KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Marin Alvir (Marinada): Radimo i izdajemo. To je to.

Ususret rasplesanoj KLFM Noći u Kocki, donosimo razgovor s Marinom Alvirom iz benda Marinada

Priča se već neko vrijeme da je riječki bend Marinada jedna od najbolje čuvanih domaćih glazbenih tajni. Bend iza kojeg stoji više od trideset izdanih albuma, bend koji smo već imali priliku ugostiti na različitim KLFM događanjima, bend koji nas uvijek raspleše i koji će nas, sigurni smo, probuditi iz zimskog sna ovu subotu, 3. veljače u splitskom klubu Kocka.

Za zagrijavanje, sutra od 15h u rubrici Balkanizator poslušajte njihov hvaljeni Na vrućem krovu, album koji nam ne izlazi iz ušiju otkad je izdan 2019. godine. A za upoznavanje s pričom koja stoji iza ovog hiperproduktivnog benda, u nastavku pročitajte razgovor s Marinom Alvirom, koji je sad već davne 2003. godine okupio bend.

Za sam početak, krenimo od početka… Tko danas stoji iza Marinade i kako je Marinada započela svoj dugački glazbeni put? Zašto baš naziv Marinada?

U početku bi nebo i zemlja i Marinada nad bezdanom… Iza Marinade stoji Stvoriteljica ljubav, a ispred Marinade Marko Čavrak, Saša Matić, Robert Merlak i Marin Alvir. Marinada je započela svoj dugački glazbeni put baš kao i svi ostali glazbeni zanesenjaci na našoj planeti. Prvo roditelj ili odgajatelj ili netko od familije pušta glazbu, a bebač u pelenama humpa na ritam držeći se za nešto da ne padne i naravno da padne… i tako to traje; humpanje, pad, dizanje, humpanje, pad, dizanje… Nekom se to svidi, a netko kaže “Dosta mi je humpanja, ja ne volim humpanje i mrzim pad!” pa pređe na neke druge zanimacije. Mi četvorica smo ovi prvonavedeni, još uvijek i trenutno. Da ne nabrajamo naše glazbene puteve jer će mi prsti nateknuti od lupanja po tipkovnici, a moždane se vijuge zavijugati u oblik puževe kućice. Koga izričito zanima, slobodno neka ukuca u gugul mugul. Tamo će dobiti podatke koji su bitni, a i nebitni.

Naziv za glazbeni sastav Marinada je došao u momentu kad sam 2001. godine bio na „podu nakon padova”, što glazbenih, što privatnih. Razmišljao sam o novom bendu, projektu, k…u, palcu, štogod, samo da se maknem s „hladnog poda”. Tad sam radio kao noćni čuvar pa sam čitao karijole knjiga. Jedna je bila o numerologiji i ja sam se ufurao u brojeve te tako otkrio da je Marinada savršen naziv za „odlijep od poda”.

U pripremi za ovaj razgovor, listam popis albuma koje ste izdali i taj broj se penje na preko 30 izdanja. Nailazim na sintagmu ‘hiperproduktivni bend’ u tekstovima koji pišu o vama… Koja je formula za ovako dug i produktivan život benda Marinada?

Formula je odgovor iz prvog pitanja… humpanje – pad – dizanje. Uvijek ista akcija-reakcija, udah-izdah i sve te takve fore i fazone. Mislim da je produktivnost jako objektivna i subjektivna stvar. I mislim da su postavljeni parametri u pop kulturi koji se ne mijenjaju još od prošloga stoljeća, a koje slijepo slijede generacije i generacije izdavačke industrije i glazbenika. Isto tako, s druge strane postoji cijela nepregledna džungla ljudi koji pletu svoje priče i izdaju kad je njima trenutak da nešto izdaju, a ne kad kaže izdavač industrijalizator. Ne mislim da smo nešto ludo produktivni. Radimo i izdajemo. To je to.

 

Među izdavačima vaših albuma izmjenjuju se Slušaj najglasnije! i samizdati albumi… Kada je došlo do odluke za samoizdavaštvo i što vam je ona donijela?

Izdavačka kuća Slušaj najglasnije! nije izdavačka kuća nego nešto kompletno „potpuno-opušteno”. To je Zdenko Franjić koji je nama poput knjižničara, bibliotekara, a ustvari rijedak primjer staroga pirata. On prži, kuha i kemija. S njim je isto kao i s nama. Samoizdavaštvo ili Slušaj Najglasnije! – ista pašta samo druge konče i začini. Uglavnom nema nikakve dosadne papirologije između nas, a kamoli karte blaga.

Kako su izmjene u postavu benda tijekom godina djelovale na zvuk samog benda? Koliko se početni zvuk Marinade, s izdanja koja sada slave preko dva desetljeća, izmijenio do danas?

Svatko prirodno donosi svoju energiju i frekvenciju u zvučnozajednicu. Bitno je pustiti da se ispreplete izvorna ideja s osobnošću mariniranih izvođača. Onda dolazi do prirodnih stvari koje mogu biti zanimljive jer dolaze iz nekog primusa. To je duži put, ali daleko zanimljiviji u usporedbi s formom poput “Hej, ovaj tip svira obou ludilo, ajmo ga zvat na našu pjesmu”. To je dosadno jer već unaprijed znaš rezultat. Genijalan solo na oboi i pakiraj kofere. Presavršeno. A mi volimo nesavršeno. To nam je zanimljivo. Ovo još uvijek radimo baš zbog toga što nikako ne možemo doći do izvorne ideje, toliko je tih ideja na putu do nje da je to jednostavno beskonačan put. A možda izvorna ideja ni ne postoji, he.

Marinada, Radio Dan & Noć 2019., klub Kocka (foto: Tina Ljubenkov)

U Split ne dolazite prvi put, niti vam je ovo prvi kontakt s KLFM-om. Kako je došlo do ovog uspješnog spoja?

Mislim da nas je Ante Frankić (EL5EGUNDO, op. ur.) ukebao na Bandcampu pa pozvao na nastup „Radio na cesti”… E, to je ono prirodno i temeljno… taj pristup… nemam riječi za KLFM… genijalni ste.

Što nam pripremate za Kocku, mi smo najavili ples kao neizostavnu točku svakog druženja s Marinadom, ali dajte za one ‘koji žele znati više ‘ – što dolazak u klub Kocka iduću subotu nosi sa sobom?

Za Kocku pripremamo sljedeće: 2 žlice maslinovog ulja, 2 velike kapule, 3 češnjaka, odležana šalša od mame iz Zemunika donjeg u dubokom 5 mjeseci, origano iz Paiza, penne iz butige i pinku čornega od mariniranih, berba 2023., ništa odležano, merlot. To je primo.

A glavno jelo je fokus na „Marinada na vrućem krovu” i „Gubljenje vremena”.  Albumi koji su nama mariniranima trenutno glavni temeljac uživo. Dodat ćemo još koju pjesmu s posljednja dva albuma i dva, tri stara hita iz ropotarnice života običnog marinadinca. Svaki stoti posjetitelj moći će besplatno uživati u čašici nektra bogova navedenog merlota i cupkati uz marinirane frekvencije. Uglavnom, bit će ludo i nezaboravno!

 

Marinada, Radio na cesti  2019., Labin

Dugi si niz godina surađivao s bendom Gori Ussi Winnetou, a i drugi članovi benda sudjeluju/sudjelovali su i u drugim bendovima sa zvukom poprilično žešćim i drugačijim od onoga što danas čujemo kod Marinade… Koliko su drugi angažmani utjecali na Marinadin zvuk?

Sve je isprepleteno i svi dođemo ili prođemo kroz neku stanicu u ovom životu jer vibriramo istom frekvencijom pa se tako i povežemo, a i odvežemo pa uletimo u neku drugu frekvu… Da, naravno, djelujemo itekako jedni na druge. Ja kad pomislim na Francija (Gori Ussi Winnetou, op. a.), prvo mi padne na pamet stari miris pitralona na svježe obrijanoj bradi.

Marinada, Radio Dan & Noć 2019., klub Kocka (foto: Tina Ljubenkov)

Koji su glazbeni, književni, filmski utjecaji uočljivi u Marinadinim izdanjima?

Mislim da na ovo pitanje bolje i zanimljivije odgovore daju napisani osvrti i kritike mariniranih albuma od strane kritičara. Najorginalniji i najbizarniji je Horvi s Terapije (terapija.net) i definitivno najdosljedniji u praćenju mariniranih izdanja.

Na početku smo godine, i još se vode rasprave i preporučuju neka lanjska glazbena izdanja. Što ste slušali lani, imate li neke albume koje biste preporučili našim slušateljima i slušateljicama?

Tu je Robert Merlak od nas četvorice mariniranih tata-mata. On još uvijek uspijeva pratiti zvuk čudnovatih kljunaša kako prelaze iz treptaja u san, itd… On bi mogao o tome stvarno lijepo i dugo pričati, ali onda bi se intervju pretvorio u glistu pa preporučam da ga na tu temu uhvatite uživo. Ja slušam većinom KLFM radio, FIP radio, radio Student. Marko Čavrak pjeva u sebi 24 sata dnevno (i u snu) te on naprosto ne stigne ništa odslušati, dok se Saši Matiću miješaju frekvencije glazbe koju konzumira i Markovo pjevanje zato što su kumovi pa su im spojeni umovi.

Za kraj, neizostavno pitanje – na čemu trenutno radite (osim na pripremama da rasplešete Split i probudite ga iz zimskog sna)?

U planu nam je da napadnemo demo materijal naziva „Savršena Marinada” koji mislimo nakon nastupa u „Kocki” nanovo rasvirati i nasnimiti u našem studiju na Krasici. Imamo još Intervju za Džuboks i pojavljivanje na Hitu meseca za naj nadu kod neponovljive Dubravke Duce Marković…

Splite, volimo Vas! Vidimo se u Kocki u subotu, 3. 2.! Pripremite plesne cipelice!
* fotografija na naslovnici:Aleš Suk

autor: Kristina Tešija, 29/01/2024

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Androgena ravnoteža Sunca i Mjeseca kroz dijalog

14/11/2015.

Nesretna sudbina ovogodišnje izložbe Adria Art Annale povod je za razgovor s akademskim kiparom Mirom Župom, koji je pojasnio razloge za izbor podruma Dioklecijanove palače kao mjesta uprizorenja, te ujedno akcentirao krunski rad prof. Mladena Pejakovića koji je u knjizi “Dioklecijanova palača Sunca” iznio rezultate svojih proučavanja odnosa zemaljskog i nebeskog u obrisima i gabaritima tog u svjetskim okvirima jedinstvenog arhitektonskog djela.

Država u krevetu

26/11/2013.

“Država u krevetu” naziv je izložbe i konferencije koja nastaje kao zajednički završni rad studenata i mentorice kolegija Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama, koji se održavao na Umjetničkoj akademiji u Splitu u akademskoj godini 2012. / 2013., a podržan je kroz projekt PATTERNS Zaklade ERSTE i World University Service Austrija.

SuperUho: zagrijavanje u Zaboku!

15/06/2015.

SuperUho u suradnji s Green Room Sessions iz Zaboka najavljuje koncert zagrijavanja za SuperUho Festival – 20. lipnja u klubu Regenerator u Zaboku u sklopu programa Green Room Sessions nastupit će austrijski underground rock bend Mile De Deaf i aktualni zagrebački rock sastav ESC Life. Pored spomenutih bendova prije i nakon nastupa glazbu će birati službeni DJ SuperUha – DJ Per Le Cler.

Reci ti meni: LGBT zajednica u Splitu

20/08/2021.

Pridruži se raspravi o položaju LGBT zajednice danas.

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

PRINCE / Purple Rain (1984)

IDLES / Grace

GUY J / Balance

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM