KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Yeezy

Novi Dječaci, NehruvianDOOM je leakao, novi Gambino, novi Big Sean, novi Run the Jewles, novi Logic, “Mein felgen, neue glanz”.

So, so, so, so,
Evo nas opet u još jednom podučavanju rap povijesti, još jedan tjedan je pri kraju. Što ste radili cijeli tjedan? Jeste ga pobijedili? Jeste li pobijedili dan? Jeste ispunili svoje želje? Ajmo, malo mozak na pašu i gledaj kako ti se mijenja percepcija nakon ovog članka, shieeeet.

808’s and Heartbreak
Ne brinite se pripremljen sam na gomile pljuvanja određenih “always staying real” ljudi. Baš sam raspravljao s jednim mladim izvođačem današnjeg HR rap svijeta o pjevanju u rapu i kako je sve više popularno i kako postaje dio rap kulture. Naime, većina danas će vam reći da ste “soft” ako pjevate u vašim pjesmama, a vi ste kao neki “gangsta ass” reper. Dobro, ima tu istine, ali! Gangsta rap, je doživio svoj vrhunac u kasnim 90ima, čak bi rekao negdje 95’ da je to bio maximum gangsta rap, onog pravog čistog gangsta rapa. Tako da do negdje 2005-2007 rap muzika je doslovno bila na aparatima, sama činjenica da je bio tada jedan Soulja Boy relevantan je smiješno. Iz tog gangsta rapa stvari su se polako mijenjale, niste više trebali biti bivši diler, kockar, drogaš, siromašan, “neuspjeh” i sl. da postanete reper, pravi primjer je opet taj j.b.n.i. Kanye.
Koliko mi možemo pričati o njemu je nemoguće, ali što ćemo kad je čovjek uveo revoluciju u rap. Nitko tada nije imao hrabrosti izbacivati stvari kao što je on izbacivao, pravi primjer je ovaj album, pa i do nekoć Yeezus, kojeg tek sada ljudi “odobravaju”. Činjenice da Kanye nije bio siromašan, da je završio fakultet za umjetnost i da kad je počeo raditi u rap industriji bio prvo producent koji se hvalisao kako je on novi revolucionist hip hopa…

Da ne duljim, promijenio je sve što se moglo, stil odijevanja, primjer: Roza polo majica, s ruksakom i široke traperice, do nastupa u odijelima, autotune, pa sada s maskom na glavi u kiltu do nastupa koji je sličan kazališnoj predstavi. Teško je te granice bilo probiti jer su svi bili slični. Ne vjerujete? Pogledajte rane 2000-e i 90-e, široke majice/traperice, kape, znojnici, gangsta rap većinom, al nećemo sad u detalje. Hoću reći kako bez ovog Kanyeovog albuma, bez ove puste Kanyeove ideje da promijeni sve i svašta i bude ono što on jest, ne bi bilo danas: Riff Raffa, Action Bronsona, Drakea i sličnih.
Molio bi za sve one koji se još dvoume nakon poslušanog 808’s and Heartbreaka da u rapu nema mjesta za pjevanje i iskazivanju emocija daju ipak šansu tipovima kao što su Childish Gambino, Drake i ostatku. Jer ovo ipak postaje neki veći žanr u kojem je sad umiješano sve i svašta. Na kraju krajeva, ne biste imali jednu od najsrcedrapajućih pjesama u rapu:

Radio Los Santos, petak 20i30h, with love!

autor: petar, 18/09/2014

, ,

Vezane objave

Arhiva

Mainstream

02/09/2016.

Večeras na RLSu slavimo dvadesetu obljetnicu legendarnog albuma grupe Outkast “ATLiens”, slušamo Waxov novi mixtape “The Cookout Chronicles”, Travis Scottov novi album “Birds in the Trap Sing McKnight”, Isaiah Rashadov novi album “The Sun’s Tirade”, nove stvari od Spark Master Tapea, Action Bronsona i još điđibajte kvalitetnog hip hopa!

Krafne

13/02/2014.

Iako je Valentinovo mi tučemo kontru svima. Nećemo puštati ljubavne pjesme nego se prisjećamo jako važnih događaja koji su se dogodili ovaj tjedan u prošlosti.

Guru

21:30–0:00 Petak 18.11.2016.

155. epizoda RLS-a

Brokva

01/05/2014.

Puštamo novi folder od Kreše i Žuvija, novog Fiftya, starog Fiftya, njemački gangsta rap, Lil Waynea, Basa i za kraj naravno Drakea. Imat ćemo i mali razgovor s Krešom Bengalkom, a to ne smijete propustiti.

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)