KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

THE WEDDING PRESENT / Українські Виступи в Івана Піла

Album iz ’89 kao album tjedna? Zbog svog ukupnog kolorita, kozmopolitske ideje, vanvremenskog sadržaja i bitnosti u ovom trenu, Ukrajinske narodne pjesme onako kako su to te 1989. odsvirali Wedding Present za stanovitog gospodina Peel-a. Album tjedna nadalje definiramo kao pointer na stvarnost a ne površno grabljenje u izlog sa novim izdanjima.

weddos1

Album iz ’89 kao album tjedna? Zbog svog ukupnog kolorita, kozmopolitske ideje, vanvremenskog sadržaja i bitnosti u ovom trenu, Ukrajinske narodne pjesme onako kako su to te 1989. odsvirali Wedding Present za stanovitog gospodina Peel-a. Album tjedna nadalje definiramo kao pointer na stvarnost a ne površno grabljenje u izlog sa novim izdanjima.

Već smo dijelom odgovorili na pitanje zašto baš The Wedding Present i to upravo ovaj album. Ne zaboravimo ni ključni detalj: jedan od pokretača sastava je Peter Solowka, britanac ukrajinskog podrijetla, te da je ideja praktički njegova. Također, po napuštanju The Wedding Presenta, Peter pokreće bend znakovitog imena The Ukrainians, a jedno od njihovih poznatijih djela jest EP Pisni iz The Smiths, koji donosi četiri skladbe tog kultnog imena prepjevane na ukrajinski!

Uistinu, ukoliko niste zabarikadrani u nekakvom vlastitom svemiru, vjerojatno registrirate  događaje koji se zbivaju u ne baš toliko dalekoj Ukrajini, a čije bi posljedice mogle biti od velike važnosti za budućnost ne samo te zemlje, već i Europe, pa i svijeta!

Aktualni događaji nisu nešto potpuno neočekivano, već kulminacija status-quoa koji egzistira skoro deset godina, odnosno od konca 2004., kada je u drugom krugu predsjedničkih izbora proruski kandidat Viktor Janukovič pod sumnjivim (kasnije se pokazalo, namještenim) okolnostima tijesno pobjedio prozapadnog Viktora Juščenka. To je dovelo do tzv. Narančaste revolucije, odnosno masovnih prosvjeda građana koji su na koncu polučili uspjeh – izbori su ponovljeni, ovaj put uz prisustvo budnog oka međunarodnih promatrača, i tada su Juščenko i njegova bliska suradnica Julija Timošenko odnijeli zasluženu pobjedu (rezultati su od stane Vrhovnog suda i službeno priznati koncem siječnja 2005.).

UkraineProtests

No, vrag ne spava. Dobar je dio istočne Ukrajine naseljen etničkim Rusima, koji su 2010. bili temeljna potpora Janukoviču u povratku na vlast. Labava je ravnoteža poremećena u studenom 2013. njegovim vetom na približavanju Ukrajine Europskoj Uniji, odnosno prihvaćanjem tješnje suradnje s Putinovom ne baš demokratskom Rusijom.

Počelo je s mirnim okupljanjima građana na kijevskom trgu Midan Nezaležnosti (Trg nezavisnosti), u međuvremenu prozvanom Euromaidan (tj. Europski trg), a prosvjednici su bili i ostali odlučni u svojim zahtjevima da predsjednik Janukovič i njemu podložna vlada pristane na početak pregovora o zbližavanju njihove zemlje i EU. Početni ekscesi i provokacije su vremenom eskalirali do prvih žrtava, a danas, na koncu siječnja 2014., dakle tri mjeseca od početka prosvjeda svjedočimo potpunom kaosu. Prosvjednici zauzimaju ključne točke u Kijevu (vladine zgrade, ministarstva, vojne i policijske punktove), i pitanje je vremena kada će spomenuta vojska i policija s očiju strgnuti nametnuti veo, te progledati i integrirati se s vlastitim narodom, negirajući nebitne ali glasne ekstremiste integrirane u tkivo prosvjednika.

Slike koje nam svakodnevno stižu putem antena i satelita (da, ovo je još jedan televizijski ‘nered’, ako ne i rat) nisu baš idilične, no put do cilja često vodi kroz krv i suze.

A kako mi, mali narod konačno iskovan u ne baš tako davnom krvavom ratu možemo pomoći Ukrajincima u borbi za slobodu i demokraciju? Vrlo jednostavno, jer su u ovakvim situacijama svaka podrška i razumijevanje dobrodošli. KLFM će, primjerice, svoj dio posla odraditi onim sredstvima koja su nam na raspolaganju – u prvom redu, postavljanjem ovog tonskog zapisa na mjesto albuma tjedna, kao i učestalijim emitiranjem glazbe koja je manje ili više vezana uz tu zemlju (već spomenuti The Ukrainians, Gogol Bordello itd.).

Nadajmo se sretnom ishodu. Putinovo je urokljivo oko ionako u ovom trenutku okrenuto ka olimpijskom Sočiju, kao i uspjehu križarskog pohoda kontra prijetnji duginih boja, što Ukrajincima daje velike šanse da bez uplitanja omrznutog ‘Velikog brata’ ostvare svoj cilj.

Ukrainski+Vistupi+V+Johna+Peela+FrontI mi smo, na koncu, prošli sito i rešeto dok nismo zasjali kao 28. zvjezdica! Poželimo Ukrajini sreću i što manje žrtava na sličnom putu, uz zvuke The Wedding Presenta i albuma s obradama ukrajinskih tradicionalnih sladbi; zapisa s sessiona kod čuvenog BBC-jevog RJ-ja Johna Peela: Ukrainski Vistupi V Johna Peela / Українські Виступи В Івана Піла!

 

autor: el5egundo, 27/01/2014

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Baaba Maal – the Traveller (Kobalt / Marathon Artists / Palm)

03/02/2016.

Najdraži glazbenik Afrike koji puni 63. godinu života izdao je 15. siječnja svoj 11. službeni album the Traveller.

FRIENDLY FIRES / Inflorescent

15:00–16:00 Srijeda 28.8.2019.

Na britanski bend Friendly Fires prvi put sam naletio na Oxygen festivalu pokraj Dublina u Irskoj 2009. godine. Njihov nastup…

CASS MCCOMBS / Tip of the Sphere

15:00–16:00 Srijeda 13.2.2019.

Neki ljudi jednostavno imaju mota za sklepati album koji ni u jednom trenu nije dosadan. Bez obzira što se radi o generalno dosadnoj i predvidivoj američkoj pop glazbi za odrasle. Ne AOR već AOP.

SUEDE / The Blue Hour (2018.)

15:00–16:00 Subota 29.9.2018.

Albumom ‘The Blue Hour’, Suede se vraćaju u mračnom, pastoralnom i nikad energičnijem izdanju!

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

ENZO CARELLA / Barbara e altri Carella (1979)

SELF ESTEEM / I Do This All The Time

HONEY DIJON / In Session

The B-52’s / Live at The Pavilion

KOZMODRUM / Kozmodrum