KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

IKS Festival

Suvremeni kazališni iskazi, inovativne plesne forme, multimedija, performance, novi cirkus, fluktuirajuće nadstrukture tekstualnog teatra u nezavisnoj sceni lišene modela dramaturških zadatosti, eksplodiraju upravo u proizvodnji novih znakova i jedne potpuno drugačije postmilenijske kazališne semiotike – to su tek naznake onoga što vam može pružiti ovogodišnji IKS Festival!

 

Upravo one pulsacije koje oblikuju gledatelja u aktivnog (su)učesnika umjetničkog čina, dijelom šireg društvenog rituala gdje publika susreće svoje strahove i najdublje želje, no jednako i neodoljivu žudnju za ultimativnom fascinacijom i senzacijom,  težišta su ovogodišnjeg IKS Festivala Split 2015.

Suvremeni kazališni iskazi, inovativne plesne forme, multimedija, performance, novi cirkus, fluktuirajuće  nadstrukture tekstualnog  teatra u nezavisnoj sceni lišene modela dramaturških zadatosti, eksplodiraju upravo u proizvodnji novih znakova i jedne potpuno drugačije postmilenijske kazališne semiotike.

Stoga, izrazita nam je čast predstaviti najrecentniju festivalsku selekciju u presjeku međunarodnih predstava koje posebno obilježavaju takvo vrelo sceništa suvremenog europskog teatra,   renomirane postave nastale u mladim koprodukcijskim mrežama ovog staroga kontinenta.

15.6. Liquid loft

Naš program progovara upravo o međuprostoru između verbalne komunikacije i tjelesne osjetilnosti, kako bi naše gledatelje prenio u stanje prijelaza destabilizacije percepcije kroz iskustvo do preobražaja.

Pet dana festivalskih transformativnih izvedbi kroz ljepotu posvećen je temi zajednice. Ova festivalska svetkovina osnovana je da se osnaži i održi zajednica kojoj je stvaranje i konzumiranje novog kazališnog jezika jedini interes.

Festival će otvoriti intrigantna predstava Talking Head austrijske organizacije „Liquid Loft“ u Hrvatskome narodnom kazalištu. „Liquid Loft“ poznata je austrijska interdisciplinarno – plesna kompanija koju tvori koreograf Chris Haring, glazbenik Andreas Berger, plesačica Stephanie Cumming i dramaturg Thomas Jelinek i koja u svojoj izvedbenoj poetici integrira ples i instalaciju s ostalim umjetničkim formama, oblikujući cjelovito umjetničko djelo. U svojoj predstavi Talking Head bave se problematikom i izloženošću pojedinaca na aktualnim društvenim mrežama.

Također, ljubitelji živopisnog mediteranskog plesa i glazbe moći će pogledati predstavu Flamencoraneo nastalu u suradnji s plesačima i glazbenicima španjolske plesne trupe „La Sali“.

Flamencoraneo_16.6.Na repertoaru će se naći i interaktivna novomedijska predstava Hakanaï francuske organizacije „Adrien M/Claire B“, koja će u Splitu nastupiti u sklopu šireg Rendez-vous Festivala koji predstavlja francusku kulturu u Hrvatskoj od svibnja do rujna 2015. Francuski umjetnici u amfiteatru Doma mladih priredit će digitalnu instalaciju u pokretu koja će vas zasigurno oduševiti i u kojoj ćete moći i sami biti sudionici nakon izvedbe iskušavajući suvremenu tehnologiju animacija koje će se pomicati po uzorcima zadanima zakonom fizike, prema ritmu uživo nastalih zvukova u prostoru.

Predstavnice domaće plesne scene bit će Ema Janković i Andrea Solomun sa svojom predstavom Prison of decision, trenutno najizvođenijom plesnom predstavom plesača mlade generacije.

U koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Teatro Piccolo di Milano Festival će ugostiti multimedijalnu predstavu Troia’s Discount u režiji Nenada Glavana, nastalu po tekstu provokativnoga talijanskog dvojca „Ricci/Forte“. Troia’s Discount revidira devetu knjigu Vergilijeve Eneide i progovara o disfunkcionalnoj potrošačkoj identifikaciji u kompleksnoj mreži prikrivenih normativa.

Festival će biti zatvoren jedinstvenim mash-up događajem pod ravnanjem DJ-a Massima Passantea Maxa u Klubu Kocka suradnika Massive Attacka, Terryja Gilliama i Leonarda di Caprija.

