KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Haustor – Treći svijet (Jugoton 1984.)

22:00–23:00 Nedjelja 29.3.2020.

Radnička klasa odlazi u raj!

haustor 1

Nakon novovalnog hype-a i antologijske, prve, istoimene (Haustor) ploče iz 1981.g. , uključujući i fino isklesane singlove /Moja prva ljubav, Pogled u BB/ prije i /Majmun i mjesec, Capri, Zima/ te /Crni žbir, Radio/ poslije spomenutog LP izdanja, članovi zagrebačkog Corto Maltese-rock sastava Haustor odlaze 1982.g. na ˝odsluživanje˝ vojnog ro(c)ka.

Pred sami odlazak ˝u vojsku˝, 6. siječnja 1982.g., Haustor je u Kulušiću priredio oproštajni koncert koji je koncipiran kao sjećanje i hommage koncertu koji je grupa već izvela prije točno 100 godina, a ta 1982.g. je zapravo (bila) 2082.g.!? Dakle, spomenuti koncert će se dogoditi, iako se već dogodio, za točno 62 godine računajući od 2020. g. koja je u tijeku. Zapis tog putovanja kroz vrijeme objavljen je tek 1995.g. pod naslovom Ulje je na vodi izdavača Dallas Records i Blind Dog Records.

20041026_102549_3

Kako je to i inače bivalo sa ljudskim bićima, po dolasku ˝iz vojske˝, Haustor više nije onaj isti, ni ljudstvom, a zasigurno niti zvukom. Konsolidiravši redove, spustili su se do grada Splita, na Jadranskom nam moru, i u studiju Tetrapak  pod producentskom palicom Željka Brodarića Jappe, u proljeće 1984.g., snimili su ploču Treći svijet. Posljednja je to ploča na kojoj je svirao Srđan Sacher pod imenom Haustor.

Rundek-Sacher, ili možda pravednije Sacher-Rundek, tandem potpisuju se kao autori svih pjesama na ploči, a prema ključu Rundek – stihovi, Sacher – glazba i tako je to trebalo i ostati u budućnosti dok se nisu srazili već otprije kuhajući ego i samozatajna genijalnost. Ako tražite pobjednika tog sraza upravo je to ploča Treći svijet. Nepotrebno je opravdavati ili osuđivati ijednog od dvoje navedenih. Uputite se u istraživanje ako želite osobni odgovor na to pitanje pa zaključite sami jer to je tema oko koje prijatelji prestaju plaćati pića jedan drugome, te večeri, a zbog proturječnosti.

Ako vam se pak ne istražuju samostalni i ini uratci glavnih autorskih okosnica Haustora do ploče Treći svijet ili ste jedan od onih kojima je dovoljna površna informacija za debelu raspravu, sljedeće dvije ploče Haustora (ili možda bolje kazati, ploče Darka Rundeka, op.a.), a koje izlaze nakon Trećeg svijeta, Bolero (1985.) i Tajni grad (1988.) otkrivaju puno odgovora i rasvjetljavaju glazbene i ljudske mogućnosti pojedinaca, ne želim im više spominjati imena.BACKNaslov ploče Treći svijet sugerira štošta. Najavljuje posudbu elemenata i instrumenata sa prostora zemalja Trećeg svijeta i umetanje pokoje folklorne eskapade započete sa početka priče, još davne 1977. g., a možda pak s  druge strane naglašava činjenicu kako B stranu ploče otvara Radnička klasa odlazi u raj, koja je zamijenjena na prvoj ploči sa Moja prva ljubav!?

download

U Trećem svijetu sve funkcionira kao stroj, precizno i učinkovito, uz pulsirajuće sinkope i pomalo čudan i mračan izbor melodija i harmonija (šifra: odsluženje vojnog roka). Na toj ploči nema ničeg suviše ili premalo, savršen je to omjer političke (ne)korektnosti u vrijeme kada mnogo toga još nije jasno, barem što se tiče ondašnjih prostora i okruženja Lijepe naše koja to još nije bila u ovakvim okvirima koje danas (ne) poznajemo. Uz takvu prizmu kritičkog promišljanja i samosvijesti, upakiranu zajedno sa nesputanom umjetničkom vizijom zvuka, ritma i ugođaja Treći svijet je u onom trenutku, a i danas, bila i ostala ploča iz nekog paralelnog svemira, a možda i iz godine 2084.

Haustor je i u najslabijim trenucima bio ispred svog vremena, a posebno se to odnosi na Treći svijet za kojega možemo kazati da je skup najboljih pjesama, aranžmana i, ako baš moram, stihova u opusu njihovih autora te primjer neponovljive energije ukupne postave instrumentarija, no pritom ne zanemarujući iskrenu i modernu produkciju.

download (1)

autor: Ivan Poljicanin, 23/03/2020

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Kampanari / Kampanari EP

15:00–16:00 Utorak 7.7.2020.

Shporky Pork i Pećo (Shelter Team) pod zajedničkim imenom Kampanari donose istoimeni EP nezavisno izdan na Bandcampu.

Doringo – Gužva u Svemiru (2020.)

15:00–16:00 Utorak 30.6.2020.

Ponavljamo kako bi vas zagrijali za subotnji Radio na cesti.

BP CONVENTION BIG BAND / Green Lobster Dream (1979)

22:00–23:00 Nedjelja 16.1.2022.

Klasik domaće jazz/big band produkcije u ovotjednom balkanizatoru.

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)

15:00–16:00 Utorak 23.2.2021.

Divan ljubljanski album Gabi i Arsena za sva vremena.

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

THE DURUTTI COLUMN / Vini Reilly (1989)

THE SMILE / You Will Never Work In Television Again

TALE OF US / Renaissance

Fine Young Cannibals / Live At The Ritz, Spin Radio Concert (1986.)

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)