KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Devil is a Lie

Ovaj petak puštamo nove albume od J. Colea, Ghostfacea i PRhymea nove mixtapeove od Ludacrisa i A$AP Ferga. Osim toga imamo novu stvar s GTA V od Danny Browna i Action Bronsona, novu stvar od Dillon Coopera i još masu toga.

Postoji čuvena pjesma od Killer Mikea s njegovog mixtapea “Sunday Morning Massacres” koja se zove “The Devil is a Lie”. Ako ste pomislili na Jay-Zija i Rick Rossa to nije to ali u svakom slučaju je zanimljivo da je Mike dao isto ime pjesmi u kojoj proziva svoje kolege repere za razne stvari. Pjesma traje 4 minute i 42 sekunde, a ima samo jedan vers. Dio koji je posebno zanimljiv je sami kraj pjesme kad se Killer Mike doslovno obraća svim reperima koji ga slušaju i govori im da moraju u svojim pjesmama biti aktivniji borci za prava crnaca i onda nabroji desetak imena i par knjiga koje su lektira za bilo koga. Kada ti Killer Mike nešto savjetuje onda je to najbolje poslušati pa sam za svakoga posebno iskopao par informacija čisto da se približim sve ovome o čemu Mike priča.

George Jackson – Bio je marxist i član Crnih pantera (u početku crna nacionalistička grupacija, često naoružana. Stvarali su jako puno društvenih programa i prema “Black Against Empireu” su najjača veza između domaćih “Black Liberation Struggle” i velikih protivnika Američkog imperijalizma). Također je iz zatvora bio suosnivač Black Guerrilla Familyja.

Assata Shakur – Također članica Crnih pantera. Optužena je za ubojstvo koje se dovelo u vezu s njenim članstvom u Black Liberation Armyju te je sudjelovala u velikoj potjeri dok je nisu ulovili. Tupacova kuma i Common joj je posvetio pjesmu “A Song For Assata”.

Blood in my Eye – Nope, nije Ja Ruleov album. To je knjiga koju je napisao gore spomenuti George Jackson i uspio je završiti samo nekoliko dana prije svoje smrti. U knjizi priča o tome kako je optužen za krađu $70 te kako je zbog toga morao provesti ostatak života u zatvoru (11 godina). U zatvoru je postao aktivist i politički teoretičar koji je sam sebe smatrao revolucionarom.

Soul on IceEldridge Cleaverov memoar koji je također napisan u zatvoru. U startu je bio čitan zbog svog oštrog komentara na crnačku populaciju Amerike, ali i danas je veoma važan jer se smatra da je to knjiga koja je započela Af-Am literaturu.

Malcolm X – The Autobiography of Malcolm X. Malcolm X je jedan od najpoznatijih i najvažnijih aktivista za prava crnaca i ovo je njegova autobiografija.

Dr. Francis Cress Welsing – Psihijatrica s početka 20. stoljeća iz Washingtona. Objavila je rad pod imenom “Cress Theory of Color Confrontation” u kojem detaljno razrađuje teorije bjelačke superiornosti. Jedna od glavnih teorija koju predstavlja je da su bijelci genetički inferiornija bića od crnaca ali da su spremni napraviti bilo što (svjesno ili nesvjesno) da bi osigurali genetički opstanak.

Dr. John Henrik Clarke – Bio je pisac i povjesničar te jedan od predvodnika Afričkih studija u profesionalnim i edukacijskim institucijama. Surađivao je s Hunter Collegeom i Cornell Universityjem i osnovao je “African Heritage Studies Association“.

Asa Hillard – Profesor edukativne psihologije na Georgia State Universityju, fokusirao se na “indigenous ancient African history”. Prvi je počeo s korištenjem koncepta “baseline” eseja koje je on definirao kao kratku priču o iskustvima određene geo kulturalne grupe unutar određenog područja od njenih najranijih početaka do sadašnjosti. To je među ostalim dovelo i do Afrocentrizma.

Langston Hughes – Najpoznatiji po svojoj poeziji ali je također odradio jako puno kao društveni aktivist. Bio je jedna od najvažnijih figura iza “Harlem Renaissance” pokreta koji je pokušavao pomoći stvoriti crnačku kulturu u Americi.

Zora Neale Hurston – Afro-Američka antropologinja i autorica. Najpoznatija je po dijelu “Their Eyes Were Watching God“, knjiga koja se danas smatra ključnim dijelom Afro-Američke literature. U knjizi odbija podržati Harlem Renaissance i W.E.B. DuBoijeve ideje o širenju patnje u trenutno stanje crnaca u Americi, ona se radije fokusirala na veličanje južnjačkih Afro-Američkih ruralnih komuna.

Paul Robeson – Zvijezda američkog nogometa na Rutgers Collegeu. Postaje glumac i pjevač te postaje vrlo uključen u rad pokreta za ljudska prava. Njegovo zanimanje za taj pokret je motivirano društvenim nepravdama, pogotovo onim u španjolskom građanskom ratu. Bio je vrlo povezan s komunizmom i zbog toga je bio na crnim listama vlade SAD-a. Koristio je svoju popularnost koju je stekao glumeći da dobije publiku za svoja politička uvjerenja.

autor: petar, 05/12/2014

, ,

Vezane objave

Arhiva

Carnival

20:30–23:00 Petak 10.5.2019.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo vrhunskog nizozemskog liričara Blabbermoufa, Rico Nasty, Flying Lotusa, Pivot Gang i Billy Woodsa. Očekuje nas…

Zlatni Santos – 2021 (R)

20:30–23:00 Petak 15.4.2022.

Najiščekivanija emisija godine je tu. Zlatni Santos 2021!

Go shawty it’s your birthday

07/11/2014.

Godinu dana postojanja Los Santosa slavimo uz best of muziku iz emisije. Shoutout svima koji nas slušaju.

Krafne kod Dille

28/08/2015.

Sve što ste ikada htjeli znati o J Dilli…

Tjedna rotacija

Arhiva

ANIMAL COLLECTIVE / Isn’t It Now?

HARUOMI HOSONO / Hosono House (1973)

SAMPASS / Lavina

ACID PAULI / Get Lost

DARKSIDE / Live at Spiral House

URBAN / Žena dijete (1998)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM