KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

IKS Festival

Suvremeni kazališni iskazi, inovativne plesne forme, multimedija, performance, novi cirkus, fluktuirajuće nadstrukture tekstualnog teatra u nezavisnoj sceni lišene modela dramaturških zadatosti, eksplodiraju upravo u proizvodnji novih znakova i jedne potpuno drugačije postmilenijske kazališne semiotike – to su tek naznake onoga što vam može pružiti ovogodišnji IKS Festival!

 

Upravo one pulsacije koje oblikuju gledatelja u aktivnog (su)učesnika umjetničkog čina, dijelom šireg društvenog rituala gdje publika susreće svoje strahove i najdublje želje, no jednako i neodoljivu žudnju za ultimativnom fascinacijom i senzacijom,  težišta su ovogodišnjeg IKS Festivala Split 2015.

Suvremeni kazališni iskazi, inovativne plesne forme, multimedija, performance, novi cirkus, fluktuirajuće  nadstrukture tekstualnog  teatra u nezavisnoj sceni lišene modela dramaturških zadatosti, eksplodiraju upravo u proizvodnji novih znakova i jedne potpuno drugačije postmilenijske kazališne semiotike.

Stoga, izrazita nam je čast predstaviti najrecentniju festivalsku selekciju u presjeku međunarodnih predstava koje posebno obilježavaju takvo vrelo sceništa suvremenog europskog teatra,   renomirane postave nastale u mladim koprodukcijskim mrežama ovog staroga kontinenta.

15.6. Liquid loft

Naš program progovara upravo o međuprostoru između verbalne komunikacije i tjelesne osjetilnosti, kako bi naše gledatelje prenio u stanje prijelaza destabilizacije percepcije kroz iskustvo do preobražaja.

Pet dana festivalskih transformativnih izvedbi kroz ljepotu posvećen je temi zajednice. Ova festivalska svetkovina osnovana je da se osnaži i održi zajednica kojoj je stvaranje i konzumiranje novog kazališnog jezika jedini interes.

Festival će otvoriti intrigantna predstava Talking Head austrijske organizacije „Liquid Loft“ u Hrvatskome narodnom kazalištu. „Liquid Loft“ poznata je austrijska interdisciplinarno – plesna kompanija koju tvori koreograf Chris Haring, glazbenik Andreas Berger, plesačica Stephanie Cumming i dramaturg Thomas Jelinek i koja u svojoj izvedbenoj poetici integrira ples i instalaciju s ostalim umjetničkim formama, oblikujući cjelovito umjetničko djelo. U svojoj predstavi Talking Head bave se problematikom i izloženošću pojedinaca na aktualnim društvenim mrežama.

Također, ljubitelji živopisnog mediteranskog plesa i glazbe moći će pogledati predstavu Flamencoraneo nastalu u suradnji s plesačima i glazbenicima španjolske plesne trupe „La Sali“.

Flamencoraneo_16.6.Na repertoaru će se naći i interaktivna novomedijska predstava Hakanaï francuske organizacije „Adrien M/Claire B“, koja će u Splitu nastupiti u sklopu šireg Rendez-vous Festivala koji predstavlja francusku kulturu u Hrvatskoj od svibnja do rujna 2015. Francuski umjetnici u amfiteatru Doma mladih priredit će digitalnu instalaciju u pokretu koja će vas zasigurno oduševiti i u kojoj ćete moći i sami biti sudionici nakon izvedbe iskušavajući suvremenu tehnologiju animacija koje će se pomicati po uzorcima zadanima zakonom fizike, prema ritmu uživo nastalih zvukova u prostoru.

Predstavnice domaće plesne scene bit će Ema Janković i Andrea Solomun sa svojom predstavom Prison of decision, trenutno najizvođenijom plesnom predstavom plesača mlade generacije.

U koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Teatro Piccolo di Milano Festival će ugostiti multimedijalnu predstavu Troia’s Discount u režiji Nenada Glavana, nastalu po tekstu provokativnoga talijanskog dvojca „Ricci/Forte“. Troia’s Discount revidira devetu knjigu Vergilijeve Eneide i progovara o disfunkcionalnoj potrošačkoj identifikaciji u kompleksnoj mreži prikrivenih normativa.

