KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

“Zvezdin” prvi rođendan

DSC09973-xx-wProšlo je godinu dana kako su drski omladinci i omladinke okupljeni oko projekta ulaska u privatizovani i ruinirani bioskop “Zvezda” i pokušaja oživljavanje istog. A kao da je juče bilo, zar ne, kad ste gledali snimke sačinjene mobilnim telefonom, snimke neke ozarene omladine, sa pesmom na usnama kako ulaze u zapušteni prostor, koji potom dobija i snažan publicitet. Svi su hteli biti u “Zvezdi”, svi su hteli imati sliku, svi su odjednom postali mlađi…

A onda je entuzijazam i oduševljenje počeo polako kopniti. Oslobodioci “Zvezde” ostavljeni su da sami nastave borbu za oživljavanje kultnog bioskopa, pa iako je i među njima dolazilo do očekivanih razlaza jer su očekivanja možda bila velika, a rezultati naizgled mali, dočekali su i prvi rođendan.

Minu Đukić smo već ugostili i to u dva navrata. Prvi put kao autorku filma o “Jugu”, a drugi puta nakon 100 dana od ulaska u “Zvezdu”. Godina prođe i red je bio da ponovo popričamo, podsetimo se tih prvih dana i problema na koje su nailazili nakon što je “Zvezda” ostavljena na milost i nemilost vremenu i zaboravu.

Ovo, 140. KUPEK  izdanje posvetili smo upravo prvom rođendanu oslobođenog bioskopa “Zvezda”. Kako je bilo na proslavi, kako je konačno i ministar kulture došao u “Zvezdu”, na kakve probleme su nailazili spolja, a i iznutra, kako se komšiluk odnosi prema omladini koja je odlučila pokazati da život ipak kola njihovim venama i da se ne predaju letargiji…Ovo su samo neka od pitanja na koje odgovore možete poslušati u KUPEK-u # 140, u ponedeljak, 07. 12. 2015. godine od 23 h,  u nadi da ćemo za godinu dana pričati i drugom rođendanu, ali u puno boljim okolnostima.

autor: dejan kozul, 07/12/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Poezija u muzici

23:00–1:00 Ponedjeljak 1213.11.2018.

Književni žanrovi se sve češće i češće prepliću. Poezija se piše poput proznog teksta, prozni često postaju poezija, a granicu…

Verujemo u Idole

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.2.2019.

Vrednost jednog dela, bilo ono muzičko, filmsko, književno, likovno, sagledava se i van okvira u kom je nastalo. I ne…

Smijeh slobode

19/12/2014.

U ove, naslovne, dvi riči stalo je skoro sve. Konstantna težnja ka većim slobodama i to putem beskomropmisnih tekstova o ratnim zločinima, kriminalu, što je često predstavljalo posljedicu i uzrok, ali i kroz sjajnu satiru, jer smijeh liječi, baš kao i sloboda.

Daša Drndić: Sunce koje nikad ne zalazi

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.5.2019.

E, 241. KUPEK će pokazati da to baš i nije točno. Pokazat će da ima tko da laje, da prenosi…

Tjedna rotacija

Arhiva

JULIAN COPE / Self Civil War (2020.)

Napoli Segreta Vol. 2

MARKER STARLING / Waiting for Grace (ft Laetitia Sadier)

PALMS TRAX / Essential Mix

PEARL JAM / MTV Unplugged

ĐUTKO / Slušaj mala!