KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fuzija

Alex Wiley i Freddie Gibbs imaju nove EP-jeve, a Snoop i Mayhem Lauren su izbacili nove pjesme. Sve to i još tona muzike večeras na Los Santosu.

Ova najava je pisana dan prije, u četvrtak. Odavno to nismo napravili, razmišljao sam cijeli dan o ovom popodnevnom trenutku. Prošli tjedan nisam se proslavio, nisam “stigao”. Prošlost je prošlost, vrijeme je za baciti znanje.
Kako sam nalazio inspiraciju za ovu najavu, jer realno, napisano ih je skoro pa 70, pa nije lako uvijek se motivirati s nekim tekstom koji ćete stvarno cijeniti. Na kraju najbolje najave budu one spontane, pa sam spontano sada u 18:01 u četvrtak počeo pisati ovaj tekstić dok slušam Mark Battlesa i njegov novi mixtape – Food Shelter. Tko je Mark Battles? Jedan poprilično nepoznat izvođač većini koji se meni onako sviđa po stilu, ima dosta klasičnih hip hop elemenata gdje većinom čujete jazz/soul sampleove od njegovog najučestalijeg producenta “J Cuse”. Puštali smo Marka prije u emisiji, čak smo pustili cijeli njegov lanjski mixtape koji je dobio visoke ocjene diljem interneta “Black Einstein”. Neki ga neće voljeti jer nema trapa (ima, ali jako malo), jer danas je došlo do toga da je trap praktički više od 50% hip hop scene. Htio bi da sami prosudite, ali bih se vratio na ovu temu trapa.
Svi znamo ovdje što je trap, ako Vam treba objašnjenje, ponudit ću Vam ga, možda ga je najbolje objasnio Vojko V. u jednom članku – “trap predstavlja modernu “ulicu”, siromašne upušenjake koji nemaju para za čistit semplove, ali imaju volje skinit jeftine drum kitove i synthove i stavit ih u krekirane Fruity Loopse, i od toga napravit maksimum”

Kužim kuda sve ide s ovim trapom, svi mi želimo se zabavljati ili “bouncat” na sirove beatove i zaboraviti sve na minut. Kako se hip hop razvijao, zapravo je i počeo tako, zato i nije čudno što je trap dosegao praktički vrhunac danas. Sve je započelo dole na jugu SAD-a u 90-ima, od Three6Mafie do Master P-a, preko T.I.-a, Young Jeezya i Gucci Mane, do danas sa Keefom, Futureom, 2Chainzom itd. Da ne nabrajam, trap je dosegao toliki uspjeh da su njegovi elementi postali normalni drugim žanrovima glazbe. Ne mislim na tematske elemente, već instrumentalne. Dokaz da danas hip hop hrvatska scena je praktički trap scena.
Nikada se ne smijemo bojati evolucije nekog žanra, kako kaže Kanye u novom razgovoru sa Zane Loveom, fuzija je budućnost, fuzija žanrova. Toga sve više i više imamo, trap je samo početak, trap je uvijek bio dio hip hopa, iz underground-rachet klubova Atlante do Splitskog kluba kraj bivše “Dalme”. God bless America! Uvijek pokušavam ljude navesti na trap jer i ja kad sam prvi put čuo trap bio sam jako skeptičan i nisam ga volio, ni blizu. Sada mi je to najbolja stvar za izbaciti svaku razumnu misao iz svoje glave, jer što će Vam život u kojem ste atento 24/7?
Dakako, uvijek mi je bio draži “klasičniji rap”, ali opet trap je svoje elemente raširio kod 90% repera, tako da skoro svaki izvođač na svome albumu ima jednu “trap-polu trap” traku. Čak i Drake.

autor: petar, 13/03/2015

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Tramp Stamp

28/03/2014.

Ovaj tjedan nastavljamo u istom stilu kao i prošli. Tu su novi Vince Staples, Jon Connor, King Los i Chester Watson, a za ovo ostalo ćemo lako. U najavi pročitajte nešto o J Coleu i nekim njegovim nedostatcima. Ne možemo ni mi uvijek u pozitivnom tonu…

Coolie High

20:30–23:00 Petak 13.9.2019.

U večerašnjoj epizodi RLS-a se zajedno oporavljamo od ovih tihih, suhih i dosadnih proteklih par tjedana za sve ljubitelje hip…

Surf

05/06/2015.

Surf, O Kuku$ima se ne raspravlja, novi Hopsin i još dosta toga večeras na Los Santosu.

Beaches

20:30–23:00 Petak 30.11.2018.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo par novih izdanja s berlinske etikete Jakarta Records, Busdriverov novi album Electricity is on our…

Tjedna rotacija

Arhiva

YVES TUMOR / Praise A Lord…

RAMONES / Road To Ruin (1978)

FEIST / Borrow Trouble

TSHA / fabric presents

THE WHITE STRIPES / Live at The Gold Dollar

MARINADA / Nalik na nalik

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM