KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

B.I.G. Gospa

Mick Jenkins je bacio novi album. Vince Staples ima novu stvar. Snoop Dogg je u kući. 7 razloga zašto je današnji rap bolji….

Svi mi evoluiramo u svakom pogledu u životu, bilo unaprijed ili unazad, to ovisi o vama. Kažu da se ljudske stanice u godinu dana apsolutno promjene. Al dobro, nisam Vam ovdje došao održati sat biologije. Pošto se tako ljudi evolucijski mijenjaju, uče nove stvari tako se mijenja i muzika. Rap iz 90ih-80ih i današnjica su dvije različite stratosfere. Sada imate hibridnu rap muziku, ako niste upoznati s tim, poslušajte ove tri stvari pa ćete se uvjeriti:

2 Chainz ft. Drake – No Lie
Kanye West – Blkkk SkkkN Head
Riff Raff – Introducing The Icon

Primijetit ćete kako se stil promijenio u odijevanju, repanju, produkciji, pa čak i pjevanje je uključeno u dosta pjesama. Sada otiđimo malo u vremeplov i poslušajmo par stvari iz 90ih i čak 80ih da osjetite razliku:

Nas – NY State Of Mind
Mobb Deep – Survival of The Fittest
Run DMC – Sucker MCs

Normalno da je velika razlika, i jedno i drugo je u to vrijeme bilo „cool“ i „hip“. Sada dolazimo na nagradno pitanje i možda meni osobno kada čujem tu izreku dođe slabo: „Rap nije bio što je bio prije 10-20 godina, samo valjaju Pac, Biggie itd.“
Tu priča s određenim osobama koji „znaju i slušaju rap“ staje. Sada ću vam dati 7 razloga zašto je današnji rap bolji nego prije:

1. Različitost – želite li nešto jako, brzo, da se osjećate „Pumped“ nakon pjesme? Super imate trap vrstu Hip Hopa/rapa, koja nije uopće bio popularna do možda neke 2010. (postajala je, ali je evoluirala), Gucci Mane, Young Jeezy, 2 Chainz, French Montana, Riff Raff donekle, želite možda chill stvari, s osjećajnim rnb pjesmama? Gotcha, Drake, Trey Songz, želite domaće stvari (čak domaći trap) jer ne možda vam se ovo sve ne sviđa ili jednostavno ne znate engleski ili obožavate naše ljude? Imamo i to, Dječaci, Kiša Metaka, Bore B, High5, Kandžija i ostatak, želite li klasični rap? Sure my nigga Jay Z, Nas, J Cole, Big Kritt, Kendrick Lamar, Freddie Gibbs (premda i oni imaju svoje trenutke inovacije), želite gangsta sranja? Sure Schoolboy Q, Jay Rock su tu, želite li sve ovo skupa s bolesnom produkcijom? Kanye je tu za Vas, želite trippy sranje? Danny Brown, Mac Miller, Action Bronson, Chance i ekipa vas drži u oblacima. Ako mi nakon ovoga ne vjerujete svega što sam nabrojao, poslušajte Yung Leana ili SparkMasterTapea.

2. Medijska popraćenost – Prije biti reper nije bilo lako s „grubim rječnikom“, mnogo su bili kritizirani zbog svoje odjeće, spotova, života. Sada su jako slobodni i rade što hoće.

3. Internet – Izbacite pjesmu, postane hit „real quick“, real motherfuckin quick nigga, pitajte Trinidad Jamesa. Datpiff for the win.

4. Prošlost – Na temelju prošlosti postoji puno intermedijalnosti, produkcija je bolja jer se koriste jako dobri sampleovi iz prošlosti koji pridonose današnjem rapu. Moramo odati počast onima koji su započeli sve ovo da bi se sve diglo na neki novi level.

5. Turneje – Svugdje u svijetu se sluša rap pa izvođači po cijelom svijetu nastupaju

6. Inovativnost – Kanyeov koncert je predstava/nastup, čovjek dovede Jesusa himself na scenu i održi dijalog s njim.

7. Diskografske kuće – Prije je bilo 5-10 diskografskih kuća koje bi potpisivale mlade umjetnike, danas? Svaki reper koji je u igri više od 4-5 godina ima svoju diskografsku kuću, Niggaz be eatin’.

Sad će neki reći, ali, ali, ali prije sam brate sluša pjesme gdje su riječi uvijek vodile u neku priču, ono klasični rap, nije bilo money/hoes&shit, pa brate ako želiš slušati povezane tekstove, vrati se na poglavlje pod broj 1.

RLS DvadesetItridesetČasovaPetak KLFM.org

autor: petar, 14/08/2014

Vezane objave

Arhiva

Lavender

17/06/2016.

Alex Wiley, YG i BadBadNotGood imaju nove projekte i svi su odlični. Nove stvari su izdali Riff Raff, Danny Brown, Logic, Tyler the Creator i mnogi drugi.

Hip Hop 101

16/10/2015.

Run the Jewelsi , Bone-Thugsi, novi The Game i neke domaće kmice za 101. epizodu RLS-a.

Andromeda

20:30–23:00 Petak 14.6.2019.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo nove albume od Flying Lotusa, Beast Coast i GoldLinka. Također, prisjetit ćemo se lika i…

GO:OD AM

18/09/2015.

Novi Mac Millerov album je vani. Kanye, The Game, Meow The Jewels i DOOMSTARKS imaju nove singlove.

Tjedna rotacija

Arhiva

DEAN BLUNT / Black Metal 2

Willie Nelson: Red Headed Stranger (1975.)

CHET FAKER / Feel Good

HONEY DIJON / In Session

JAGA JAZZIST / The Tower

KOZMODRUM / Kozmodrum