KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

THE MACCABEES / Given To The Wild (2012.)

‘Given to the wild’ is the first line on the album and was a title idea we had pretty early on. But it wasn’t until we’d finished recording that we could come back to it and know that it suited, it just felt right. – Orlando Weeks

Čisti zvuk  albuma Given To The Wild londonske grupe The Maccabees  obilježiti će tjedan pred nama. Uvodna pjesma, instrumental, sprema nas na putovanje kroz album. Jasan i precizan zvuk pokazuje tok kojim će se album razvijati, a prva i druga pjesma se preklapaju i postaju jedna velika pjesma. Prvotna poletnost u kombinaciji s vokalom Orlanda Weeksa dobiva na težini i kompleksnosti.  Prelazeći na pjesme Ayla i Glimmer dominiraju klavijature, tijekom slušanja naviru nam obojene misli koje prekida Forever I’ve Know stihovima ‘I’m a child to your voice and I know/ Know nothing stays forever’. Prvi single  s albuma Pelican, ne samo na ovom albumu, već u diskografiji zauzima posebno mjesto. Fluidnost glazbe odvodi u drugu dimenziju i jednostavno poželiš da nikada ne prestane. Mogu reći na sreću, sreća postaje i veća sljedećom numerom s albuma, a to je Went Away koja kao da je najavila njihov sljedeći album. U 3:39 min su zaokružili što je za njih London, a završavaju s ‘Hold me close don’t let me go/ I need you.’  Predivan gitarski solo, potpomognut bubnjevima, basom i klavijaturama slušamo u pjesmi Go. Završavamo s Grew Up At Midnight koju ste svi mogli slušati i plakati (ako vas je dirnulo koliko i mene) na kraj filma o Stevenu Jobsu  – Steve Jobs (2015.). Graduirano se radnja razvija, dostiže svoj vrhunac , instrumentalno i vokalno zaokružuju čitav album.

Da album nisu nazvali Given To The Wild, s idejom koja ih je vodila kroz čitav album, po meni su mogli nazvati i po pjesmi Child. Kroz pjesme često se spominje riječ child ili se s nostalgijom prisjećaju djetinjstva i života u milijunskom gradu u kojem su prije prosječne obitelji mogle lijepo i mirno živjeti.

Pjesme:

 1. Given To The Wild
 2. Chil          
 3. Feel to Follow
 4. Ayla
 5. Glimmer
 6. Forever I’ve Know
 7. Heave
 8. Pelican
 9. Went Away
 10. Go
 11. Unknown
 12. Slowly One
 13. Grew Up At Midnight

Petra Duran

autor: Tonska Proba, 24/05/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Brian Eno – Discreet Music (EG Records Ltd., 1975.)

12/01/2017.

Prošli tjedan je gdin Eno izdao Reflections, a mi se diskretno podsjećamo nešto starijeg uratka, ovog četvrtka i nedjelje od 16:00.

YO LA TENGO / Summer Sun(2003.)

15:00–16:00 Četvrtak 14.1.2021.

Iščekujući sunce, iščekujući ljeto.

Frank Ocean / channel ORANGE

15:00–16:00 Nedjelja 10.7.2022.

Deset godina narančaste fantazije

THE VELVET UNDERGROUND / Loaded (1970)

15:00–16:00 Četvrtak 1.7.2021.

Jedina rokenrol ploča koju i dalje mogu slušati. Jedina ploča Velveta koja me ne upila nakon 18 minuta.

Tjedna rotacija

Arhiva

ROBOHANDS / Violet

CARIBOU / Andorra (2007)

KUTIMAN FT. DEKEL / My Everything

KHRUANGBIN / LateNightTales (R)

SUMMER OF SOUL /…or, When the Revolution Could Not Be Televised

METAMUSIC PRODUCTION / Remix of identity 7

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM