KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Improvizacije: Laura Matijašević

18:30–19:00 Utorak 6.7.2021.

U novoj epizodi donosimo izvedbe Laure Matijašević popraćene razgovorom o njenom shvaćanju funkcije bas gitare, načinu na koji pristupa zvuku i interakciji s bendom.

Žanrovska šarolikost nove zagrebačke muzičke scene dobrim se dijelom temelji i na proširenju ritmičkih vokabulara muzičara i bendova, kao i njihovom pretapanju i slobodnom kombiniranju. Ritam-sekcije sviraju sve slojevitije i raznovrsnije, ne bojeći se posezanja za iščašenim ili suvremenim poticajima, od nanovo otkrivenih scena i izvođača prošlosti do elektronike i trapa. Govorimo li o ritmu u oslobođenom postžanrovskom kontekstu, važno mjesto pripada bendu nemanja, čiji eklektični funk i opuštena plesnost u zadnje vrijeme dopiru i do međunarodne publike, i to s pokrićem koje nadilazi diggersku fascinaciju opskurnim muzičkim scenama izvan euroameričke matice. Sidrište benda je basistica Laura Matijašević i njezina stabilna, ali opuštena i melodijski dovitljiva svirka, koja izvrsno komunicira s podlogom bubnjara Mateja Perića. U novoj epizodi ovog podcasta donosimo dvije Matijaševićine improvizacije popraćene razgovorom o njenom shvaćanju funkcije bas gitare, načinu na koji pristupa zvuku i interakciji s bendom i dojmovima o razvoju scene u proteklih desetak godina.

Podcast je snimio i zvučno obradio Lujo Parežanin.

autor: kulturpunkt, 05/07/2021

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Improvizacije: Norac i Kovačić (I. dio)

18:30–19:00 Utorak 27.4.2021.

Prvi dio podcasta s Branimirom Norcem i Anom Kovačić donosi improviziranu izvedbu s razgovorom o glazbenom obrazovanju i otvorenosti akademske glazbe za eksperiment.

Soundsystem: napraviti nešto svoje

18:30–19:00 Utorak 16.2.2021.

Razgovor s Robertom Martinovićem (Dr. Obi) i Anjom Nigović (Anja G) donosi priču o soundsystem kulturi i njihovom djelovanju na nezavisnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj.

Audio vodstvo: Može više! Mora više!

18:30–19:00 Utorak 24.11.2020.

Multimedijalni umjetnik Gildo Bavčević proveo nas je kroz video instalaciju Može više! Mora više! postavljenu u Galeriji Prozori.

Improvizacije: tonota i varboska

18:30–19:00 Utorak 5.1.2021.

Improvizacije s tonotom i varboskom donose izvedbu praćenu razgovorom o novim strujama u klupskoj glazbi i prednostima improvizatorskog pristupa.

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

THE SHAMEN / Boss Drum (1992)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)