Festival će biti zatvoren jedinstvenim mash-up događajem pod ravnanjem DJ-a Massima Passantea Maxa u Klubu Kocka suradnika Massive Attacka, Terryja Gilliama i Leonarda di Caprija.

HAKANAI Compagnie AMCB Danseuse AKIKO KAJIHARA THEATRE DE ROANNE MARS 2014 HAKANAI Compagnie AMCB
Danseuse AKIKO KAJIHARA
THEATRE DE ROANNE
MARS 2014

Dodatni program sačinjavat će plesne radionice flamenca i suvremenoga plesa, projekcija filma „Plesni snovi“ koja govori o radu na predstavi sa Pini Bausch. Film „Tanzträume“ dokumentira probe u plesnom kazalištu „Wuppertal“ godinu dana prije smrti Pine Bausch. Film je dojmljivi dokument o njezinoj ljubavi prema ljudima i prije svega svjedočanstvo drame odrastanja.

Inovativno kazalište inačica je koju je naša susjeda država Italija uvela u kulturni sistem još sedamdesetih godina prošlog stoljeća i koja je odavno u Europi pronašla svoj specifični zamah.

Ovom prilikom najavljujemo i sudjelovanje u velikome projektu Progetto Adriatico regije Marche (Ancona) na poziv Festivala eksperimentalnog kazališta INTEATRO Teatro Stabile d’innovazione iz Ancone upravo u svrhu razmjene kulturnih programa koji bi učvrstili i poboljšali međunarodne projekte na području Jadransko – Jonske makroregije na Mediteranu.

IKS Festival 2015 provodi se pod posebnim pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

 

PROGRAM:

15.6.   TALKING HEAD
Liquid loft, Austrija
Hrvatsko narodno kazalište Split, 21:00
16. 6.  FLAMENCORANEO
La Sali, Španjolska/Hrvatska
Gradsko kazalište mladih, 21:00
17. 6.  HAKANAï
Adrien M/Claire B, Francuska
Multimedijalni kulturni centar, 21:00
18. 6.  PRISON OF DECISION
Andrea Solomun &Ema Janković, Hrvatska
Gradsko kazalište mladih Split 21:00
19. 6.  TROIA’S DISCOUNT
Ricci/Forte red. Nenad Glavan,Italija/Hrvatska
Multimedijalni kulturni centar, 21:00
Sve o predstavama možete naći na web stranici www.iksfestival.eu

 

autor: Vjeran Stojanac, 09/06/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Hvar For Art III

31/07/2015.

Hvar For Art III treće je izdanje festivala umjetnosti posvećenom otocima. Kako se radi o bijenalu odlučili smo svako dvije godine u jednom od „zapuštenih“ gradskih prostora organizirati festival umjetnosti prilagođavajući se prostoru, a istovremeno problematizirati neku od otočkih tema. Prva dva dana 02.i 03.8. program počinje u 21h i traje do dva sata iza ponoći i ulaz je besplatan. Zadnji dan 04.08. uz bendove PORTO MORTO , M.O.R.T. & lokalnog DJ-a Gluhi Bor zatvaramo festival i cijena ulaznice je simboličnih 30 kn.

Drugo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji

24/06/2016.

Drugo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji održati će se 3. srpnja 2016. u klubu Močvara u Zagrebu s početkom u 20 sati. Događaj organizira udruga DADAnti (Split) u suradnji s udrugom URK (Zagreb). Prijave za sudjelovanje još su otvorene, a može se prijaviti svaki zainteresirani građanin Republike Hrvatske.

Gracin

24/05/2017.

Chilton Bar, Split, 26/5/2017 od 21.30 do 23.59 h

Agnostic Front @ Viva la Pola! fest 2019

09/08/2019.

SRIJEDA, 14.8.2019. KLUB ULJANIK, OPEN – AIR VIVA LA POLA! fest 2019 AGNOSTIC FRONT (New York, USA) + KRYN (Rijeka)…

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

Willie Nelson: Red Headed Stranger (1975.)

CHET FAKER / Feel Good

HONEY DIJON / In Session

JAGA JAZZIST / The Tower

PLASTIC KNIVES / We Used To Do It (Live)