KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Best of: Ben Howard

18:00–19:00 Četvrtak 4.2.2021.

 Even the perilous rites must be performed. In order to become an artist, first and foremost you must create. Sometimes you’ll get it right and sometimes you’ll get it wrong, but you have to go through the process, citat je američkog pisca M.C. Richardsa koji se zadržao u glavi Ben Howarda već neko vrijeme.

Punim imenom Benjamin John Howard je počeo pisati pjesme s 11 godina, što ne čudi jer su ga odgojili roditelji koji su ga u ranoj dobi izložili omiljenim pločama kantautorskih umjetnika iz šezdesetih i sedamdesetih godina, poput Johna Martyna, Van Morrisona, Joni Mitchell, Simona i Garfunkela. Iako zna svirati više instrumenata nakon nekog vremena se odlučio fokusirati samo na gitaru. Uskoro je skroz samostalno objavio i svoj debitantski EP Games In The Dark (2008), sve se više čulo za njega, kritike su bile sjajne te je došlo i do potpisivanja za Island Records.

Naš prvi doticaj s ovim glazbenikom je bio u 4 ujutro u klubu Quasimodo kad je DJ za sam kraj svog seta i smirivanje situacije pustio Howardov tadašnji, pa možda mu i prvi, hit Keep Your Head Up. Pozitivna, vesela, ugodna pjesma koju nismo mogle izbaciti iz glave. Nakon toga je već bilo jasno da ćemo ovog glazbenika itekako pratiti i uživati u njegovim ostvarenjima. Tako je i bilo. Svaki album kao da je bio prilagođen našim tadašnjim godinama i kao da smo skupa sazrijevale s Benom. Njegov prvi studijski album Every Kingdom (2011) je bio čista harmonija i svjetlo na kraju tunela; idealan za naše prpošne godine kad smo još bili mladi, naivni, puni entuzijazma. Onda je uslijedio puno ozbiljniji, mračniji, ali očaravajuć I Forget Where We Were (2014) gdje je pokazao sav svoj talent u glazbenom i poetičnom smislu. Još uvijek ga smatramo njegovim najboljim ostvarenjem. Da smo treći studijski album Noonday Dream (2018) čule s 18 godina vjerojatno bi nam bio dosadan i čudan. No, taj album je došao točno kad je trebao i smatramo ga još jednim dokazom Howardove predivne ekspresije, transformacije i napretka.

Dok nestrpljivo čekamo četvrti po redu studijski album koji će biti objavljen 26.03.2021., a za koji su već objavljenje dvije pjesme What A Day i Crowhurst’s Meme, odlučile smo približiti glazbeni rad ovog mladića iz Devona te na svoju ruku odabrati neke od najboljih mu pjesama koje će sumirati cjelokupan Howardov opus. Nadamo se da ćete uživati i dalje nastaviti pratiti rad ovog indie folk glazbenika.

Playlist:

 • Crowhurts’s Meme 
 • Nica Libres At Dusk
 • What The Moon Does
 • I Forget Where We Were
 • The Burren
 • Oats In The Water
 • Conrad
 • She Treats Me Well
 • Gracious
 • Keep Your Head Up
 • Move Like You Want (live)

 

autor: Tonska Proba, 04/02/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

Posjetile smo Gljevstock festival

03/06/2016.

Hodočašće glazbenim festivalima je započelo. Dio QRT ekipe je uspio otići na Primavera Sound u Barcelonu, dok smo se mi…

Sunset session

18:00–19:00 Četvrtak 17.5.2018.

Prije pohoda na festivale i koncerte kojima obiluje ovogodišnja sezona, opustit ćemo se uz glazbene novitete, pokoju staru numeru i…

Tomislav Gracin

15/04/2016.

Subota je rezervirana za naše goste, ovoga puta to je osoba koja je pokrenula emisiju Tonska Proba, dobro vam znan Tomislav Gracin. Razgovarati ćemo o njegovom glazbenom projektu Gracin – o prvom albumu Mono (2014), te ostalim životnim i neživotnim pitanjima. Najbitnije od svega, pozivamo vas na njegovu live svirku u Academia Club Ghetto ove subote 16.4.2016. s početkom u 21.30h.

Trip Down Memory Lane

18:00–19:00 Četvrtak 29.10.2020.

Glazbeno se vraćamo u neka stara vremena i prisjećamo se lijepih trenutaka koje smo proživjeli otkrivajući po prvi put izvođače…

Tjedna rotacija

Arhiva

MITSKI / The Land Is Inhospitable and So Are We

THE JESUS AND MARY CHAIN / Darklands (1987)

FUTURE ISLANDS / Deep in the Night

Kölsch / Balance

ZZ TOP / Raw (Live)

NEMANJA / Voodoo Beat

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM