KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

TIM BOWNESS / Stupid Things That Mean The World (2015.)

Ovaj je album, kao i ostatak Bownessovog samostalnog stvaralaštva teško klasificirati, a lako je moguće da vam prilikom preslušavanja na pamet padnu imena poput Roberta Wyatta, Davida Sylviana, Scotta Walkera pa i Bryana Ferryja iz poznih osamdesetih. Djelimičan razlog tomu su i gostujući glazbenici koji su dali svoj obol ovom djelu, a na toj se listi pored nezaobilaznog Wilsona nalaze i Phil Manzanera, Peter Hammil, Andrew Keeling, Pat Mastelotto i drugi. U svakom slučaju, ovaj mali izlet u one mirnije vode suvremenog art rocka idealan je izbor za lijena i vruća ljetnja popodneva. Štoviše, virtualno glazbeno putovanje u neistražene, hladnije krajeve britanske rock avangarde!

 

Tim Bowness je jedno od onih imena sa krajnjih margina, čiji je maestralni, mada neveliki opus zanemaren čak i u pripadnim art rock krugovima. Čak je poznatiji pod pseudonimom No-Man, što je u stvari naziv projekta kojeg je 1987. pokrenuo s Stevenom Wilsonom, kasnijim utemeljiteljem Porcupine Treea, te vrsnim producentom koji je zadnjih godina remasterirao ostavštinu ključnih britanskih progresivnih lučonoša iz sedamdesetih (Yes, King Crimson, Jethro Tull, ELP…). Zanimljivo, No-Man i dalje djeluje, ali Bowness se rijetko kad otisne u samostalne vode te iznjedri poneki u potpunosti vlastiti album. Do današnjeg je dana objavio tek tri takva uratka: One Little Indian (2004.), Abandoned Dancehall Dreams (2014.), te naš aktualni album tjedna, Stupid Things That Mean The World (2015.) koji se može razmatrati i kao svojevrsni nastavak svojeg prethodnika.

bowness_mixedmedia_splash650No, nemojte ovu posljedičnu vezu uzimati kao otegovnu okolnost, jer ovaj je album sasvim ispunjeno i zaokruženo djelo. Ono što ga posebno krasi jest Bownessova sposobnost plovidbe raznim progresivnim glazbenim stilovima, koje na koncu uobličuje u izvrsne balade prožete tu i tamo elementima jazza, world musica i ambijentalne glazbe.

Ovaj je album, kao i ostatak Bownessovog samostalnog stvaralaštva teško klasificirati, a lako je moguće da vam prilikom preslušavanja na pamet padnu imena poput Roberta Wyatta, Davida Sylviana, Scotta Walkera pa i Bryana Ferryja iz poznih osamdesetih. Djelimičan razlog tomu su i gostujući glazbenici koji su dali svoj obol ovom djelu, a na toj se listi pored nezaobilaznog Wilsona nalaze i Phil Manzanera, Peter Hammil, Andrew Keeling, Pat Mastelotto i drugi.

U svakom slučaju, ovaj mali izlet u one mirnije vode suvremenog art rocka idealan je izbor za lijena i vruća ljetnja popodneva. Štoviše, virtualno glazbeno putovanje u neistražene, hladnije krajeve britanske rock avangarde!

?????????????

Tim Bownes: Stupid Things That Mean The World (2015.)

01 The Great Electric Teenage Dream
02 Sing To Me
03 Where You’ve Always Been
04 Stupid Things That Mean The World
05 Know That You Were Loved
06 Press Reset
07 All These Escapes
08 Everything You’re Not
09 Everything But You
10 Soft William
11 At The End Of The Holiday

 

Vjeran Stojanac

 

autor: Vjeran Stojanac, 04/08/2015

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Destroyer / Have We Met

15:00–16:00 Subota 15.2.2020.

“Sing the least poetic thing you can think of and try to make it sound beautiful.” – Dan Bejar

THE CACTUS CHANNEL / Stay A While

15:00–16:00 Srijeda 3.1.2018.

Siječanjska depresija zaslužuje jedan ovakav album tjedna. Odvrnite ovu srijedu i subotu u 15:00h ovaj stream i momentalno zaboravite na sivilo, zimu, minus na računu. Sjetite se onih dobrih stvari…

Stan Getz & João Gilberto – Getz/Gilberto: 50th Anniversary (Verve 2014)

02/06/2014.

Potezanje za reizdanjem kod biranja album tjedna nije očajnički potez uslijed neimaštine boljeg izbora već opet neka vrst glazbenog obaveznog štiva kojeg ne smijete preskočiti i koje svojom svježinom, 50 godina nakon prvog izdanja, i dalje plijeni ljepotom i demistificira gomilu “originalne” recentne pop glazbe.

MGMT / MGMT

16/09/2013.

Na sam dan službenog izlaska četvrtog albuma njujorških psiho dječaka slušamo ga u cijelosti. Album se zove kao i bend i to je jedino normalno i očekivano. Sve ostalo je suludi psihodelični trip koji ovaj materijal može slobodno dovesti na listu zabranjenih ljekova. MGMT su Floydi i to oni najbolji..sa Sydom.

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

ENZO CARELLA / Barbara e altri Carella (1979)

SELF ESTEEM / I Do This All The Time

HONEY DIJON / In Session

The B-52’s / Live at The Pavilion

KOZMODRUM / Kozmodrum