KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

“Zvezdin” prvi rođendan

DSC09973-xx-wProšlo je godinu dana kako su drski omladinci i omladinke okupljeni oko projekta ulaska u privatizovani i ruinirani bioskop “Zvezda” i pokušaja oživljavanje istog. A kao da je juče bilo, zar ne, kad ste gledali snimke sačinjene mobilnim telefonom, snimke neke ozarene omladine, sa pesmom na usnama kako ulaze u zapušteni prostor, koji potom dobija i snažan publicitet. Svi su hteli biti u “Zvezdi”, svi su hteli imati sliku, svi su odjednom postali mlađi…

A onda je entuzijazam i oduševljenje počeo polako kopniti. Oslobodioci “Zvezde” ostavljeni su da sami nastave borbu za oživljavanje kultnog bioskopa, pa iako je i među njima dolazilo do očekivanih razlaza jer su očekivanja možda bila velika, a rezultati naizgled mali, dočekali su i prvi rođendan.

Minu Đukić smo već ugostili i to u dva navrata. Prvi put kao autorku filma o “Jugu”, a drugi puta nakon 100 dana od ulaska u “Zvezdu”. Godina prođe i red je bio da ponovo popričamo, podsetimo se tih prvih dana i problema na koje su nailazili nakon što je “Zvezda” ostavljena na milost i nemilost vremenu i zaboravu.

Ovo, 140. KUPEK  izdanje posvetili smo upravo prvom rođendanu oslobođenog bioskopa “Zvezda”. Kako je bilo na proslavi, kako je konačno i ministar kulture došao u “Zvezdu”, na kakve probleme su nailazili spolja, a i iznutra, kako se komšiluk odnosi prema omladini koja je odlučila pokazati da život ipak kola njihovim venama i da se ne predaju letargiji…Ovo su samo neka od pitanja na koje odgovore možete poslušati u KUPEK-u # 140, u ponedeljak, 07. 12. 2015. godine od 23 h,  u nadi da ćemo za godinu dana pričati i drugom rođendanu, ali u puno boljim okolnostima.

autor: dejan kozul, 07/12/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Japanski premijeri, drugarice i drugovi

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.2.2017.

Piše: Dejan Kožul U svom 175. izdanju KUPEK je ponovno skoknuo doma. Skoknuli smo do Rijeke, barem putem skypeta i…

Pisma Hilde Dajč u stripu

23:00–1:00 Ponedjeljak 2627.2.2018.

Pitanje Holokausta u Beogradu smo već problematizovali u više navrata. Poslednja emisija na tu temu je bila na godišnjicu predstave…

Darko Cvijetić, Schindlerov liftboy

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.6.2019.

A vrijedi poslušati ovaj razgovor jer je Darko bio sjajan sagovornik i gost. Poslušajte da čujete kako je prst sudbine…

Punk’s not dead ni u provinciji

23:00–1:00 Ponedjeljak 1617.12.2019.

Još koji ponedjeljak i kraj ove godinice. KUPEK, međutim, ne miruje već kopa duboko po underground bespućima. Tako ovaj 257….

Tjedna rotacija

Arhiva

PARBLEU / Danse Cette Zik

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

PETE TONG & BOOKA SHADE / All Gone

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)