HAKANAI Compagnie AMCB Danseuse AKIKO KAJIHARA THEATRE DE ROANNE MARS 2014 HAKANAI Compagnie AMCB
Danseuse AKIKO KAJIHARA
THEATRE DE ROANNE
MARS 2014

Dodatni program sačinjavat će plesne radionice flamenca i suvremenoga plesa, projekcija filma „Plesni snovi“ koja govori o radu na predstavi sa Pini Bausch. Film „Tanzträume“ dokumentira probe u plesnom kazalištu „Wuppertal“ godinu dana prije smrti Pine Bausch. Film je dojmljivi dokument o njezinoj ljubavi prema ljudima i prije svega svjedočanstvo drame odrastanja.

Inovativno kazalište inačica je koju je naša susjeda država Italija uvela u kulturni sistem još sedamdesetih godina prošlog stoljeća i koja je odavno u Europi pronašla svoj specifični zamah.

Ovom prilikom najavljujemo i sudjelovanje u velikome projektu Progetto Adriatico regije Marche (Ancona) na poziv Festivala eksperimentalnog kazališta INTEATRO Teatro Stabile d’innovazione iz Ancone upravo u svrhu razmjene kulturnih programa koji bi učvrstili i poboljšali međunarodne projekte na području Jadransko – Jonske makroregije na Mediteranu.

IKS Festival 2015 provodi se pod posebnim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

 

PROGRAM:

15.6.   TALKING HEAD
Liquid loft, Austrija
Hrvatsko narodno kazalište Split, 21:00
16. 6.  FLAMENCORANEO
La Sali, Španjolska/Hrvatska
Gradsko kazalište mladih, 21:00
17. 6.  HAKANAï
Adrien M/Claire B, Francuska
Multimedijalni kulturni centar, 21:00
18. 6.  PRISON OF DECISION
Andrea Solomun &Ema Janković, Hrvatska
Gradsko kazalište mladih Split 21:00
19. 6.  TROIA’S DISCOUNT
Ricci/Forte red. Nenad Glavan,Italija/Hrvatska
Multimedijalni kulturni centar, 21:00
Sve o predstavama možete naći na web stranici www.iksfestival.eu

 

autor: Vjeran Stojanac, 09/06/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Poznata prva imena za The Garden Festival 2015

05/11/2014.

The Garden Festival, predvodnik svih festivala elektronske glazbe na hrvatskoj obali, vraća se iduće ljeto u svom 10. i posljednjem izdanju, i to od 1. – 8. srpnja 2015 na lokaciji The Garden Tisno. Prva imena s lineupa su DJ Harvey, Seth Troxler, Joy Orbison, Ben UFO, Midland, Craig Richards, Greg Wilson, Crazy P live i Psychemagik, a još mnoštvo izvođača će biti objavljeno. Naslijeđe će živjeti i dalje s još više događaja koji će se smjestiti na toj lokaciji, a The Garden Festival će završiti svoje sjajno putovanje spektakularnom proslavom i nastaviti raditi na poboljšanju svog doma koji je otvorio vrata mnogim festivalima.

Gali(QRT) Season 15 Club Quasimodo

23:00–4:00 Subota 2021.1.2018.

Jedinstven i raritetan jubilej (cak i u svjetskim razmjerima) slavimo ove subote – nas i vas Dj Gali(QRT) slavi jubilarnu 15. sezonu nastupa u klubu Quasimodo.

Scandinavian Pop @ Basket Pub

22/10/2016.

Svi ste pozvani u subotu, 22/10/16, od 21:00 u popularni pub Basket na večer skandinavskog popa(i rocka, i indiea, i divnog electrosounda, i punk rocka, i singer-songwriterstva…) po izboru QRT saveznog selektora Gaala.

Steve Wynn – Močvara, Zagreb, 30/10/2015.

10/10/2015.

30. listopada u zagrebačkom klubu “Močvara” nastupa Steve Wynn, utemeljitelj kultnog sastava Dream Syndicate, legenda američkog nezavisnog rocka i jedan od pionira suvremene americane, koji je po raspadu matičnog sastava nastavio uspješnu samostalnu karijeru!

Tjedna rotacija

Arhiva

TOM ZE / Língua Brasileira (2022)

Napoli Segreta Vol. 2 (R)

STEVE LACY / Bad Habit

SOICHI TERADA / RA Mix

AMY WINEHOUSE / At The BBC

TROKUT / Rotate, Align + Shapeless

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM