KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

1967.

Godina 1967. bila je itekako burna i turbulentna u političkom smislu. No, nije na odmet spomenuti da aktualni događaji dobrim dijelom kreiraju umjetničku, posebice subkulturalnu scenu. Pogledate li kako se ta godina odrazila na primjeru popularne glazbe – vrhunac karijere Beatlesa, Stonesa, Kinksa i Byrdsa, te nastupni albumi The Doorsa, Pink Floyda, Velvet Undergrounda, Leonarda Cohena i drugih; postaje nam jasno u kojoj nas je mjeri ta 1967. zadužila, stekavši tako neoboriv primat koji će potrajati sve do pojave punka sredinom sedamdesetih. Stoga i nije čudno što je ovotjedno izdanje Soda Fountaina upravo u znaku glazbe kreirane te godine kada većina nas još nije bila niti u planu!

 

Nema sumnje da je 1967. bila turbulentna i ‘opasna’ godina, kao uostalom i onoh nekoliko koje su joj prethodile i koje su uslijedile. Rat u Vijetnamu je bjesnio punom parom – regrutacije su bile takoreći svakodnevne, a istim su se dnevnim tempom mladi Amerikanci vraćali doma u crnim plastičnim vrećama. Takav je tijek događaja u proljeće te godine doveo do dotad nezapamćenih demonstracija kojima su se priključili i aktivisti koji su se borili protiv rasne segregacije. Masovni su protesti održani u ključnim gradovima Sjedinjenih Država – u New Yorku, Washingtonu, Chicagu, Detroitu, San Franciscu, Denveru…

Istovremeno je jačao ‘flower power’ pokret – sve je bilo spremno za nadolazeće ljeto ljubavi (koje će pak biti uprozoreno 1968.), a sumnjati da takva previranja nisu ostavila traga na glazbenoj sceni je u najmanju ruku glupo. Štoviše, na obje strane Atlantika se događalo nešto veliko, nešto što se još nije moglo defnirati ali je pomalo zadobivalo formu. Dotadašnja underground imena izlaze iz podruma, te motivirani novim, psihodeličnim zvukom i ohrabreni od strane veterana poput The Beatlesa ili The Rolling Stonesa objavluju svoje antologijske nastupne albume.

vietnam-protest-monument-ap691115062-af53ebb8d60c3b1de5272373ac6eddaa6617b84f-s900-c85Između ostalih, bili su to The Velvet Underground, Pink Floyd, The Doors, Canned Heat, Procol Harum, Captain Beefheart, The Moody Blues, Leonard Cohen i brojni drugi. Usporedno s već etabliranim imenima kao što su The Who, The Kinks, The Byrds, 13th Floor Elevators, Bob Dylan, kao i spomenutim lučonošama čitavog tog ne isključivo glazbenog pokreta – Beatlesima i Stonesima, oni će predefinirati glazbenu scenu postavljajući temelje na kojima će se ista razvijati idućih desetak godina, a takvom rijekom izdubljene tokove tek će donekle poremetiti, mada ne i istisnuti pojava punka sredinom sedamdesetih. Uistinu; progresivni rock, space rock, country rock, hard rock, glam rock i brojni drugi trendovi aktualni u prvoj polovici sedamdesetih svoje uporište manje – više imanju u glazbenim zbivanjima koja je iznjedrila godina 1967!

 

(intro: Vietnam War Protests in New York City & San Francisco part 1)
01 13th Floor Elevators – Slide Machine
02 Beach Boys – Heroes & Villains
03 The Beatles – I Am The Walrus
04 Pink Floyd – Astronomy Dominé
05 Cream – Tales Of Brave Ulysses
06 The Rolling Stones – Something Happened To Me Yesterday
(intermezzo: Six Days War News part 1)
07 Donovan – Mellow Yellow
08 The Moody Blues – Dawn, Dawn Is Breaking
09 Leonard Cohen – Master Song
10 Tim Buckley – Hallucinations
11 Serge Gainsbourg – Initials B.B.
12 Marianne faithfull – Sister Morphine
13 The Doors – I Can’t See Your Face In My Mind
14 The Who – Happy jack
(intermezzo: Nuclear Space Treaty Rattification)
15 Bob Dylan – John Wesley Hardin’
16 The Kinks – Two Sisters
17 Nico – Winter Song
18 Incredible String Band – The Hedgehog’s Song
19 Beach Boys – Country Air
20 Procol Harum – A Christmas camel
21 The Byrds – Everybody’s Been Burned
22 Moby Grape – Someday
23 Pink Floyd – Scarecrow
(intermezzo: Six Days War News part 2)
24 Simon & Garfunkel – The 59 Street Bridge Song (Feling Groovy)
25 The West Coast Pop Art Experimental Band – I Wont Hurt You
26 Velvet Underground – The Black Angel’s Death Song
27 David Bowie – Please Mr. Gravedigger
28 The Beatles – Fixing A Hole
29 Fabrizio De André – Via Del Campo
30 The Nice – The Thoughts Of Emerlist Davjack
31 Leonard Cohen – Teachers
32 Scott Walker – Through A Long And Sleepless Night
(outro: Vietnam War Protests in New York City & San Francisco part 2)

 

Događalo se još mnogo toga te godine, dok većina nas nije bila u planu, niti su se naši roditelj još upoznali. Svjetske su velesile uspjele ublažiti hladnoratovsku paranoju potpisivanjem sporazuma koji je isključio mogućnost korištenja visokih slojeva atmosfere i svemira (dakle, satelita i sličnih gadgeta) u bojne, u prvom redu nuklearne svrhe. Možda danas izgleda smiješno, no u tom je trenutku takav potez izazvao ogromno psihičko olakšanje u kolektivnom svijesti čovječanstva (nažalost, Ronald Reagan će sličan program iznova aktualizirati osamdesetih, pod kodnim imenom ‘rat zvijezda’).

end-of-6-day-war-tiger.towson.edu_Mnogo istočnije i južnije od tadašnjih centara kako političke moći, tako i subkulturalnih trendova, jedna će mala i mlada država, okružena neprijateljima izvesti neponovljivu obrambenu akciju. Bio je to tzv. Šestodnevni rat (ili حرب الأيام الستة na jeziku gubitnika), u kojemu su unatoč efektu iznenađenja i naizgled nepobjedivoj koaliciji ‘saveznika’ (Jordan, Sirija, Egipat su tek neki od njih) Izraelske obrambene snage uspjele ne samo sačuvati svoju zemlju, već i osvojiti dodatna područja poput Sinaja ili Golanske visoravni. Tko pod drugim jamu kopa…

Bilo kako bilo, tih je šest dana dodatno uzburkalo svijet, pošto je čak i zadnjim naivcima bilo jasno kako iza sukobljenih strana stoje dvije velesile.

Te se godine u našoj bivšoj državi nije događalo Bog zna što pametno. Odobren je zakon o privatnim investicijama (što opet i nije bilo tako loše), a zloglasni Ranković, kombinacija policajca, špijuna i političara (zvuči aktualno, ha?) konačno je isključen iz SKJ. Ukoliko je nešto te 1967. vrijedilo na ovim prostorima, bili su to Osmijeh, nastupni EP Grupe 220, probitak Ivice Percla kao samostalnog kantautora, roman Derviš i smrt Meše Selimovića, te film Skupljači perja Aleksandra Petrovića, koji je pokupio prestižne nagrade na festivalu u Cannesu.

Uglavnom, na globalnoj razini bijaše to nemirna i burna godina, koja je na određeni način definirala tokove ne samo popularne glazbe, već i subkulturalnih umjetničkih trendova u širem smislu. Stoga je današnje izdanje emsiije Soda Fountain u potpunosti prožeto glazbom nastalom kroz tih 365 dana!

I još nešto – 20. veljače te godine rođen je Kurt Cobain!

 

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 30/09/2015

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Songs of Joy

10:00–12:00 Četvrtak 16.2.2017.

Nazovimo to “tribute to Joy Division”. Ima li smisla? Ima!

Soda Fountain goes Statistics!

17/11/2015.

Ne bojte se, nije riječ o matematici, posebno ne o statistici, bar ne u užem smislu. Uredništvo se ovdje poigralo svojim neznanstvenim metodama, te skrpalo listu koja bi približno trebala prikazati koje su se skladbe u okviru emisije Soda Fountain najčešće ‘vrtile’ tijekom ovih 130 tjedana koliko ista već egzistirira! Ugodno vam slušanje!

Prisjeti se siječnja u travnju!

10:00–11:55 Četvrtak 8.4.2021.

Bio je siječanj, a sad je travanj! Iskreno, urednik time ne razbija glavu!

A Magical Journey

01/09/2015.

Nakon pedesetak i više dana izležavanja po plažama i riskiranja raka kože, sada, kako pjesma kaže, možete ostati u kući i promatrati kišu. Djeluje savršeno, posebice što je ponuđena zvučna pozadina birana upravo s takvom namjerom. Tek se zavalite u naslonjače i poslušajte najavljenu emisiju u njezinom uobičajenom jutarnjem terminu četvrtkom.

Tjedna rotacija

Arhiva

BEYONCE / COWBOY CARTER

BEASTIE BOYS / Ill Comunication (1994)

JOHN GRANT / It’s A Bitch

DASCO / Bassiani

MY MORNING JACKET / Live at Bonnaroo

REVIRGIN / Moderna rješenja (2023.)

playlist

Listen on Online Radio Box! KLFM