KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Radio Dan&Noć 2018 izvještaj

Iza nas je Radio Dan&Noć, koji nam je donio susret s klubskom vinilnom selekcijom iz Napulja, novom zagrebačkom sviračkom premijerom Back Feed i razgovorom o napuljskom zvuku i digging kulturi.

DAN

Prvi dio ovogodišnjeg programa Radio Dan&Noć bio je, logično, posvećen dnevnom programu; razgovoru s gostima iz Napulja; Gianpaolo, Lorenzo, Gennaro i Antonello dio su kolektiva zaslužnog za kolekciju zaboravljene talijanske groovey glazbe s kraja sedamdesetih i osamdesetih pod nazivom Napoli Segreta i u Beton kinu su s nama podijelili priču koja je prethodila ovoj kompilaciji, neke anegdote i filozofiju kojom se vode u svom svakodnevnom radu, a sve uz probranu vinilnu podlogu.

Gianpaolo Della Noce i Lorenzo Sannino su, uz Massima i Lucia iz dvojca Nu Guinea, zaslužni za selektorski dio posla. S naramkom ploča koje su donijeli u Split, ispričali su malo o sebi i vlastitim projektima, pustili neke trake koje su dio kompilacije, ali i iznimne iskopane bisere s njima najdražih ploča. Gianpaolo stoji iza imena DNApoli, a svoju je bogatu kolekciju ploča započeo primjercima Pina Danielea koje mu je teta poklonila kada se kao osamnaestogodišnjak odselio i krenuo u samostalan život. Nastavio je sa sakupljanjem zaboravljenih napuljskih bisera, ali je kolekciju u početku rijetko dijelio i tek se kasnije odvažio s javnosti podijeliti svoju skrivenu kolekciju, nakon čega je nastao i DNApoli, i uslijedili njegovi sve češći nastupi.

Lorenzo stoji iza Famiglia Discocristiana, imena koje se poigrava s nazivom talijanskog tjednika Famiglia Cristiana i autoritet je napuljskog glazbenog revivala. Čovjek koji je definicija „anti-hype“ osobe, kako su ga okarakterizirali prijatelji, za kojeg kažu da ako naiđe na nekoliko primjeraka ploče koju želi, uredno će kupiti sve kopije i pobrinuti se da se oko nje ne stvori hype. Lorenzo je ispraksirani digger koji ne skida hladni poker face izraz s lica kada kopa po buvljacima i trgovinama ploča; „ne smiješ im dati do znanja da si uzbuđen zbog pronađenog, otkrio je.

Gianpaolove i Lorenzove nastupe danas posjećuje raznolika publika; ima tu starijih ljudi, nekih mlađih lica, ali i znatiželjnih pojedinaca koje zaintrigira što se krije iza imena DNApoli i Famiglia Discocristiana. Nisu to velika događanja, i to je onaj duh tajnog Napulja koji im odgovara; sami su stvorili scenu za sebe i ne zanose se popularnošću i brojkama. Komplilacija Napoli Segreta je nastala u strasti i ljubavi prema glazbi i svom gradu, a istaknuli su da je posebno zanimljiv bio kontakt s autorima i izvođačima odabranih traka jer se neki od njih skoro i 40 godina više ne bave glazbom, pa su za njih to bili izrazito emotivni trenuci. Posebno im je značajno da se napuljska glazba sačuva ovim izdanjem u lokalnom kontekstu, prije nego neka od moćnijih stranih izdavačkih kuća preuzme i napravi od toga novi hype i robu.

Gennaro Ascione zaslužan je za manifest na omotu ploče. Sociolog, autor knjige Vendi Napoli e poi muori (Prodaj Napulj i umri) osvrnuo se na „turistifikaciju“ koja je danas najveći neprijatelj pravog Napulja. Danas je Napulj u potpunosti okrenut turistima, izgleda poput filmske kulise i posjetitelji se nerijetko pitaju postoji li, primjerice, smeće u centru grada. Kaže da su im i tiramole u splitskom getu dale za razmišljati; je li riječ o pravoj odjeći pravih stanovnika ili je i tu riječ o zanimljivom rekvizitu koji će turistima dati dojam autentičnosti i lokalnog života? Tajni, skriveni Napulj je sve ono što žele sačuvati od turista. „Ako želiš nešto uništiti, samo pričaj o tome“, kaže i dodaje, „stvari koje su se našle na kompilaciji naš su odgovor na sve to, mi otkrivamo samo jedan mali dio, dok puno više toga čuvamo za sebe jer želimo da ostane skriveno, tajna, da ne postane roba.“

Gennaro kaže da su se lokalne galerije okrenule brandiranju nekog novog Napulja koji nije postojao prije pet godina, stvara se neka nova slika prilagođena ljudima i pogledu „izvana“. Napoli Segreta njihova je reakcija na to, a sličan bunt postoji i kod drugih pojedinaca i grupa. Riječ je o fragmentiranim i spontanim akcijama, ali vidljive su, primjerice, kod street art-a, o čemu je više rekao Antonello Colaps, arhitekt i vlasnik dizajnerskog studija dopolavoro, osoba zaslužna za vizualni dio kolektiva. Otkrio nam je da su neki popularni street umjetnici prestali s radom kada su vidjeli da njihovi grafiti služe kao mamac za posjetitelje i zanimljiv motiv za podijeliti na društvenim mrežama.

