KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Best of: Ben Howard

18:00–19:00 Četvrtak 4.2.2021.

 Even the perilous rites must be performed. In order to become an artist, first and foremost you must create. Sometimes you’ll get it right and sometimes you’ll get it wrong, but you have to go through the process, citat je američkog pisca M.C. Richardsa koji se zadržao u glavi Ben Howarda već neko vrijeme.

Punim imenom Benjamin John Howard je počeo pisati pjesme s 11 godina, što ne čudi jer su ga odgojili roditelji koji su ga u ranoj dobi izložili omiljenim pločama kantautorskih umjetnika iz šezdesetih i sedamdesetih godina, poput Johna Martyna, Van Morrisona, Joni Mitchell, Simona i Garfunkela. Iako zna svirati više instrumenata nakon nekog vremena se odlučio fokusirati samo na gitaru. Uskoro je skroz samostalno objavio i svoj debitantski EP Games In The Dark (2008), sve se više čulo za njega, kritike su bile sjajne te je došlo i do potpisivanja za Island Records.

Naš prvi doticaj s ovim glazbenikom je bio u 4 ujutro u klubu Quasimodo kad je DJ za sam kraj svog seta i smirivanje situacije pustio Howardov tadašnji, pa možda mu i prvi, hit Keep Your Head Up. Pozitivna, vesela, ugodna pjesma koju nismo mogle izbaciti iz glave. Nakon toga je već bilo jasno da ćemo ovog glazbenika itekako pratiti i uživati u njegovim ostvarenjima. Tako je i bilo. Svaki album kao da je bio prilagođen našim tadašnjim godinama i kao da smo skupa sazrijevale s Benom. Njegov prvi studijski album Every Kingdom (2011) je bio čista harmonija i svjetlo na kraju tunela; idealan za naše prpošne godine kad smo još bili mladi, naivni, puni entuzijazma. Onda je uslijedio puno ozbiljniji, mračniji, ali očaravajuć I Forget Where We Were (2014) gdje je pokazao sav svoj talent u glazbenom i poetičnom smislu. Još uvijek ga smatramo njegovim najboljim ostvarenjem. Da smo treći studijski album Noonday Dream (2018) čule s 18 godina vjerojatno bi nam bio dosadan i čudan. No, taj album je došao točno kad je trebao i smatramo ga još jednim dokazom Howardove predivne ekspresije, transformacije i napretka.

Dok nestrpljivo čekamo četvrti po redu studijski album koji će biti objavljen 26.03.2021., a za koji su već objavljenje dvije pjesme What A Day i Crowhurst’s Meme, odlučile smo približiti glazbeni rad ovog mladića iz Devona te na svoju ruku odabrati neke od najboljih mu pjesama koje će sumirati cjelokupan Howardov opus. Nadamo se da ćete uživati i dalje nastaviti pratiti rad ovog indie folk glazbenika.

Playlist:

 • Crowhurts’s Meme 
 • Nica Libres At Dusk
 • What The Moon Does
 • I Forget Where We Were
 • The Burren
 • Oats In The Water
 • Conrad
 • She Treats Me Well
 • Gracious
 • Keep Your Head Up
 • Move Like You Want (live)

 

autor: Tonska Proba, 04/02/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

Žene za Žene

18:00–19:00 Četvrtak 8.3.2018.

Sretan dan Žena! Tune in!

RØLØ predstavljaju novi singl To Ne To Da

18:00–19:00 Četvrtak 27.5.2021.

Uvijek volimo imati goste u studiju, a pogotovo momke iz grupe RØLØ s kojima KLFM ima poseban bond otkad su 2015….

Predstavljamo: Outcome

18:00–19:00 Četvrtak 12.12.2019.

Upoznajemo splitski producentski kolektiv Outcome prije nastupa u subotu, 14.12., u klubu Zenta

Najbolji koncerti 2016.

18:00–19:00 Četvrtak 29.12.2016.

Uskoro (napokon) napuštamo 2016. godinu i shodno tome se prisjećamo onih najlljepših trenutaka koje ekipa Tonske Probe uvijek doživi ni…

Tjedna rotacija

Arhiva

Damu The Fudgemunk / Conversation Peace

THE BOO RADLEYS / Kingsize (1998)

TONSTARTSSBANDHT / What Has Happened

MACEO PLEX / DJ-Kicks

KING KRULE / You Heat Me Up, You Cool Me Down (Live)

PSIHOMODO POP / Sexy Magazin