KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

KLFM top 2020

Najbolje od 2020. godine po izboru KLFM kolektiva!

1. SAULT – BLACK IS / RISE
Treći i četvrti album (u samo godinu i pol dana) ovog misterioznog benda o kojem, zapravo, znamo gotovo ništa. Svijetu ih je pokazao britanski BBC Radio 6, a među najveće fanove ubraja se i poznati francuski glazbeni kolekcionar i selektor Gilles Peterson. Glazba grupe Sault je protestna i angažirana te kombinira različit utjecaje: R&B, psihodelični soul, post-punk, funk, Afro-beat. Nova glazbena pojava godine, koja definitivno zaslužuje vašu pažnju!
2. PELLEGRINO & ZODYACO – MORPHÉ
Pellegrino se u 2020. vratio s novim albumom. Ultimativni mediteranski album direkt s padina Napulja. Za gušt (vizualni i slušni)! Pellegrino stoji iza izdavačke kuće Early Sound Recordings, koja je temelj nove napuljske scene i za koju su izdavali Nu Guinea, The Mystic Jungle Tribe, a izdavač je i Napoli Segreta kompilacije. Album je ponovo sjajan tribute jazz-funk, disco i fusion napuljskom zvuku 70 i 80-tih godina 20. stoljeća. Projekt, otvoreni bend, stvoren u suradnji s raznim napuljskim glazbenicima, donosi mistične vizuale, zvuk i dušu mediterana.
3. MILDLIFE – AUTOMATIC
Mildlife su Adam Halliwell, Kevin McDowell, Jim Rindfleish i Tomas Shanahan. Kako sami kažu, rade glazbu na koju se može plesati, a ne plesnu muziku. Albumom Phase dobro su uzburkali kritičarske i diđejevske kružoke i došli do nominacije za Gilles Petersonov Worldwide FM nagradu, osvojili Best Electronic Act na Age Music Victoria nagradi doma u Melbourne-u, izdali super singl za britanski Heavenly, upali na DJ Harveyev Mercury Rising. Ove godine su nas ponovo pametno rasplesali, dobro se raspjevali i fino začinili ovu godinu albumom Automatic.
4. TAME IMPALA – THE SLOW RUSH
Album Currents iz 2015. godine bio je prijelomna točka. Tame Impala su od dobro prihvaćenog prog-psych-rock benda postali one-man-bend koji je redoviti headliner najvećih svjetskih festivala čije pjesme obrađuju Arctic Monkeys i Rihanna. Na ovom albumu Kevin Parker nastavlja svoje usamljeničko putovanje u potrazi za pop perfekcijom. Slojevita i pažljivo skrojena zvučna slika, kompleksni aranžmani te introspektivni tekstovi donose manje euforije nego na prethodnom albumu, ali više sumnji i preispitivanja. Zapravo, čini se da je ključan pojam nove ploče, kako i sugerira naslov albuma te većine pjesama – vrijeme. Vrijeme, koje neumorno mijenja sve i svakoga.
5. I LIKE TRAINS – KOMPROMAT
I melodičan i začahuren, i pitak i mračan, veseo koliko i sjetan, tmuran koliko i ritmičan. Uvjerljivo najbolji uradak I Like Trains mladića do sada i, po mom mišljenju, uvjerljivi album godine.

Draga djeco, dobrodošli u eru post post rocka!!

6. CALEXICO – SEASONAL SHIFT
Možda mi se samo čini, ali kao da se Calexico vratio u svoju zlatnu fazu. Kao da nisu imali onu hrpu dosade iz druge dekade novog milenija! Uglavnom, dobro je što se Burns i Convertino vraćaju matičnom toku! Ovakvo im je izdanje trebalo godinama.
7. BOMBAY BICYCLE CLUB – EVERYTHING ELSE HAS GONE WRONG
Nakon što su prije nekoliko godina objavili da se raspadaju, pomislila sam kako svi glazboljupci ostaju zakinuti za odličan bend. Ovu londonsku četvorku pratim od njihovih glazbenih početaka kad su nam servirali čisti indie rock, a zatim su počeli eksperimentirati i drugim žanrovima uključujući folk, elektroniku i world music. Zahvaljujući neznam ni ja kome, bend se odlučio ponovno okupiti i nastaviti servirati dobru glazbu, te su nam u ovoj vrlo čudnoj godini prezentirali svoj peti studijski album Everything Else Has Gone Wrong. Ne možemo reći da su donijeli nešto revolucionarno i novo ovim albumom, ali su ponovno oživjeli onaj svoj lijep, zanimljiv i ponekad malo čudan zvuk kojeg volim slušati dok se vozim, šetam ili gledam zalaske sunca…

Najdraže pjesme s albuma: I Can Hardly Speak i Eat, Sleep, Wake (Nothing But You)

8. RAW POETIC, DAMU THE FUDGEMUNK – MOMENT OF CHANGE
Moment of Change zajednički je projekt dvojice dugogodišnjih suradnika i velikih prijatelja Raw Poetica i Damu The Fudgemonka. Dvojac iza Redefinition Records etikete, potaknut viškom slobodnog vremena, kojeg smo svi imali zahvaljujući korona krizi, odlučio je ranije nego je to bilo planirano izbaciti svoj prvi projekt nakon dugog perioda u kojem nisu zajedno radili. Zapravo, ako ćemo biti precizni, izbacili su dva projekta od kojih je jedan više jazz nego hip hop pa se na njega neću osvrtati u ovom tekstu. Rezultat te suradnje je Moment of Change. Album od 8 pjesama, optimalnog trajanja od oko 30 minuta. Sve pjesme su napisane ove godine i zvuče vrlo aktualno i dotičnu se svih relevantnih zbivanja, pogotovo onih u SAD-u jer je to ipak centar svijeta za naša dva heroja.

Damu the Fudmonka svi ljubitelji klasične hip hop produkcije sigurno znaju, riječ je o jednom od najdarovitijih beatmakera, DJ-a i multi instrumentalista koji je ikada djelovao na tom području i nerijetko ga se svrstava u isti koš s J Dillom i Madlibom. Zajedno s prijateljom i kolegom Raw Poeticom vodi malu nezavisnu hip hop etiketu Redefeinition Records.

9. PERFUME GENIUS – SET MY HEART ON FIRE IMMEDIATELY
Otkako se pojavio na sceni 2010. godine, Perfume Genius plijeni pažnju, a novi album uspješno zbraja sve njegove najbolje karakteristike. Kolekcija je to pažljivo skrojenih i znalački odsviranih te producuranih pjesama koja osvaja i ne pušta. Set my heart on fire, al doslovno.
10. FONTAINES D. C. – A HERO’S DEATH
Indie rock bend koji nas je oduševio svojim furioznim nastupom na prošlogodišnjem In Music festivalu u Zagrebu. Njihov drugi album A Hero’s Death mračniji je od prvijenca i siguran sam da će stvari s njega zvučati još bolje i upečatljivije uživo jednom kad…
11. THE FLAMING LIPS – AMERICAN HEAD
Šesnaesti studijski album Flaming Lipsa ne predstavlja korak unaprijed. Dapače, American Head s velikom dozom sjete gleda unatrag i prisjeća se nekih davnih i dragih vremena. Nenametljivu i prozračnu produkciju opet potpisuje njihov stari prijatelj i suradnik Dave Friedman. Ukratko, Wayne Coyne i ekipa odavno nisu snimili ovako nježan album.
12. FLEET FOXES – SHORE
Robin Pecknold, vokal i glavna kreativna snaga iza benda Fleet foxes opisuje novi album kao “topal”, koliko god jedan album “lisica” to može biti. Naime, u mojoj glavi glazba Fleet foxes-a u prvom redu priziva snijeg, planine, zimu, prostranstva i tople dekice pored vatre. Istina, novi album Shore (anti-records) sigurno je pitkiji od svih njihovih prethodnih albuma. Kada bismo bili zločesti, rekli bismo da je Covid pandemija u ovom slučaju išla u prilog Pecknoldu koji je zbog novonastalih okolnosti kompletirao album manje-više sam, imajući pritom potpunu kontrolu nad realizacijom albuma – možda nešto šta mu je u startu bila skrivena želja. Može se reći da zato album zvuči kompaktnije od prethonih, ne gubeći pritom prepoznatljivi Fleet Foxes zvuk. Jer, Fleet Foxes imaju svoj prepoznatljivi zvuk, voljeli ih ili ne. Shore je jedan od onih albuma bez loše pjesme i potrebe da ih fast forward-ate. Nakon mnogo preslušavanja nema pjesme koju bih posebno istaknuo, a onda opet, nemam potrebe da zaustavljam album. Album možda nije bolji od njihova prvijenca, možda nije ambiciozniji i raznovrsniji od duplog Helplessness blues, ali to je ono što nam je Pecknold imao potrebu prezentirati u ovom vremenu, vremenu – kako sam kaže: “života koji gleda u lice smrti”. Kako bilo, izgleda da već pomalo postaje praksa da autori izbacuju albume nenadano, bez singlova, željeći da materijal na pravi način i u pravom trenutku obilježi vrijeme u kojem živimo i događaje kojima svjedočimo. I onda dobijemo albume koji zvuče kao slamka spasa ili svjetlo na rubu tunela. Koji žele da svjetlo probije van.
13. ALABASTER DE PLUME – TO CY & LEE: INSTRUMENTALS, Vol. 1
Nestvarna glazba Manchesterskog multiinstrumentaliste s Londonskom adresom, u stvari kolekcija živih snimki nastalih po rupama u posljednje četiri godine. Grebanje po sjevernjačkom ethnu, ali i etiopskom pijesku uz poprilično slobodnu glazbenu formu markira To Cy & Lee kao zvuk 2020.
14. PARBLEU – DANSE CETTE ZIK
Supersvježi karipsko, ekvatorijalno, tropikalijski, afrobeat i italo biser direkt iz Napulja. West Hill Studio nas ponovo vodi na plesnu avanturu. Novi projekt, enigmatične grupe sjajnih glazbenika, zarazni fussion koji će sigurno iz Napulja donijeti tople plesne ritmove i čekati bolja vremene da zajedno zaplešemo uz “Atlas” i ostale stvari s ovog albuma.
15. JARV IS – BEYOND THE PALE
Nakon svih onih Pulp divota koje ne treba posebno predstavljati te nakon par samostalnih uradaka za koje mi se uvijek činilo kao da ih je namjerno odradio s pola gasa, Jarvis nas ove godine časti s Beyond the Pale, odličnim albumom njegovog projekta Jarv Is, kao svojevrsni potpuni odmak od svega urađenog ranije i kao potvrda nevjerojatnog talenta i veličine (vidjeti i čuti uživo da bi dojam bio potpun).