Omotom albuma dominira fotografija Napulja za koju Antonello kaže da je „savršeno kriva“ i da ju je baš zbog toga odabrao. Ona prikazuje Vezuv u magli koja evocira tu skrivenost koju naziv ploče nosi. Tražeći po starim fotografijama iz vlastitog arhiva, neke koje nisu dospjele na omot iskorištene su kao popratni medijski materijal za promociju ploče. Zanimljiv detalj je i poklon kupon koji dolazi uz kupljenu ploču, a kojem je rok trajanja rekordna 3000. godina; popust od 10 tisuća lira u restoranu, ali, otiđete li u restoran i pokušate ga iskoristiti, shvatit ćete da kupon zapravo ne vrijedi.

Zapravo je ova igra s kuponom i konzumerizmom ono što najbolje opisuje ovu ekipu koji za sebe ističe da se prije svega, u svemu što rade uz svoje primarne poslove, žele samo dobro zabaviti, te čuvati svoje i razviti nova prijateljstva. Tijekom razgovora, koji je trajao skoro dva sata, mogli smo uživati u glazbenim komentarima i raznim anegdotama vezanim za izvođače, autora ili vizuale istih.

NOĆ

22:00 i otvaranje kluba uz vinilno izdanje (da sve bude u nekom logičnom skladu) malog vodiča kroz progresivnu glazbu aka. El Segundo.

23:45 i scenu preuzimaju prvi gosti večeras, Back Feed. Bend kojem je ovo prva javna svirka mada članovi imaju ogromno sviračko iskustvo kroz ostale, nekadašnje i sadašnje, glazbene projekte. Ti različiti glazbeni utjecaji koje donose Ivan, Igor i Đuro daju prvu večerašnju plesnu pozivnicu. Metronomski precizni, glazbeno vrckavi i pametni, stvaraju dojam jako dobro programiranog stroja kojem je glavni algoritam make them dance. Takvu usviranost i savršenu manipulaciju ritmom, kreiravši pravu party atmosferu, svakako treba ponovo dovesti na lice mjesta. Kako su Back Feed do samog izlaska na stage bili, po vlastitoj želji, poprilično tajanstveni i nismo mogli ništa zvučno promovirati jer su bili potpuno posvećeni glazbi i malo im je vremena ostalo za snimanje i promociju, nadamo se, zahvaljujući uspjehu našeg čarobnjaka tehnike Eugena, i možda prvoj službenoj audio snimci benda. Držimo fige. Posebno zbog svih koji su ovo propustili.

Od 1:00 smo se preselili u hodnik, a tamo su čekali spremni i sjajno raspoloženi Lorenzo i GianpaoloFamiglia Discocristiana i DNApoli, zajedno Napoli Segreta. Glazba koju volimo i dijelimo s vama od samog početka radija i naših selektorski nastupa, napokon je došla u svom izvornom obliku, od izvornih aktera italo disco, napuljskog boogie i funky groove zvuka. Energija Mediterana i emocija tog “najluđega grada na svitu” ispunile su hodnik i ples nije prestajao od prvog do zadnjeg vinila iz nevjerojatno živopisne i raritetne zbirke naših gostiju. Tri i pol sata izvorne napuljske glazbe, bisera koji se ne mogu naći na internetskim servisima i u digitalnim formatima. Plesna, ali i emotivna poslastica za sve one koji su ove večeri ispunili hodnik, ali i početak jednog divnog prijateljstva (#gemellaggio), naše mediteranske dijagonale (#ballapomeridiano)!

Program se realizirao uz podršku Ministarstva kulture RH.

autor: KLFM, 20/11/2018

, , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Otvorene prijave za radionicu ZUMOFONIJE

27/10/2019.

Pred nama je četvrto izdanje ISPOD BINE, sound art festivala koji će se održati od 4. do 11. studenog u…

RADIO NA CESTI 2020 // Split

18:00–1:00 Subota 45.7.2020.

Ostajemo u gradu i nastavljamo s radio ljetom. Nakon kmanskog proloma sunca i kvartovskih beatova, pripremimo se i rezervirajmo 4. srpnja za novo izdanje sad već klasičnog RADIJA NA CESTI.

Marinirani Pariz u Splitu!

16/01/2015.

Marinada kao soundtrack u živo klasika Renéa Claira iz 1925., sa originalne 35 mm trake u prostoru Amfiteatra MKC Split. I nakon toga ostajemo sa koncertom. Šta može bolje za jednu normalnu uru jedne ekstravagantne subote?

Radiona u gostima

11/11/2015.

U sklopu cjelodnevnog programa pod nazivom “Radio dan i noć” koji organiziramo u petak, 20. studenog održati će se radionica DIY elektroničkog sintesajzera otvorenog koda, Synthomir. Isti dan je planiran i nastup eksperimentalnog elektroničkog kolektiva “MMessy Oscillators” koji će u interakciji s publikom predstaviti niz DIY elektroničkih glazbenih instrumenata.

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

BAND OF HORSES / Crutch

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret