KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Yeezy

Novi Dječaci, NehruvianDOOM je leakao, novi Gambino, novi Big Sean, novi Run the Jewles, novi Logic, “Mein felgen, neue glanz”.

So, so, so, so,
Evo nas opet u još jednom podučavanju rap povijesti, još jedan tjedan je pri kraju. Što ste radili cijeli tjedan? Jeste ga pobijedili? Jeste li pobijedili dan? Jeste ispunili svoje želje? Ajmo, malo mozak na pašu i gledaj kako ti se mijenja percepcija nakon ovog članka, shieeeet.

808’s and Heartbreak
Ne brinite se pripremljen sam na gomile pljuvanja određenih “always staying real” ljudi. Baš sam raspravljao s jednim mladim izvođačem današnjeg HR rap svijeta o pjevanju u rapu i kako je sve više popularno i kako postaje dio rap kulture. Naime, većina danas će vam reći da ste “soft” ako pjevate u vašim pjesmama, a vi ste kao neki “gangsta ass” reper. Dobro, ima tu istine, ali! Gangsta rap, je doživio svoj vrhunac u kasnim 90ima, čak bi rekao negdje 95’ da je to bio maximum gangsta rap, onog pravog čistog gangsta rapa. Tako da do negdje 2005-2007 rap muzika je doslovno bila na aparatima, sama činjenica da je bio tada jedan Soulja Boy relevantan je smiješno. Iz tog gangsta rapa stvari su se polako mijenjale, niste više trebali biti bivši diler, kockar, drogaš, siromašan, “neuspjeh” i sl. da postanete reper, pravi primjer je opet taj j.b.n.i. Kanye.
Koliko mi možemo pričati o njemu je nemoguće, ali što ćemo kad je čovjek uveo revoluciju u rap. Nitko tada nije imao hrabrosti izbacivati stvari kao što je on izbacivao, pravi primjer je ovaj album, pa i do nekoć Yeezus, kojeg tek sada ljudi “odobravaju”. Činjenice da Kanye nije bio siromašan, da je završio fakultet za umjetnost i da kad je počeo raditi u rap industriji bio prvo producent koji se hvalisao kako je on novi revolucionist hip hopa…

Da ne duljim, promijenio je sve što se moglo, stil odijevanja, primjer: Roza polo majica, s ruksakom i široke traperice, do nastupa u odijelima, autotune, pa sada s maskom na glavi u kiltu do nastupa koji je sličan kazališnoj predstavi. Teško je te granice bilo probiti jer su svi bili slični. Ne vjerujete? Pogledajte rane 2000-e i 90-e, široke majice/traperice, kape, znojnici, gangsta rap većinom, al nećemo sad u detalje. Hoću reći kako bez ovog Kanyeovog albuma, bez ove puste Kanyeove ideje da promijeni sve i svašta i bude ono što on jest, ne bi bilo danas: Riff Raffa, Action Bronsona, Drakea i sličnih.
Molio bi za sve one koji se još dvoume nakon poslušanog 808’s and Heartbreaka da u rapu nema mjesta za pjevanje i iskazivanju emocija daju ipak šansu tipovima kao što su Childish Gambino, Drake i ostatku. Jer ovo ipak postaje neki veći žanr u kojem je sad umiješano sve i svašta. Na kraju krajeva, ne biste imali jednu od najsrcedrapajućih pjesama u rapu:

Radio Los Santos, petak 20i30h, with love!

autor: petar, 18/09/2014

, ,

Vezane objave

Arhiva

Hindsight is 2020 (R)

20:30–23:00 Petak 15.1.2021.

Došli smo do kraja još jedne kalendarske godine i to znači samo jedno, dodjelu jedne od najprestižnijih hip hop nagrada – Zlatnog Santosa. Stotine albuma našle su se u konkurenciji za ovo veliko priznanje ali ih je samo 10 zaslužilo plasman na završnoj dodjeli te je naravno samo jedan autor zaslužio da kući odnese ovu veliku nagradu. Finalni poredak možete pročitati u najavi ispod ali neka vas to ne odvrati od slušanja večerašnje dodjele na kojoj će već sad tradicionalno sudjelovati sva krema hip hop svijeta, čak kruži glasina da će 2Pac nastupati kao hologram i da će Dr. Dre objaviti rezultate brakorazvodne parnice koja drma west coast hip hop blogosferom. Tune in večeras od 20 i 30!

Fred

13/06/2014.

Ovaj petak, među ostalim, puštamo i “Your Old Droog Ep” od novog repera na sceni Your Old Droog-a. Da bi saznali nešto više o teoriji zavjere koja se krije iza ovog misterioznog repera kliknite na sliku.

Beaches

20:30–23:00 Petak 30.11.2018.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo par novih izdanja s berlinske etikete Jakarta Records, Busdriverov novi album Electricity is on our…

What A Time To Be Alive

25/09/2015.

Drake i Future, Isaiah Rashad, Logic, The Game, George Clinton, Mick Jenkins, Madlib

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

Therapy? – Troublegum (1994.)

ŽEN / Uroni u san

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

BRYAN FERRY / Live at the Royal Albert Hall

Zidar Betonsky: Proces Protokol (2011.)