KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fijasko

Klikni na sliku za Antin veliki vodić kroz karijeru Lupe Fiasca. Uz to: Edo Maajka, Freddie Gibbs, Honey Cocaine, Eminem, Tyler the Creator, SpaceGhostPurrp i još puno toga…

“If I had a dollar for every time they counted me out, could’ve died, but I came out fighting…”

Lupe Fiasco, umjetnik iz Chicaga kojeg smo poprilično zaboravili u ovih 30-ak epizoda RLS-a. Vjerojatno jedan od najutjecajnijih umjetnika u hip hop svijetu u ova dva desetljeća. Čovjek koji je promijenio stilova i stilova, no uvijek je ostao istinit u jednoj stvari, a ta je da nagrađuje svoje obožavatelje s dope ass muzikom.

Pa idemo kronološki:

“I grew up in the hood around prostitutes, drug dealers, killers, and gangbangers, but I also grew up juxtaposed: On the doorknob outside of our apartment, there was blood from some guy who got shot; but inside, there was National Geographic magazines and encyclopedias and a little library bookshelf situation. And we didn’t have cable, so we didn’t have the luxury of having our brains washed by MTV. We watched public television – cooking shows and stuff like that.”
– Fiasco, on his childhood.

Lupe je počeo kao tipični Chicago gangsta reper, gangsta teme, prostitucija, gangbangeri i sl. pandan NWA-u. No poslije je otkrio Nas-a i Jay Z-a i stil mu se promijenio i postao je zapravo ono što je danas, no dobro nije to baš tako jednostavno, ali uglavnom shvaćate poantu. Izbacio je demo tape. Inače prije u rapu imali ste demo tapeove koje bi izbacivali mladi umjetnici, za razliku od danas kada svaka kmica ima mixtape na YouTubeu. Demo tape mu je nekako otkrio MTV i došao je do potpisa s Atlantic Records.

Lupe Fiasco’s Food & Liquor (2006)

Razdoblje početaka od 2004-2006, Lupe izlazi iz tzv. Underground scene i ulazi u mainstream scenu rap igre. Upoznaje Jay Z-a i Jigga govori da je Lupe veliki novitet, promovira ga i tehnički mu krči put ka slavi. Potpisuje s Def Jamom i izbacuje prvi album, Food&Liquor koji navodno ima svoju trilogiju (treći F&L će izaći navodno 2015/16). Najbolji opis je dao sam Lupe, Food&Liquor je zapravo album koji metaforički opisuje regularni dućan u ChiTownu s društvenim temama u svijetu, religiji, vrijednostima:
“The store is where everything is at…Food to me represents growth and progression. You eat food and you get strength. You need it to live. Liquor is not a necessity; it is a want. It destroys you. It breaks you down. I can see why it’s prohibited in Islam…I’ve always felt like liquor represents the bad, the food represents the good, and everyone is made up of a little of both.”

Lupe Fiasco’s The Cool (2007)

Nakon ogromnog uspjeha slijeda po nekakvoj teoriji balansa “Ying-Yanga”, ogroman pad. I tako bijaše (digresija – da upravo ste čuli riječ bijaše u najavi za rap emisiju). Lupeu je u ovoj godini umro otac od dijabetesa, a biznis partner i dobar prijatelj je dobio 44 godine zatvora radi prodaje heroina jednom Južno Američkom prstenu. No Lupe nije prestao sa svojim dobrim radom, jer kao što kažemo u početku najave Lupe smatra da je neophodno da njegovi fanovi slušaju, njegovim riječnikom, “dope stuff”. Album “The Cool” je opet sam Lupe najbolje opisao:
“It’s an album about a hustler who dies and comes back to life, only to get robbed by two little kids with the same gun that killed him.”
Produkcija je dosta drugačija i više je nekako “pop” no Lupe je kroz karijeru svaki album napravio tako jedinstvenim da za svaki imamo posebnu priču, poseban set producenata, ovaj put manje poznati, više electro sound, dok u prošlom albumu imamo poznate producente rap svijetu sa soul samplovima i klasičnim drum, kick, snare beatovima.

Lasers (2011)

Kontroverzno razdoblje, primijetite, 4 godine čekanja od nekoga tko obožava svoje obožavatelje? Lupe se promijenio opet? Jeste, ali ne tako kako mislite. Record label je usporavao Lupea, odgađao mu album misleći da je previse stvari izbacio prebrzo. Lupe nije to htio slušati više, napravio je svoju diskografsku kuću, on je imao spreman album i počeo raditi na drugom albumu “F&L2” i kompletirao je i taj album. No fanovi još nisu poslušali niti jedan od ta dva, a već je 2010. Godina. Također počinju Lupeovi storytelling video spotovi koje morate provjeriti na YouTubeu. Lupe počinje surađivati s Mike Shinodom preko Jay Z-a. U prijevodu Lupe širi svoje horizonte i izbacuje dosta čudan album kako ga nazivaju njegovi “old school” obožavatelji. Prava pjesma da skužite ovu rečenicu je Solar Midnite. Sada lagano, kavica, pogledajte spot, pa se vratite ovdje. Rock, electro Lupe? Onim obožavateljima koji misle da se umjetnik treba mijenjati tijekom karijere će se svidjeti, oni koji uvijek govore stvari kao: “Ovo nije Lupe, vrati se staroj muzici” će uvijek se žaliti. Opet je Lupe svoj novi album najbolje objasnio:
“I’ve always been a fan of all music…Hip hop is just something I actually know how to do but I always had aspirations to participate in other forms of music. Once I got to create some hip hop, it was like, ‘Okay, what am I going to do now?’ So my artistic side was like, ‘Yo, let’s do some rock music.'”
Opet su kritike bile zadovoljno, iako to nije toliko ni bitno, prodaje su bile na razini i većina je bila sretna. Također Lupe se okreće prema socijalnim temama i lošeg stanja u svijetu, kritizira predsjednika SAD na live televiziji, sudjeluje u mnogobrojnim prosvjedima i sljedeći album opet mijenja stil.

Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1 (2012)

F&L2 je album koji praktički opisuje današnjicu. Krađa, korumpirana vlast od strane multinacionalnih kompanija, ratovi oko nafte i svjetskog prijestolja, mnogobrojna ubojstva nevinih, pokvareni ekonomski system, sponzoruše, korumpirana crkva i sva zla koja u njoj postoje, pedofilija, rastrošnost mladih Afroamerikanaca, konformizam. Mislim da je dovoljno da odustanete od ovog ogromnog teksta i poslušate barem ovaj album da shvatite kolika institucija je Lupe Fiasco.

Tetsuo & Youth (2014)

Ovaj album mnogo iščekujem zato što ne znam što će novo donijeti ovaj fijasko. Zasad su izašli hit singlovi “Mission”, “Old School Love”, “Next To It”. Zasada se Lupe drži tema od prošlog albuma, no osjeća se kako se pomalo vraća “underground rootsima”, ali izbacuje trap pjesme i koristi ime “Drogas” tj. radi ono što skoro svi danas u rapu rade, a to je da koristi trap beatove, “dumb down” lyricse i zabavlja se. Pitate se uspijeva li mu? Poslušajte RLS večeras u 20i30h na KLFM.org!

Razlog zašto je Lupe ostao relevantan u rap igri? Mijenjao je stil bez straha i nije ostao repetitivan. Uspjelo mu je, naravno uvijek ima onih “true hip hop” pjesama ili što god to značilo, ali rečenica velikog Jay Z-a će uvijek biti poklopac za uštogljene tipove ljudi: “Niggas want my old shit, buy my old albums”

autor: petar, 04/07/2014

,

Vezane objave

Arhiva

Lagano

21:30–0:00 Petak 4.8.2017.

U večerašnjoj epizodi RLS-a puštamo novi Rae Sremmurd, A$AP Twelvyya, Riff Raffa, Mimi, Tibora, Fucktor, Bronsona i još puno puno toga.

Snakes

20:30–23:00 Petak 24.4.2020.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo novu glazbu od Bone Slima, A.M. Early Morninga, Nicholas Cravena, Raw Poetica, Bernera i Wiz…

Newsflash

21:30–0:00 Petak 27.1.2017.

U večerašnjoj epizodi Los Santosa slušamo The Dynospectrum, The Four Owls, DJ Premiera, Apollo Browna, Twistu, J. Colea, Mimi i još puno puno vrh muzike..

Energy

20:30–23:00 Petak 28.10.2022.

I can feel your energy from two planets away

Tjedna rotacija

Arhiva

THE SMILE / Wall Of Eyes

PRINCE / Purple Rain (1984)

IDLES / Grace

SUPERPITCHER / Influences (R)

PEARL JAM / Give Way

EL JARA / Est (R)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM