KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sacher: Biser, Ambra, Jantar (2019.)

15:00–16:00 Utorak 22.10.2019.

Utorkom i petkom od 15 h

Dobra vijest glasi; Samuel Sacher se vratio! Ona još bolja se zove Biser, Ambra, Jantar!

Srđan (Samuel) Sacher je posljednji put ostavio traga na hrvatskoj glazbenoj sceni u proljeće 1991., kada je objavljen Bez Tišine, drugi album Vještica. Uslijedilo je zatišje, nemile scene ratnih razaranja koje je užasom nadjačavala samo lokalna dance scena (Velina, Minea, Senna M, Simplicija, Ivana Banfić…). Nama koji smo zadržali dašak razuma ostalo je samo moliti se i mantrati: Johnny, vrati se! Srđane, vrati se!. Bilo je to sve tako beznadno, jer za prvonavedenog  se znalo da je definitivno rekao ZBOGOM balkanskim vukojebinama. Srđan, koji je u međuvremenu postao Samuel ipak je ostavljao kakvu takvu nadu!

Neke su natruhe iskrsnule tijekom 2011. i 2012., kada Vještice opet sa Sacherom na basu i zsa mikrofonom održavaju nekoliko nastupa u zagrebačkoj Močvari i Vintage Baru, no prijem je bio ispod očekivanog. Svejedno je malo tko imao volje svjedočiti starom materijalu i staroj postavi Vještica, atmosferi koja je mogla jedino nalikovati na nekakav mučni reunion Haustora, sastava koji je nakon drugog albuma Treći svijet (1984.), kada je Darko Rundek preuzeo stvari u svoje ruke postao vlastita karikatura. U narednim će godinama Sacher predvoditi sastave kratkog vijeka, Brojane i Dee Dee Mellow, da bi koncem osamdesetih utemeljio kultne Vještice.

No, to je sve prošlost. Nešto što bi Sacher – možda ne u cjelosti, ali u najvećoj mjeri ostavio iza sebe. To ne znači da aktualni koncertni repertoar neće uključivati njegove uspjelije skladbe iz perioda Haustora i Vještica, no jedno je nepobitno – težište i smisao povratka jest novi projekt, sastav Sacher.

Album nazvan Biser, ambra, jantar svjim nazivom, kako sam autor kaže aludira na bolni proces u nastanku ljepote. U kojoj mjeri ovo ime karakterizira bit albuma, dokučite sami. Bitno je to što je album najavljen sa dva singla koji se se plasirali uglavnom putem videokanala poput youtubea, Riječ je o skladbama Mene nisi nikad volila i Vrijeme stalo, koje svojom energičnošću možda nose natruhe hitoidnog potencijala, ali nemojte to pogrešno shvatiti – hitovi su u pravilu banalne pjesmice ali Sacher nikad nije bio u stanju  ili barem nije želio napisati nešto banalno.

Nižu se pjesme u najboljem autorovom stilu, primjerice pomalo tugaljiva Vidaj rane curice, znatno poletniji Mornar, Kad si bila gizdava, Nema repete… i tako dolazimo do naslovne skladbe, koju potpisnik ovih redaka shvaća kao razdjelnicu na kojoj album doživljava bifurkaciju. Unatoč još nekolicini pjesama koje zadržavaju duh prvog dijela albuma (Nikad ne lažem, Tak mlada a već Sloveka, Ti si moja zastava), teško se oteti dojmu kako su upravo kompozicije laganijeg tempa noseća snaga ovog ostvarenja, poput Za bolje ne znam smještenu negdje na polovici albuma, te posenmo niz zaključnih skladbi (Nejdi, Samo ljubav, Kad na nebu vidiš dugu).

Ne bi bilo zgorega spomenuti i neke suradnike čije je prisustvo u nekoj mjeri obojilo ovaj album. Od starih suradnika između ostalih gostuju Boris Leiner i Jurij Novoselić, a od nove garde neizostavno je spomenuti producenta Zvonimira Duspera – Dusa koji je iznio lavovski dio posla – uostalom, tijekom snimanja je postao punopravni član sastava.

Sacher: Biser Ambra Jantar (Dallas Records, 2019.)

01 Mene nisi nikad volila
02 Vidaj rane curice
03 Mornar
04 Kad si bila gizdava
05 Nema repete
06 Biser ambra jantar
07 Za bolje ne znam
08 Nikad ne lažem
09 Tak mlada a već slovenka
10 Ti si moja zastava
11 Vrijeme stalo
12 Nejdi
13 Samo ljubav
14 Kad na nebu vidiš dugu

autor: Vjeran Stojanac, 19/10/2019

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

KLINIKA DENISA KATANECA / Rode

15:00–16:00 Utorak 21.5.2019.

Klinika Denisa Kataneca je zagrebački sastav, te najnoviji projekt ultra profiličnog kantautora Denisa Kataneca koji je ostavio značajan trag na zagrebačkoj glazbenoj sceni u zadnjih 10ak godina.

TROKUT / Shapeless

15:00–16:00 Utorak 3.11.2020.

Sa zadovoljstvom, pred smiraj ove 2020, komad regionalnog future jazza kao ovotjedni balkanizator. Trokut, zagrebačko-ljubljanski projekt svjetskog zvuka.

NELLCOTE / Disturbance in a Quiet Summer Night

15:00–16:00 Utorak 15.10.2019.

Nellcote je četveročlani zagrebački autorski bend čija se glazba može smjestiti na među alternative, indieja i bluesa. Osim osnivača i…

JAPANSKI PREMIJERI / JP​=​10 Vol​.​1: The Best Of 2010 – 2020

15:00–16:20 Utorak 1.9.2020.

Projekt kojeg evidentno štujemo i konstantno pokušavamo skrenuti pažnju na te divne i skromne ljude. Slavimo skupa s njima njihovih deset godina kreativnog ludila.

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

KINGS OF CONVENIENCE / Rocky Trail

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

PET SHOP BOYS / Discovery: Live In Rio

PITAJ KLINCE / Dušice