KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Gravče na Tavče

Gravče na tavče, macola, Pinata, o bože jesmo li probili skroz? Insert Kreatin in brain……..

“Pippen on the assist
I’m watching Jordan drop a double nickel on the Knicks
Chilling with a bitch
Watching LeBron put a 56 on the Knicks
In 2005, police killed my nigga in 2006…”
Riječi su Freddie Gibbsa sa novog albuma “Pinata”, skužaj Freddie, žao nam je za tvoju kmicu, ali LeBron nije zabia 56 Knicksima 2005, nego 2008, ali nema veze, album ti je svejedno dope shit. Još jedan petak, još jedan Radio Los Santos na klfm.org, ovoga puta bez Petra, u Zagrebu je iz osobnih razloga, sretno Pero, zasigurno će biti s nama sljedeći petak, ali nam je žao što neće biti na praizvedbi Freddie-vog novog albuma “Pinata” sa producentom Madlibom, znamo Pero da ti je Freddie možda najomiljeniji umjetnik, ali znaj da češ imati svoju priliku baciti review na cijeli album sljedeći petak, rotten tomatoes ti neće biti ni do jaja!

Freddie je podsjetio s ovim albumu naprave stare east coast albumove zbog kojih još uvijek dobivam “chillove-goose bumpse” kako kažu Ameri. Sa pjesmom “Lakers”, osobno mene je Freddie doslovno uhvatio udicom i dokazao mi je da je jedan od najboljih MC-eva trenutno.
Ajmo redom, album počinje onako, soulful, dosta retro jeli, imao sam feeling na početku albuma da slušam Tupaca na nekim Eric B. i Rakim beatovima sa modernim referencama i svježim flowom! Odmah vas tandem “MadGibbs” priprema da će album biti pulsa između soul-funk s mješavinom boom-bap-boom-bap beatovima. Opet ja ću ići uspoređivat, ali po flowu, glasu, agresivnosti, Freddie jedini može ići “toe to toe-palac za palac” Kendrick Parish Lesane-u (google “Kendrick Parish Lesane”).

Znanje je bačeno, ha! Sada nas album uvodi u tipični gangsta feel koji nam daje svako druga Gibbsova pjesma, pogotovo pjesma “Deeper” na albumu gdje on priča o ženi koja je voljela Gibbsa zato što je toliko gangsta, ali ga je ostavila zbog lika koji je bio onako, čist, suprotno od Gibbsa. Težak je taj gangsterski život, taj “Sve zlato sve” swag (shotout Bori).
Anyway, “Deeper” EP (extended play) je out now također od Madliba, ali sada bez ovakvih digresija, totalno sam na nekom Bertolt Brecht shitu. Gibbs me oduševio sa snippetima pred kraja skoro svake pjesme, kako nastavlja svoju priču u albumu, gdje ima mnogo dijaloga na nekim soul beatovima, pogotovo pjemsa “High” sa Danny Brownom. Svi mi vrlo dobro znamo da nema osobe koja ne voli čuti soul beat, shotout klubu “Imperium” i “Paganini”.

Cap Cap, shots fired, shots fried! Je krivo sam napisao, a vi ste isto pročitali, tako je i Young Jeezy krivo riješio sa Freddie Gibbsom, pa se dogodilo par stvari, koje mislim da Jeezyu nisu baš drage, pogotovo sada sa novom pjesmom “Real” gdje ga je Freddie poprilično popljuvao, nije bilo ovakvog “beefa” od Nasa i Jigge, Paca-Biggiea, ali lako što nije bilo beefa, nije bilo ni ovakvog diss recorda. Samo što jadan Jeezy ne želi ni odgovoriti na diss record, jer jednostavno Freddie bi ga posramio, Jeezy uopće nemaj taj lirički kapacitet kao Freddie, props to Gibbsolino:

“Cooking, chopping and cutting, you’ll die if I push a button
The D.A. want me gone, say I’m detriment to the public
Took his daughter, put this dick in her butt
And said “how you love it, bitch?”

Ovdje Freddie objašnjava kako je on omražen u društvu, pa koristi D.A. tj. District Attorney kako bi bolje opisao situaciju, doslovno će ih silovat ako išta naprave, kao što bi silova neku djevojku, također imamo i reference da Freddie voli “kuhati”, Jamie Oliver sranje, “rezati i kidati”, znamo da Freddie misli na “cocu”: “I’m just a cocaina chemist” i ako Jeezy išta pokuša, umrijet će dok Freddie ne upre GUMB! Da rekao sam gumb, mamojebeni gumbić, kuiš ne?! Furamo se na taj Samuel Beckett shit:

“Thought I’d say this shit cause you ain’t man enough to come discuss it
You wanna be Jay-Z? Nigga you just a fucking puppet
Gary boys ain’t ’bout talkin’, so bitch I had to show ya
Don’t make me expose you to those that don’t know ya
Ran and said he the realest nigga in it, motherfucker check it
But Ross had you scared to drop a diss record”

Freddie želi predstaviti raji kakav je zapravo Jeezy, općenito želi reći da Jeezy nema uopće muda za većinu stvari u životu. Pred kraj pjesme je sample iz nekog filma, ne znamo kojeg, no jedno znamo da Freddie samo upozorava Jeezya da je ovo “last warning”. Potom album nastavlja svoju gangstersku priču, najbolji primjer je pjesma “Uno”. Slijedi pjesma “Robes” sa Domo Genesisem i sa “znojna majica Earlom”. Sample je “Sweet Dreamer” od Lenny Whitea, jedna riječ, SOUL! Gibbs opisuje dileme svakog muškarca na svijetu u ovih pet rečenica:

“I only think of you, on two occasions
That’s when I’m drunk and when I’m blazin’ up
My Filipino bitch she fly me to LA to fuck
I weigh my options, I’d rather be cookin’ cuttin’ and weighin’ up
Bitch, it’s Gibbs!”

Duša od čovjeka je ovaj Freddie Gibbs sa pjesmom “Broken” gdje opisuje kako je imao prazne džepove i kako je bio “struggle” da dođe do ovog nivoa sada.
Album završava sa pjesmama “Shame” i “Pinata”. Pjesma “Shame” sa BJ The Chicago Kidom. BJ The Chicago Kid gdje god on baci hook, ta pjesma je automatski hit, svaka čast na ovom collabu, meni osobno najdraža pjesma. “Cocaine Pinata” završava sa “Pinatom”, tandem “MadGibbs” nas iznenadi opet sa zadnjom pjesmom, očekujemo sad totalni “dickmeasuringgangstaswagGODMODE”, što i dobijemo sa 7 verseava od 7 različitih umjetnika i onda boom, iznenadi nas sa…E pa sad nećemo vam reći sa čime, morate nas slušati većeras u 20i30h da bi čuli kako nas Freddie i “Maddie” iznenade. Za kraj poruka od Freddie na kraju pjesme “Sweet Dreamer”, lagani shots fired, shots fried prema kultnom ženskom bendu TLC:

“Don’t go chasing Waterfalls, please stick to dicks and balls that you used to!”

P.S. Veliki pozdrav High5 grupi koja je izdala odličan novi EP “Triestri” koji najavljujemo za petak poslije ovog petka!

autor: petar, 14/03/2014

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

All About The Money

22/04/2016.

Tjedan u kojem smo dobili nove albume od A$AP Ferga i Spark Master Tapea, izgubili jednu legendu i saznali da je mala Nori potegnula niz wc školjku originalne tekstove za Kanyeov “The Life of Pablo” privodimo kraju dubinskom analizom Cookin’ Soulovog soundclouda…

Indie 500

20:30–23:00 Petak 30.3.2018.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo Pandanu, Dekadente, Žeagulj Zima, Blu & Exilea, Career Crooks, Tech N9nea, Talib Kwelia, Ninth Wondera…

GO:OD AM

18/09/2015.

Novi Mac Millerov album je vani. Kanye, The Game, Meow The Jewels i DOOMSTARKS imaju nove singlove.

Whatchawannado

20:30–23:00 Petak 2.9.2022.

I just wanna do‚ Whatchawannado

Tjedna rotacija

Arhiva

VAMPIRE WEEKEND / Only God Was Above Us

STEVIE WONDER / Innervisions (1973)

DIIV / Everyone Out

FRANKIE KNUCKLES / xlr8r (R)

MY MORNING JACKET / Live at Bonnaroo

VOJKO V / Dvojko (2023)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM