KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Soda Fountain

Četvtrtkom od deset do podneva slušajte Soda Fountain, blok koji ravnomjerno presjeca zadnjih šezdesetak godina popularne (i one manje popularne) glazbe, ne kršeći pritom temeljna načela radiofoničnosti kako to često radi njegov izvornik eXit!

Novosti u ionako eklektički posloženom glazbenom programu radija KLFM su i jutarnje autorske emisije koje se emitiraju utorkom, srijedom i četvrtkom u terminu od 10 do 12 h.

fifties-diner-david-lee-thompson

Po tom je predlošku četvrtak rezerviran za Soda Fountain, dvosatni presjek kroz povijest suvremene popularne glazbe pod budnim okom uredništva emisije eXit. No, kako su sati neposredno prije podneva u pravilu blještavi i poletni, ovaj će glazbeni blok tek izdaleka odsijavati pomalo mračne i neistražene puteve subotnjih večeri, odbacujući ono transcendentno u korist konstruktivnog.

Slično emisiji čiji je ‘derivat’, Soda Fountain ne forsira niti sugerira stilske razlike, sagledavajući glazbene izričaje prošlog i tekućeg stoljeća bez nepotrebnih razgraničavanja. Ipak, skladbe ugurane u tom dvosatnom bloku neće težiti pretjerivanju, već će biti prilagođene radiofoničnoj formi, što bi u pravilu trebalo značiti jednoznamenkastu minutažu.

Prve kompozicije prenošene na ranim radijskim mrežama nisu poštovale danas takva uvriježena pravila, pošto su tadašnji kriteriji bili kreirani prema dominirajućim stilskim odrednicama.  Rano je dvadeseto stoljeće obilježio dualistički sukob ‘ozbiljne’ glazbe (koja se u doba kasnog impresionizma ionako počela profanirati) s jedne, te nadolazećih trendova divljih, znatno ritmičkijih pravaca poput ragtimea i jazza s druge strane. Vremenom se u taj sukob koji je istovremeno razarao i stvarao uključio i dotad potpuno zanemareni folk element, a rezultati tog eklektičkog glazbenog melting pota su se kristalizirali sredinom stoljeća, i bili su upravo veličanstveni!

Nova, više manje trominutna forma je odmah zagospodarila medijima – u prvom redu onim radijskim, postavivši standarde koji se, uz određena odstupanja i danas poštuju. Glazbeni blok nazvan Soda Fountain slijedi upravo takve predloške, dok terminološki prekriva otvoreni interval koji započinje tamo negdje pedesetih, šezdesetih; što na domišljat način, prizivajući jednu epohu novih startova sugerira i njegov naziv.

Za veći prikaz kliknite sliku Glazba u XX stoljeću (za veći prikaz kliknite sliku)

Stilski, tu ne bi trebalo biti previše dvojbi – izbor će slijediti središnju crtu razvoja popularne glazbe, stapajući u jedinstvenu cjelinu r’n’r, blues, folk, punk, new wave, art rock, prog rock te sve ostale stilove, odnosno pravce karakteristične za zadnjih šezdesetak godina. Možda naizgled prešaroliko, ali ipak svedeno na onaj temeljni izraz, kako to već nalaže duh vremena.

Naravno, uvijek ostaje otvorena mogućnost da će neki nadolazeći trendovi iz temelja izmijeniti osnovna pravila radiofoničnosti, te da će klasična ‘trominutna’ forma otiću u povijest, ustupivši svoje mjesto kraćoj ili dužoj minutaži, i to vjerojatnije ovoj drugoj…

…jer, kako su još na početku karijere izjavili članovi kultnog, no danas umirovljenog sastava Pink Floyd, uvijek smo smatrali da u glazbi postoji nešto više od izvođenja Louie Louie ili Johnny Be Good!

Mada, ovaj glazbeni blok neće bježati od takvih pionirskih pokušaja, već će ih u skladu s vlastitim imageom dosljedno zastupati!

autor: Vjeran Stojanac, 07/05/2013

, ,

Vezane objave

Arhiva

Kingdoms of Rain

10:00–12:00 Četvrtak 10.11.2016.

Sezona kiša je pred vratima, a Soda Fountain tek drži korak sa stvarnošću.

Jutarnji program četvrtkom – Into the Realm of Dreams

22/01/2014.

Ovog se četvrtka pripremite na pomalo neuobičajeno putovanje u carstvo snova, što god već oni bili! Dopustite si jedno lijeno jutro, ne ispirite krmelje iz očiju prije podneva, te poslušajte ovo izdanje Soda Fountaina iz ležećeg položaja!

On the Road

06/05/2014.

U skladu s našom najavljenom akcijom izvođenja radija ‘na cestu’ (subota, 10. svibnja 2014., od 17.00 do 22.00 h), i ovo će se izdanje emisije/liste Soda Fountain prigodno pozabaviti sveprisutnim fenomenom ceste, mada u jednom njegovom specifičnom značenju, onom koje je danas već postalo dio opće kulture i neke bolje prošlosti.

Ikebana & kravica

10:00–11:00 Četvrtak 19.8.2021.

Čuvstveno stanje mlade krave, druge največe slovenske živali

Tjedna rotacija

Arhiva

ORLANDO WEEKS / Hop Up

BRONSKI BEAT / The Age of Consent (1984)

FONTAINES D.C. / Jackie Down The Line

TALE OF US / Renaissance

R.E.M. / MTV Unplugged

EDO MAAJKA / Spomen Ploča (2010)