Must I evolve?? Yes, yes, yes, yes – with this record, you already did, Jarvis!!

16. BRUCE SPRINGSTEEN – LETTER TO YOU
Jedno je sigurno – kad pomisliš da je otišao kvragu, Boss iznenadi! Možda bi se u nizu bolje uklopio akustični uradak tipa Nebraska ili Tom Joad, ali nećemo sitničariti jer album je izvrstan! Savjetujem pomno preslušavanje. Pobogu, to je ipak Springsteen! Naslovna, One Minute You’re Here, Last Man Standing…  nema smisla nabrajati jer ovaj album je cjelina i takvog ga treba i konzumirati!
17. ALI SHAHEED MUHAMMAD & ADRIAN YOUNGE – JAZZ IS DEAD 4 feat. AZYMUTH
Možda najvrjedniji ovogodišnji glazbenik koji je u seriji Jazz is Dead zajedno s Ali Shaheed Muhammadom (A Tribe Called Quest) izdao 5 komada ne računajući ostala ovogodišnja izdanja. Svaka ploča snimljena je s barem jednom od živućih glazbenih legendi navedenih u podnaslovu. Roy Ayers, Marcos Valle, Azymuth, Doug Carn samo su na naslovnicama izdvojeni, a na snimkama sviraju i doprinose mnogi dobri. Izdvojen album s Azymuthom je rame uz rame sa svima u Jazz Is Dead seriji, samo nam je Azymuth draži. Ako niste, preslušajte jer, kako se čini, Adrian Younge ne misli stati s hiperprodukcijom, a za koju godinu sva njegova izdanja, uključujući i serije Adrian Younge presents, kao i projekt The Midnight Hour, bit će lektira i bonton.
18. TUNNG – TUNNG PRESENTS… DEAD CLUB
Mike Lindsay, pod dojmom novele “Grief is The Thing with Feathers” Max Portera otvara tu vječnu priču o životu i smrti, tuzi, gubitku i svemu onom što ostane neispričano i što čuvamo duboko u sebi. Album se zove Tunng Presents​.​.​.​ DEAD CLUB i kroz svaki song i stih otvara pitanja koja generalno izazivaju nelagodu. “Trying to turn this whole concept into an album, into music, without it being too sombre and difficult for people to listen to, that’s been the challenge,” kaže Lindsay. “We wanted it to be colourful and we wanted it to be kind of uplifting. Although some of it’s a lot darker than I was imagining it originally, I think it’s a thought-provoking and emotional journey; it doesn’t make me feel sad.”
19. GEE BAG, ILLINFORMED – RESPECT YA ELDERS!
Respect Ya Elders! (Revorg records) je Gee Bagov najzreliji projekt do sada uz veterana UK hip hop produkcije Illinformeda. Sa 16 stvari bez ikakvih skitova i introa, ovaj album ima sve što treba jednom suvremenom hip hop albumu. Izvrsno balansira humor, introspektivnost i društvenu kritiku čime dokazuje autorov talent i karizmu. Slično se može reći i za producenta koji je još jednom dokazao da mu radna etika ne predstavlja problem i da je sposoban stvoriti savršenu zvučnu kulisu za Gee Bagove rime. Singl Dog House  još će dugo biti u rotaciji i željno iščekujemo sljedeće izdanje Revorg Recordsa.
20. KHRUANGBIN – MORDECHAI
Khruangbin je 2015. izašao sa zvukom za koji mnogi još nisu bili spremni. Pet godina nakon, na svom četvrtom dugosvirajućem uratku (prethodno, ove godine, izdali su EP Texas Sun sa Leonom Bridgesom) podigli su četiri kata uvis nad temeljima koje su marljivo gradili. Čvrst i povezan, za razliku od prijašnjih albuma, Mordechai je džepni dragulj čiji zvuk bi rado htjeli da vas prati, svugdje i ponovno.

KLFM – TOP 20 TRACKS

1. James Blake – Are You Even Real?
2. Sault – Fearless
3. Pellegrino & Zodyaco – Intrasatta
4. Nada Surf – Come Get Me
5. Tame Impala – Is It True
6. Gil Scott-Heron, Makaya McCraven – I’m New Here
7. Gee Bag, Illinformed – Dog House
8. King Krule – Cellular
9. Perfume Genius – On the Floor 
10. Mildlife – Rare Air
11. Parbleu – Atlas
12. Chuck Prophet – Paying My Respects to the Train
13. Washed Out – Too Late
14. Khruangbin – Time (You and I)
15. Raw Poetic; Damu The Fudgemunk – Nappy Heads
16. A.C. Band – Good Feelings
17. I Like Trains – The Truth
18. Sufjan Stevens – Run Away With Me
19. KOKOROKO – Baba Ayoola
20. Undagawds – I Got It

KLFM – TOP 10 BALKANIZATOR:

1 . Valentino Bošković – Blojska Rapsodija
2. Lovely Quinces – Welp
3. nemanja – Terra Magica
4. Repetitor – Kost i koža
5. Rundek & ekipa – Mila
6. Trokut – Möbius Strip
7. Valentino Bošković – Amorella
8. Pridjevi – Na lijepom plavom Jadranu
9. Repetitor – Gorim
10. Svemirko – Još sam pri aparatu

autor: KLFM, 22/12/2020

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

17/06/2014

17/06/2014.

1.Wake Owl Vacation (3:57) 2.Dub Thompson No Time (3:04) 3.Ought The Wather Song (4:36) 4.Meshell Ndegeocello Conviction (7:34) 5.The Pixies…

KLFM-ov Top 2016.

23/12/2016.

KLFM-ov odabir najboljeg od najboljeg u 2016.

25/02/2014

25/02/2014.

1.Wild Beasts Sweet Spot (5:10) 2.Bibio Down to the Sound (3:04) 4.Beck Morning (2:36) 5.Future Islands Light House (5:10) 6.Snowmine…

Die beste 2013 musik ihrer wahl Matan (QRT)

09/12/2013.

Specijalna pošiljka iz hrvatskog glavnog grada Berlina, Matanovih (QRT) dvadeset favorita minule sezone. I slika odgovarajuceg formata je uploadana iz prve, e!

Tjedna rotacija

Arhiva

ST. VINCENT / All Born Screaming

MICHAEL JACKSON / Off The Wall (1979)

GDINJKO / Ča si ćapa

Too Slow To Disco

BOB MARLEY & THE WAILERS / Live at the Roxy

GRACIN / Dva

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM