KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Soda Fountain

Četvtrtkom od deset do podneva slušajte Soda Fountain, blok koji ravnomjerno presjeca zadnjih šezdesetak godina popularne (i one manje popularne) glazbe, ne kršeći pritom temeljna načela radiofoničnosti kako to često radi njegov izvornik eXit!

Novosti u ionako eklektički posloženom glazbenom programu radija KLFM su i jutarnje autorske emisije koje se emitiraju utorkom, srijedom i četvrtkom u terminu od 10 do 12 h.

fifties-diner-david-lee-thompson

Po tom je predlošku četvrtak rezerviran za Soda Fountain, dvosatni presjek kroz povijest suvremene popularne glazbe pod budnim okom uredništva emisije eXit. No, kako su sati neposredno prije podneva u pravilu blještavi i poletni, ovaj će glazbeni blok tek izdaleka odsijavati pomalo mračne i neistražene puteve subotnjih večeri, odbacujući ono transcendentno u korist konstruktivnog.

Slično emisiji čiji je ‘derivat’, Soda Fountain ne forsira niti sugerira stilske razlike, sagledavajući glazbene izričaje prošlog i tekućeg stoljeća bez nepotrebnih razgraničavanja. Ipak, skladbe ugurane u tom dvosatnom bloku neće težiti pretjerivanju, već će biti prilagođene radiofoničnoj formi, što bi u pravilu trebalo značiti jednoznamenkastu minutažu.

Prve kompozicije prenošene na ranim radijskim mrežama nisu poštovale danas takva uvriježena pravila, pošto su tadašnji kriteriji bili kreirani prema dominirajućim stilskim odrednicama.  Rano je dvadeseto stoljeće obilježio dualistički sukob ‘ozbiljne’ glazbe (koja se u doba kasnog impresionizma ionako počela profanirati) s jedne, te nadolazećih trendova divljih, znatno ritmičkijih pravaca poput ragtimea i jazza s druge strane. Vremenom se u taj sukob koji je istovremeno razarao i stvarao uključio i dotad potpuno zanemareni folk element, a rezultati tog eklektičkog glazbenog melting pota su se kristalizirali sredinom stoljeća, i bili su upravo veličanstveni!

Nova, više manje trominutna forma je odmah zagospodarila medijima – u prvom redu onim radijskim, postavivši standarde koji se, uz određena odstupanja i danas poštuju. Glazbeni blok nazvan Soda Fountain slijedi upravo takve predloške, dok terminološki prekriva otvoreni interval koji započinje tamo negdje pedesetih, šezdesetih; što na domišljat način, prizivajući jednu epohu novih startova sugerira i njegov naziv.

Za veći prikaz kliknite sliku Glazba u XX stoljeću (za veći prikaz kliknite sliku)

Stilski, tu ne bi trebalo biti previše dvojbi – izbor će slijediti središnju crtu razvoja popularne glazbe, stapajući u jedinstvenu cjelinu r’n’r, blues, folk, punk, new wave, art rock, prog rock te sve ostale stilove, odnosno pravce karakteristične za zadnjih šezdesetak godina. Možda naizgled prešaroliko, ali ipak svedeno na onaj temeljni izraz, kako to već nalaže duh vremena.

Naravno, uvijek ostaje otvorena mogućnost da će neki nadolazeći trendovi iz temelja izmijeniti osnovna pravila radiofoničnosti, te da će klasična ‘trominutna’ forma otiću u povijest, ustupivši svoje mjesto kraćoj ili dužoj minutaži, i to vjerojatnije ovoj drugoj…

…jer, kako su još na početku karijere izjavili članovi kultnog, no danas umirovljenog sastava Pink Floyd, uvijek smo smatrali da u glazbi postoji nešto više od izvođenja Louie Louie ili Johnny Be Good!

Mada, ovaj glazbeni blok neće bježati od takvih pionirskih pokušaja, već će ih u skladu s vlastitim imageom dosljedno zastupati!

autor: Vjeran Stojanac, 07/05/2013

, ,

Vezane objave

Arhiva

EUK

10:00–12:00 Četvrtak 22.11.2018.

Dotična je emisija izvorno emitirana 23. lipnja 2016., na dan glasovanja o britanskom ostanku odnosno neostanku u EU, ali zbog specifične je situacije repriziramo!

SF — The Xmas Edition

10:00–11:50 Četvrtak 17.12.2020.

Sretan Božić i to tjedan unaprijed!

On the Issue of God

24/12/2014.

Sasvim prigodna blagdanska lista. Analiziramo pojam i značenje Velikog arhitekta Svemira kroz glazbenu formu. Urednik je pritom sretan što kršćani nemaju nekakav svoj ekvivalent islamske fatve.

Jutarnji program četvrtkom – Pros and Cons of Musical Eclecticism

07/01/2014.

Ovog Vas četvrtka u Jutarnjoj listi očekuje jedan eklektički glazbeni presjek pomalo tamnijeg timbra. U svakom slučaju, ostajemo dosljedni onome što je o pravcima, trendovima i vremenu kazano u najavnom izdanju emisije Jutarnjeg programa četvrtkom / Soda Fountain!

Tjedna rotacija

Arhiva

DARKSIDE / Spiral

PUBLIC IMAGE LTD. / Album (1986)

JAMES BLAKE / Say What You Will

SETH TROXLER / Rhythm Control

DON ELLIS / Tears of Joy (1971)

SIKTER / My Music (2005)