r

OASIS / Familiar to Millions (2000)

SILVIO BOČIĆ / South