KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pokretom Pokreta do povezivanja hrvatskih otoka

22. i 23. listopada održat će se prvo javno predstavljanje platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka – Pokret otoka

Pokret otoka – platforma za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, najavljuje događaj pod nazivom Pokret Pokreta kojim će se, kroz brodsko putovanje preko četiri srednjodalmatinska otoka, 22. i 23. listopada predstaviti dosadašnji i budući rad ove otočne inicijative. Pokret Pokreta na dvodnevnom će putujućem otočnom forumu, od Šolte preko Brača, Hvara, Visa i Splita, okupiti više od 50 sudionika koji će kroz vođeno druženje i djelovanje progovoriti o mogućnostima stvaranja boljeg života na hrvatskim otocima.

pokret-pokreta_kosare_825x315

Pokret otoka neformalna je inicijativa nastala kao odgovor na potrebu aktivnih pojedinaca/otočana i njihovih organizacija za umrežavanjem i suradnjom u nastojanjima da podignu kvalitetu života na otocima, te kao lokalni odgovor na globalno osvještavanje potrebe za odgovornim i održivim upravljanjem prirodnim i ljudskim resursima. Nastao u listopadu 2015. godine, Pokret otoka je i kao neformalna inicijativa u posljednjih godinu dana uspio okupiti i povezati niz hrvatskih otoka, otočana i raznih otočnih, nacionalnih kao i međunarodnih organizacija. Međuotočna i međusektorska mreža koju Pokret otoka želi razviti u prvom bi razdoblju djelovanja virtualno doskočila problemu fizičke udaljenosti i nepovezanosti među otocima te radila na povezivanju i jačanju kapaciteta svih onih koji žele preuzeti odgovornost za razvoj otoka koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava resurse za buduće generacije. Pokret otoka želi pokazati kako otoci i otočno stanovništvo imaju potencijal da sami budu generatori pozitivnih promjena: takvi otočani već i postoje, a ovo će dvodnevno povezivanje otoka biti prilika za njihovo upoznavanje i pridruživanje platformi.

Osnivanje pokreta otoka Osnivanje pokreta otoka

Kako bi se potaknulo na drugačije razmišljanje, Pokret Pokreta će kao alat koristiti forum teatar kojim će se izravnim uključivanjem sudionika i stanovnika posjećenih otoka raditi na artikuliranju otpora i generiranju ideja za pozitivne promjene u otočnom i širem otočnom okruženju. Slijedit će ga „Putujući atelje potreba“ u kojem će otočani uz pomoć brojnih umjetnika na kreativan način izraziti potrebe u lokalnoj zajednici, ali i upozoriti na nemar svih odgovornih prema jednom od najvećih hrvatskih prirodnih bogatstva – otoku. Ovo će događanje ujedno najaviti multimedijsku međuotočnu izložbu i predstavljanje aktivnih otočnih kulturno umjetničkih organizacija s ciljem poticanja otočana na kulturno-umjetničko izražavanje i društveno djelovanje, osobito zimi kada, s odlaskom turista, odlazi i sav društveni i kulturni sadržaj s otoka. Program će uključivati multimedijalno predstavljanje organizacija, javnu raspravu na temu kulture na otocima, predstavu u produkciji kazališta Besa te prigodan glazbeni program. Manifestacija će se održati u Gradu Hvaru od 4. do 6. studenog 2016. pod nazivom Serum – antihibernacijsko cjepivo, doza I.

pokret-pokreta_brod_825x315

Brod koji povezuje otoke i multimedijalna međutotočna izložba žele tako simbolički, u ‘malom formatu’, približiti misiju koja stoji iza inicijative Pokret otoka: zajedno, kroz međusobno umrežavanje, učenje i suradnju možemo postići puno više na putu odgovornog razvoja prirodnih i ljudskih potencijala koje kriju hrvatski otoci.

Organizatori ovog događaja su inicijativa Pokret otoka, umjetnička organizacija BESA (otok Vis) i Savez PlatFORma (otok Hvar), uz partnere udrugu Buđenje (otok Šolta), tvrtke Best of Brač (otok Brač) i Moreplovac (Split), te financijsku podršku Saveza udruga Clubture (Zagreb), Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklada za razvoj civilnog društva i Grada Zagreba.

Sve dodatne informacije i detalje prijave na sudjelovanje na ovom događanju potražite na službenoj web i Facebook stranici Pokreta otoka ili se obratite na mail: pokret.otoka@gmail.com.

autor: el5egundo, 12/10/2016

Vezane objave

Arhiva

Karol Radziszewski: QAI/CEE

20:00–21:00 Utorak 9.7.2019.

U utorak, 9. srpnja u 20 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih u Splitu otvara se izložba…

Gracin

24/05/2017.

Chilton Bar, Split, 26/5/2017 od 21.30 do 23.59 h

Goran Radošević // Metastatika

11/03/2019.

Ovog četvrtka, 14. ožujka, s početkom u 20:00 otvorit će se nova izložba ciklusa NMG@Praktika, u galeriji kluba Kocka. Riječ…

Plesna predstava Playing reality u Amfiteatru Doma mladih

15/05/2024.

KORALJKA BEGOVIĆ: PLAYING REALITY / 17. svibnja 2024. u 20:30 Amfiteatar Doma mladih

Tjedna rotacija

Arhiva

PEARL JAM / Dark Matter

THE STROKES / Is This It (2001)

GRACIN / Zao glas

DJ VOICES / Avoiding Bad Thoughts (R)

THE THE / The Comeback Special ( Live at the The Royal Albert Hall 2021.)

JONATHAN / Everyone Else Is OK (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM