KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Improvizacije: Laura Matijašević

18:30–19:00 Utorak 6.7.2021.

U novoj epizodi donosimo izvedbe Laure Matijašević popraćene razgovorom o njenom shvaćanju funkcije bas gitare, načinu na koji pristupa zvuku i interakciji s bendom.

Žanrovska šarolikost nove zagrebačke muzičke scene dobrim se dijelom temelji i na proširenju ritmičkih vokabulara muzičara i bendova, kao i njihovom pretapanju i slobodnom kombiniranju. Ritam-sekcije sviraju sve slojevitije i raznovrsnije, ne bojeći se posezanja za iščašenim ili suvremenim poticajima, od nanovo otkrivenih scena i izvođača prošlosti do elektronike i trapa. Govorimo li o ritmu u oslobođenom postžanrovskom kontekstu, važno mjesto pripada bendu nemanja, čiji eklektični funk i opuštena plesnost u zadnje vrijeme dopiru i do međunarodne publike, i to s pokrićem koje nadilazi diggersku fascinaciju opskurnim muzičkim scenama izvan euroameričke matice. Sidrište benda je basistica Laura Matijašević i njezina stabilna, ali opuštena i melodijski dovitljiva svirka, koja izvrsno komunicira s podlogom bubnjara Mateja Perića. U novoj epizodi ovog podcasta donosimo dvije Matijaševićine improvizacije popraćene razgovorom o njenom shvaćanju funkcije bas gitare, načinu na koji pristupa zvuku i interakciji s bendom i dojmovima o razvoju scene u proteklih desetak godina.

Podcast je snimio i zvučno obradio Lujo Parežanin.

autor: kulturpunkt, 05/07/2021

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Improvizacije: Manja Ristić

18:30–19:00 Utorak 14.9.2021.

Slušamo kompoziciju wizard dreams of roses Manje Ristić, skladanu posebno za ovu prigodu i popraćenu razgovorom o Ristićinom glazbenom djelovanju.

Improvizacije: Jerko Jurin

18:30–19:00 Utorak 27.10.2020.

U prvom izdanju Kulturpunktovog podcasta na KLFM-u donosimo dvije improvizacije Jerka Jurina praćene razgovorom o promjeni funkcije bubnjeva u jazzu, nužnosti proširivanja ritmičkog vokabulara i važnosti zvuka za bubnjarsku improvizaciju.

Improvizacije: tonota i varboska

18:30–19:00 Utorak 5.1.2021.

Improvizacije s tonotom i varboskom donose izvedbu praćenu razgovorom o novim strujama u klupskoj glazbi i prednostima improvizatorskog pristupa.

Cosplay ili kako izvesti lik?

18:30–19:00 Utorak 31.8.2021.

S umjetnicom i studenticom glume Karlom Aračić o cosplayu i hrvatskoj cosplay zajednici razgovarala je Petra Sever.

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

BAND OF HORSES / Crutch

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret