KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

O Centru za mlade

18:00–20:00 Utorak 2.10.2018.

Split… ima more. Ima plaže. Ima stare zidine. Uske uličice. Simpatične ličnosti. Pirju i rivu, Grgura i Duju. Split ima sunčane dane, tople zime, vruća ljeta. Zeleni Marjan i plavetnilo sve do Brača, pa i dalje. Split ima dišpet, vole nam tepati. Split ima onu pasivnost koja se manifestira u višesatnim ispijanjima kave, vole nas bockati. Split ima svoje penzionere. Ima svoje ljude u odijelima, ali i one s glavama u kontejnerima. Split ima ljude na zidićima, ljude isprid dućana, ljude koji hrane golubove, ljude koji guraju dječja kolica i one koji trče za psećim povodcima. Split, kao što je za zaključiti, ima više-manje sve iz kategorije gradskih konstanti, nazovimo ih tako. Da, neka će mjesta imati planinu, druga rijeku, treća more… ali svaki grad ima ljude. Ima bebe, djecu, mlade, odrasle i stare ljude. Ono što Split još uvijek nema, a što jednoj od ovih skupina zaista treba, ma što mislili i tvrdili, je jedan Centar za mlade.

Split još uvijek nema siguran prostor u kojem mladi mogu sudjelovati u procesima donošenja odluka i razvoju politika za mlade. Splitu još uvijek nedostaje mjesto na kojem će se mladi moći kreativno razvijati i konstruktivno provoditi slobodno vrijeme, mjesto koje će biti otvoreno za sve mlade, sigurno mjesto za sve marginalizirane mlade i mlade u riziku od nasilja.

Ove rečenice ne donose ništa novoga; ovo je problem koji je u Splitu detektiran još prije više od deset godina. Više od desetljeća traje tiha i konstantna borba pojedinaca i udruga da se mladima osigura jedno ovakvo mjesto, mjesto koje bi trebalo spadati u one konstante jednog grada. Korak po korak, napredak je svakako vidljiv, najviše onima koji su zagovarali, pregovarali, osmišljavali i prijavljivali projekte na različite natječaje, a sve sa željom da se približe koji centimetar bliže realizaciji Centra.

Čini se da je realizacija splitskog Centra za mlade bliža nego što je ikada bila i upravo zbog toga u prvo izdanje nove emisije radija KLFM u goste stižu Goran Biličić i Antonia Kuzmanić s kojima ću razgovarati o projektu “Strukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade”, a koji je odobren na natječaju u sklopu programa Erasmus+, o višegodišnjem radu na realizaciji splitskog CZM-a, o ulozi centara za mlade i, naravno, o mladima koji su nerijetko u javnosti predstavljeni kao problem, umjesto kao potencijal.


 

Ispuni anketu i daj svoj doprinos u realizaciji splitskog Centra za mlade!

A ako želiš sudjelovati u realizaciji splitskog Centra za mlade, sudjelovati u anketama i diskusijama ili se samo informirati o procesu, ispuni upitnik.

 


Emisiju CONTEXT možete pratiti na community radiju KLFM u dvotjednom terminu; utorkom od 18:00 do 20:00. Riječ je o emisiji koja pred mikrofon dovodi građane koji svakodnevno mijenjaju sliku ovog našeg mikrokozmosa; bilo da je riječ o područjima aktivnog građanstva, kulture, umjetnosti, rada s mladima, sporta… manje je bitno, bitni su ljudi, priča, kontekst.

 

*slika: Centar za mlade Split (facebook)

 

 

 

autor: Kristina Tešija, 30/09/2018

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

RADIO LOS SANTOS

18/11/2013.

Latest Radio_Los_Santos's Cloudcasts

Tamara Damjanović

18:00–20:00 Utorak 27.11.2018.

U novom Contextu poslušajte snimku intervjua s Tamarom Damjanović, kazališnom redateljicom koja trenutno boravi u Splitu i radi na novoj…

EL SEGUNDO

18/07/2012.

O radu s djecom i mladima

18:00–20:00 Utorak 16.10.2018.

Nakon prvog Contexta i priče o splitskom Centru za mlade i koracima koji nas dijele do njegove realizacije, ovog puta…

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

DARKSIDE / Modcast

MARIANNE FAITHFULL / The Montreux Years (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin