KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Daydreaming with Mark

U ovom izdanju QRT dnevnog sanjarenja imati ćete priliku uživati u novom albumu Sun Kil Moona. Ne, to nije novi sjevernokorejski veliki vođa, već ni više ni manje, Mark Kozelek. Iza Marka je dvadeset i pet godina karijere koja je urodila sa četrdeset albuma od kojih su tri izdana prošle godine. Prokrastinacija mu očtio ne leži, pa tako sada imamo priliku čuti njegovo možda dosad najkompletnije izdanje pod nazivom Benji.


I ain’t one to pray, but I’m one to sing and play for women and children and moms and dads and brothers and sisters and uncles and aunts.

U ovom izdanju QRT dnevnog sanjarenja imati ćete priliku uživati u novom albumu Sun Kil Moona. Ne, to nije novi sjevernokorejski veliki vođa, već ni više ni manje, Mark Kozelek. Imali smo ga priliku slušati u sklopu više top lista glazbe 2013e, ali u nekim drugačijim izdanjima. Točnije , u za njega ne tipičnoj, elektroničkoj suradnji sa Jimmy Lavelleom na albumu Perils From The Sea i u suradnji sa bendom Desertshore na albumu Mark Kozelek & Desertshore.

Iza Marka je dvadeset i pet godina karijere koja je urodila sa četrdeset albuma od kojih su čak tri izdana prošle godine. Prokrastinacija mu očtio ne leži, pa tako sada imamo priliku čuti njegovo možda dosad najkompletnije izdanje pod nazivom Benji.

http://www.youtube.com/watch?v=UgaquGird4w

Benji nas uvlači u svijet Markove obitelji, prijatelja, njegovih prvih i sadašnjih seksualnih i glazbenih iskustava. Pjeva o događajima i ljudima koji su obilježili Kozelekov život. Većinom izveden u aranžmanu s akustičnom gitarom i sporadičnim popratnim instrumentima s lakoćom nas uvlači u svoju melankoliju, u životne priče s kojima bi se mogli poistovjetiti.

Album započinje s pjesmom Carrisa u kojoj oplakuje svoju rodicu koju je vidio samo dva puta u životu, ali je ipak voli i smatra da nitko ne bi trebao umrijeti bizarno kao i ona pri eksploziji limenke aerosola iz smeća. Želi što više saznati o njoj, doznati kako je živjela, pisati joj poeziju, pronaći neko dublje značenje te besmislene tragedije.

She was only my second cousin but it don’t mean that I’m not here for her or that I wasn’t. Meant to give her life poetry, make sure her name is known across every city.

Iako Benji obiluje temama o smrtnim slučajevima, što je poprilično vidljivo u činjenici da u većini pjesama umre jedna ili više osoba, obiluje i humorističnim te ljubavnim momentima. Roditeljima je posvetio I Can’t Live Without My Mothers Love i I Love My Dad. O majci pjeva kao o svome najbližem prijatelju, kaže da može ostarjeti sam, podnijeti bilo kakva poniženja, ali da jednog dana ona neće biti tu da ga čuje kako plače, a u tom momentu će se sasušiti poput drvca limuna u snijegu. Ocu zahvaljuje na svemu što ga je naučio, usprkos tome što se daje naslutiti da je imao ispade obiteljskog nasilja, oprašta mu i zahvaljuje mu što je dao sve od sebe da mu usadi osjećaje ljubavi, jednakosti među ljudima te na prvoj gitari koja mu je definirala cijeli život.

Iskreni osjećaj empatije izrazito se osjeća kada u Pray For Newton opisuje pucnjave u američkim školama (Sandy Hook shooting) i Breivikovo masovno ubojstvo djece u Norveškoj. Ne propagira zabranu oružja, niti želi reći da je politika odgovorna za te stravične događaje već tu odgovornost stavlja na društvo koje je u momentu šokirano, a već u sljedećem zijevnu i nastave sa svojom rutinom.

Glasom koji puca po šavovima zavija:
So when your birthday comes and you’re feeling pretty good, bake a cake for an orphan and stuff your mouth with food. Check it off for the children who lost their lives. Think of their families and how they mourn and cry.

Priče o Katy Kerlan i svom prvom poljubcu, Patriciji kojoj je poklonio ploču Pink Floyda, a ona ga odbila jer nije imao stidne dlake, Shelly, Amber i Marry Anne i prvim seksualnim iskustvima dodaju dozu humora usprkos mračnoj glazbenoj podlozi. Dogs otvara kompliciranu temu ljubavi i seksa, osjećaja odbačenosti, potrage za nekim uzvišenijim osjećajem, završava već u Markovim odraslim godinama u kojima naravno ništa od toga još nije shvatio.

http://www.youtube.com/watch?v=IWwAUAWN5lQ

Dosad vjerojatno imate osjećaj da se ne radi o tipičnom tekstopiscu. Pjesme koje obiluju tekstom toliko da u jednom momentu slušanja pomislite da je to sve jedna velika nenamjerna struja svijesti. Ipak, svaki stih je precizan i ciljan sve do kraja u pričama koje su predetaljne i preemocionalne da ne bi bile bazirane na stvarnim događajima.

Glazbeno jedino Richard Ramirez Died Of Natural Causes odudara od ostatka albuma sa dramatičnom i up- beat glazbom. Živopisna Micheline, Jim Wise i njegov neuspješan pokušaj samoubojstva, žaljenje nad tim što je bio nasilan u školi u dugoj, melankoličnoj I Watched The Film, zahvale čovjeku koji mu je dao ugovor za prvu ploču i glazbena podloga koja ima izrazite sličnosti sa laganijim skladbama Led Zeppelina koje i spominje kao svoje velike utjecaje. Iako voli režeći Les Paul i Bonhamovo manijakalno bubnjanje najviše se oduševljava njihovim laganijim, tajanstvenijim skladbama.

Nema smisla da analiziramo i seciramo svaku pjesmu i stih kao kirurzi. Jako teško ovaj komad ili bilo koji komad teksta može opisati cjelokupni doživljaj imerzije koji vam ovaj album pruža nakon par slušanja. Usprkos mračnim događajima i teškom glazbom koji prožimaju Benji ovo je ipak jedan od njegovih optimističnijih uradaka, pun zahvala i okretanju ka budućnosti. Kao što su Shelly i Amber marku dali prvi “taste” i mi vama ovaj petak premijerno u emisiji dajemo puni album uz dodatke iz Kozelekove plodne karijere što obuhvaća njegov solo , Sun Kil Moon i Red House Painters opus.

autor: Gaal, 07/02/2014

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Radi(o)kalni QRT (15)

10/09/2013.

Fuck your traditions, fuck your positions
Fuck your religion, fuck your decisions
See they’re not mine so you gotta let ’em go
We can be ourselves, but you gotta let us know

Stumps ‘n’ Stones

17/03/2014.

120 minuta popularne glazbe, 30 glazbenih numera, 1 panj za mikrofonom i mix pultom.QRT!!!

Introducing Kid Bronson

30/12/2013.

Prvi dio emisije gost će nam biti frontmen mladog demo benda Kid Bronson. Kid Bronson se javio kao ideja četvorice prijatelja iz Metkovića i Opuzena 2011. godine. Predstavljajući svježinu u žanrovskoj trivijalnosti ostalih bendova, Kid Bronson je zaplovio indie vodama, ponesen na valovima alternativnog rocka.

Emisija numero tre

21/06/2013.

Playlista odsviranog u trecoj emisiji, kronoloskim redom, da ne bude svaki put abecedni.

Tjedna rotacija

Arhiva

PHOSPHORESCENT / Revelator

MOBY / Play (1999)

Nilüfer Yanya / Like I Say (I Runaway)

TYCHO / Burning Man (R)

PETER GABRIEL / Plays Live

NEW GONDOLIERS / Escape Town

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM