KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Best of: Ben Howard

18:00–19:00 Četvrtak 4.2.2021.

 Even the perilous rites must be performed. In order to become an artist, first and foremost you must create. Sometimes you’ll get it right and sometimes you’ll get it wrong, but you have to go through the process, citat je američkog pisca M.C. Richardsa koji se zadržao u glavi Ben Howarda već neko vrijeme.

Punim imenom Benjamin John Howard je počeo pisati pjesme s 11 godina, što ne čudi jer su ga odgojili roditelji koji su ga u ranoj dobi izložili omiljenim pločama kantautorskih umjetnika iz šezdesetih i sedamdesetih godina, poput Johna Martyna, Van Morrisona, Joni Mitchell, Simona i Garfunkela. Iako zna svirati više instrumenata nakon nekog vremena se odlučio fokusirati samo na gitaru. Uskoro je skroz samostalno objavio i svoj debitantski EP Games In The Dark (2008), sve se više čulo za njega, kritike su bile sjajne te je došlo i do potpisivanja za Island Records.

Naš prvi doticaj s ovim glazbenikom je bio u 4 ujutro u klubu Quasimodo kad je DJ za sam kraj svog seta i smirivanje situacije pustio Howardov tadašnji, pa možda mu i prvi, hit Keep Your Head Up. Pozitivna, vesela, ugodna pjesma koju nismo mogle izbaciti iz glave. Nakon toga je već bilo jasno da ćemo ovog glazbenika itekako pratiti i uživati u njegovim ostvarenjima. Tako je i bilo. Svaki album kao da je bio prilagođen našim tadašnjim godinama i kao da smo skupa sazrijevale s Benom. Njegov prvi studijski album Every Kingdom (2011) je bio čista harmonija i svjetlo na kraju tunela; idealan za naše prpošne godine kad smo još bili mladi, naivni, puni entuzijazma. Onda je uslijedio puno ozbiljniji, mračniji, ali očaravajuć I Forget Where We Were (2014) gdje je pokazao sav svoj talent u glazbenom i poetičnom smislu. Još uvijek ga smatramo njegovim najboljim ostvarenjem. Da smo treći studijski album Noonday Dream (2018) čule s 18 godina vjerojatno bi nam bio dosadan i čudan. No, taj album je došao točno kad je trebao i smatramo ga još jednim dokazom Howardove predivne ekspresije, transformacije i napretka.

Dok nestrpljivo čekamo četvrti po redu studijski album koji će biti objavljen 26.03.2021., a za koji su već objavljenje dvije pjesme What A Day i Crowhurst’s Meme, odlučile smo približiti glazbeni rad ovog mladića iz Devona te na svoju ruku odabrati neke od najboljih mu pjesama koje će sumirati cjelokupan Howardov opus. Nadamo se da ćete uživati i dalje nastaviti pratiti rad ovog indie folk glazbenika.

Playlist:

 • Crowhurts’s Meme 
 • Nica Libres At Dusk
 • What The Moon Does
 • I Forget Where We Were
 • The Burren
 • Oats In The Water
 • Conrad
 • She Treats Me Well
 • Gracious
 • Keep Your Head Up
 • Move Like You Want (live)

 

autor: Tonska Proba, 04/02/2021

, ,

Vezane objave

Arhiva

A Oscara dobiva…

18:00–19:00 Četvrtak 22.4.2021.

…ma koga briga, tko to još prati. Često čujem ovakve reakcije na spomen dodjele Oscara, ali kao filmofil koji od malih…

Ovaj svjetionik nezavisne umjetnosti briše granice između izvođača i publike, stvara ugodnu i intimnu atmosferu u kojoj se razmjenjuju iskustva i ideje. Hoće li tako ostati, što nas očekuje ove godine, te što je potrebno za organiziranje festivala, možete saznati u razgovoru kojeg smo vodile na telefonskoj relaciji Split-Umag sa Striborom Filićem, jednim od organizatora festivala.

Razgovarali smo s INDIREKT festivalom

14/05/2016.

U prošloj emisiji smo započeli priču o nama najdražoj ljetnoj zanimaciji – glazbenim festivalima. Otputovali smo u prošlost, te od…

MENT 2020

16/01/2020.

Početkom drugog mjeseca KLFM ide u posjet MENT-u, najvećem showcase ( i mnogo više od toga ) festivalu na ovim…

Best music videos (part 1)

18:00–19:00 Četvrtak 4.3.2021.

Vrlo subjektivno smo odabrale najbolje glazbene spotove svih vremena

Tjedna rotacija

Arhiva

THE ANTLERS / Green to Gold

PREFAB SPROUT / From Langley Park to Memphis (1988)

MOCKY / Bora!

DJ Tennis / RA

Jethro Tull part 1

SACHER / Biser, Ambra, Jantar (2019.)