KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Iv/An

20:00–23:00 Četvrtak 27.10.2016.

U drugom dijelu večerašnje emisije Demos predstavlja projekt pod nazivom Iv/An iza kojeg se krije dragi prijatelj i talentirani glazbeni zanesenjak Ivan Antunović.

Nakon prethodnog izdanja za bečku nezavisnu etiketu Totally Wired Records, kombiniranog mini-albuma/EP-a na dvije različite brzine okretaja – “Earthquakes Usually Come Around At Night”, koje je ujedno i posljednji takav uradak objavljen pod pseudonimom “I/II” – početkom 2015. okrenuo sam novu stranicu, uskladivši svoje “ja” idejno i tehnički, počevši nastupati jednostavno kao “Iv/An” – ime koje je tako zaživjelo kao akronim na tragu mojeg punog imena i prezimena i tog, nešto ranijeg, kosom crtom obilježenog, neizgovorljivog numeralnog pseudonima.

Paralelno s gašenjem “jedne polovine”, nekako je spontano ugašen i popratni manifest “Umrijeti za strojem” – zvukom je sve naprosto došlo na neku zajedničku točku usijanja i poprimilo novi, unificiraniji smisao.

“Self And Selfish” naziv je novog i sadržajem punokrvnijeg, sada Iv/Anovog albuma, koji je strpljivo nastajao kroz protekle dvije godine i sadrži 7 novih autorskih pjesama, od kojih je jedna i suradnička (točnije, pjesma “Loopholes”, za koju potpisujem tekst i vokalni aranžman, dok muziku potpisuje svestrani Mark Crumby, sudionik nekoliko svjetski etabliranih projekata od kojih valja istaknuti Oppenheimer MKII, Mitra Mitra, Codex Empire a posebno kultni industrial projekt Konstruktivists, u kojem Mark djeluje još od ranih devedesetih zajedno s idejnim pokretačem tog projekta, Glennom Michaelom Wallisom) –

Ovaj uradak (realiziran kao CD-R samizdat) nastavlja u prigodnom melankolično-društveno-angažiranom tonu, uslijed brojnih okolnosti koje su u protekle dvije godine zatekle sve nas – bilo na osobnoj, društvenoj, političkoj, materijalnoj, duhovnoj i inim razinama.

Ne prestaje me iznova šokirati totalitarna narav svega toga, uz vječitu inspiraciju kultnim djelima Georgea Orwella, no za ovu prigodu kao dodatna inspiracija nastavilo je služiti i odabrano filmsko i literarno štivo – na temu postapokalipse i društvenih distopija; Anthony Burgess (Paklena naranča), Ray Bradbury (Fahrenheit 451) , Mick Jackson (Threads), Dean Koontz (The Demon Seed), Francis Ford Coppola (The Conversation)…

U odnosu na moje pjevno izražajnije ranije uratke, “Self & Selfish” nanovo me usmjerio koji korak dalje prema pretežno instrumentalnoj glazbi – na samom albumu, zastupljena su dva konkretna instrumentala, svaki svojim ugođajem sugerirajući adekvatno raspoloženje, dok instrumentalni pristup u potpunosti dominira na popratnom EP izdanju “International Geographic” – s jedne strane konceptualno zamišljenom kao soundtrack za imaginarni film, dok s druge služi kao komentar na sve učestaliji bijeg od stvarnosti i nemogućnost suočavanja s njom.

DCF 1.0

 

https://iv-an.bandcamp.com/

autor: Ante Marković, 27/10/2016

Vezane objave

Arhiva

Back From the Dead

31/03/2016.

LCD Soundsystem su otišli da bi se vratili. Nakon pet godina, James Murphy i njegova družina svoj su povratnički koncert održali upravo na – Uskrs. Emisija (ne)popularne glazbe večeras od 20 sati na Radiju KLFM.

Sink Ya Teeth

20:00–23:00 Četvrtak 28.5.2020.

Demos večeras predstavlja post-punk-dance cure iz engleskog Norwicha.

AM:PM

20:00–23:00 Četvrtak 22.3.2018.

Prvi i jedini splitski ‘electronic dance live act’ nastupa večeras u Demosu.

New Year’s Demos

01/01/2015.

Večeras uz izbor iz prošlogodišne elektronske produkcije, emisija (ne)popularne glazbe želi vam sretnu i berićetnu 2015.

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

SAINT ETIENNE / Pond House

SETH TROXLER / Rhythm Control

BONOBO / The North Borders Tour (2014)

SIKTER / My Music (2005)