KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Specials (19. listopada 1979., 2-Tone)

Ne baš lijepe, ali prigodne, činjenice za odabir ovog albuma u rubrici Nezaboravne vatre su nedavne smrti: trombonista Rico Rodriguez-a (4.9.2015.) i bubnjara John Bradbury-a (28.12.2015.). The Specials album je odabran u svrhu svojevrsnog hommage-a korijenima 2-Tone ska revival pokreta koji se pojavio kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Engleskoj.

Nakon osobnog mladalačkog lutanja po bespućima prog-rocka i psihodelije, istoimeni, album prvijenac, The Specials-a iz 1979.g. mojim je 90-im osigurao pravac svemu što plijeni izvrsnošću muziciranja i glazbenih radosti.

Ne baš lijepe, ali prigodne, činjenice za odabir ovog albuma u rubrici Nezaboravne vatre su nedavne smrti: trombonista Rico Rodriguez-a (4.9.2015.) i bubnjara John Bradbury-a (28.12.2015.). The Specials album je odabran u svrhu svojevrsnog hommage-a korijenima 2-Tone ska revival pokreta koji se pojavio kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Engleskoj.

rsd2014-specials

2-Tone ska revival pokret je mješavina glazbenih elemenata ska glazbe sa punk-rock stavom i energijom. Ime 2-Tone dolazi od naziva diskografske kuće 2-Tone Records koju je osnovao, krezubi, klavijaturist i i osnivač The Specials-a, Jerry Damers. 2-Tone ime se, također, koristilo kao svojevrsni simbol stremljenja nadilaženju i ublažavanju rasnih tenzija u doba premijerke Margaret Tatcher.

The Specials je band odrastao i izrastao iz Coventrya, blizu Birminghama u Engleskoj, koji je tipičan engleski industrijski grad sa bogatim kulturnim životom i brojnim znamenitostima.

Jerry Damers je osnovao i započeo diskografiju 2-Tone Records upravo prvim albumom The Specials-a. Zanimljivo je kako je Dammers pokrenuo 2-Tone Records, tek spomenute 1979., a izdavačka kuća Chrysalis je već odavno prije, od 1977. – otkad The Specials djeluju, željela The Specials pod svojim krilom i u sklopu vlastitog kataloga. Umjesto ugovora sa The Specials, Dammers je samo sklopio ugovor sa Chrysalis-om o sponzorstvu 15 singlova godišnje od autora iz kataloga 2-Tone-a te klauzulu o izdavanju barem 10 singlova od svih sponzoriranih. Također 2-Tone Records je sa svojim izvođačima potpisivao fair-trade ugovore omogućujući im da napuste diskografsku kuću nakon izdavanja samo jednog singla.

cover05

The Specials su oduvijek imali različit pristup odabiru glazbene tematike pa se u svojim pjesmama fokusiraju na (uvijek aktualne) političke i društvene stavove. Album je producirao Elvis Costello, muž Diane Krall, a album je savršeno opisao nezadovoljstvo i bijes “concrete jungle” mladeži Ujedinjenog Kraljevstva.

16 pjesama, od čega je 6 obrada, siguran sam, uljepšat će vam dan. The Specials je album kojeg iznova rado slušate ili, ako niste, ćete ga sigurno poslušati ili će vam ga netko preporučiti. Toplo preporučujem, za okrepu u ove zimske dane!

Stewart, Tony (20 October 1979). “Review: The Specials – The Specials”. NME (London, England: IPC Media)

“Although the predominant musical influence is black (ska, bluebeat, reggae and soul), it’s wrapped in ferocious rock’n’roll: the kind of hybrid that so many other British bands have tried to contrive but, in comparison, failed to make convincing… This album embraces two decades of black and white music, gives it perspective and then goes on to reflect the modern rock’n’roll culture… It’s the kind of album that’s musically fathomless and it will probably establish The Specials as true hopes for the ’80s. At the very least this debut is essential for anybody who wants to know what’s going on in rock’n’roll today.”

Specials_uk_front

 1. “A Message to You, Rudy” (Dandy Livingstone) – 2:53
 2. “Do the Dog” (Rufus Thomas, by Jerry Dammers) – 2:09
 3. “It’s Up to You” (Dammers,The Specials) – 3:25
 4. “Nite Klub” (Dammers, The Specials) – 3:22
 5. “Doesn’t Make It Alright” (Dammers, Dave Goldberg) – 3:26
 6. “Concrete Jungle” (Roddy Byers) – 3:18
 7. “Too Hot” (Cecil Campbell) – 3:09
 8. “Monkey Man” (Toots Hibbert) – 2:45
 9. “(Dawning of A) New Era” (Dammers) – 2:24
 10. “Blank Expression” (Dammers, The Specials) – 2:43
 11. “Stupid Marriage” (Dammers, Mark Harrison,Neville Staple, Cecil Campbell) – 3:49
 12. “Too Much Too Young” (Dammers,acknowledgment to Lloyd Charmers) – 6:06
 13. “Gangsters” (Dammers, Cecil Campbell) – 2:48
 14. “Little Bitch” (Dammers) – 2:31
 15. “You’re Wondering Now” (Clement Seymour) – 2:36
 16. ” Ghost Town ” (Dammers) – 5:51 (*bonus track)
gallery_151_zps92b50fb1

Personnel

 • Terry Hall – vocals
 • Neville Staple – vocals
 • Lynval Golding – rhythm guitar, vocals
 • Roddy Radiation – lead guitar, vocals on track six
 • Jerry Dammers – keyboards
 • Sir Horace Gentleman – bass guitar
 • John Bradbury – drums

Guest musicians

 • Chrissie Hynde – vocals
 • Rico Rodriguez – trombone
 • Dick Cuthell – horns

Ivan Poljičanin

autor: Ivan Poljicanin, 05/01/2016

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Slint / Spiderland (1991.)

24/09/2014.

Početkom ljeta ove godine nezavisna američka diskografska kuća Touch And Go koja je svoju reputaciju izgradila izdavanjem albuma bendova kao što su Butthole Surfers, Big Black, The Jesus Lizard, Polvo i mnogih drugih jednako glasnih bendova ponovno je izdala jedan od najutjecajnijih albuma devedesetih, Slintov Spiderland. Slušamo ga ovaj četvrtak i ovu nedjelju u 15:00 sati.

TERENCE TRENT D’ARBY / Introducing the Hardline According to…(1987)

15:00–16:00 Nedjelja 20.12.2020.

Terence je bio toliko oduševljen svojim prvim albumom da je izjavio kako se radi o najvažnijoj ploči još od Sgt. Peppera The Beatlesa.

TEARS FOR FEARS / The Hurting (1983.)

15:00–16:00 Nedjelja 25.2.2018.

Prvi Tears For Fears se bavio neugodnim temama na ugodan način i postoji razlog zašto ovaj album (i bend) danas…

SIMPLE MINDS / Sparkle in the Rain (1984)

15:00–16:00 Četvrtak 1.2.2018.

Sa poštenim vremenskim odmakom i uvijek opreznim pristupom toj glazbeno delikatnoj :/ dekadi, na Sparkle in the Rain su stvari koje bi svaki kolega autor zgrabio da može i da nema onog Kerra.

Tjedna rotacija

Arhiva

GUIDED BY VOICES / It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It Is Them!

FAITH NO MORE / Angel Dust (1992)

BAND OF HORSES / Crutch

JAMES HOLDEN / Balance

ME FIRST AN THE GIMME GIMMES / Ruin Jonny’s Bar Mitzvah (2004.)

JAPANSKI PREMIJERI & VAVA / New Green Cabaret