KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Yes – Topographic Drama (Live, 2017.)

20:00–22:20 Subota 2.12.2017.

Iako je zvjezdana faza sastava Yes završila još tamo 1977. (Going for the One je bio posljednji ‘klasičn’ album), sastav je nakon mlakog i kraćim brojevima prožetog Tormato (1978.) snimio jedan uradak koji se donekle može mjeriti sa kultnim ostvarenjima iz prve polovice sedamdesetih. Drama (1980.) je nastajala u pomalo čudnim uvjetima – Jon Anderson i Rick Wakeman su napustili bend, a zamjenili su ih Trevor Horn i Geoff Downes, članovi novovalnog dueta The Buggles (za koji će mnogi reći da je svojim zvukom stvorio osamdesete).

Izvorni albumi ‘Tales from the Topographic Oceans’ (1974.) i ‘Drama’ (1980.)

Drama je dakle vratila sastavu dio izgubljenih pozicija a fanovima pobudila nadu, no ova je inkarnacija Yesa bila kratkog vijeka. Kako je već kazano, sastav je sve bitno već kazao tako da narednih 37 godina – sve do današnjeg dana egzistira na način da povremena studijska izdanja djeluju tek kao okidači za u pravilu izvrsne turneje na kojima se izvodi uvijek toplo primljen stariji materijal. Pojedinci će možda izdvojiti albume 90125 iz 1983. – uradak koji se zadržavši stanovitu složenost izričaja dobro uklopio u pop epohu osamdesetih, Big Generator (1986.), The Ladder (1999.) ili Magnification (2001.),no sve su to bili tek blijedi odbljesci nekadašnjeg Yesa.

Turneja održana tijekom 2016. na teritoriju Sjedinjenih država nije bila izuzetak. Bend je ovoga puta bacio težište na albume Tales from Topographic Oceans iz 1974., te spomenutu Dramu, i tu je važno naglasiti kako skladbe zastupljene na ovom potonjem nikad prije nisu izvođene uživo.

Postava benda se tijekom svih tih godina konstantno mijenjala te Yes danas djeluje u sastavu Steve Howe (gitara), Alan White (bubnjevi), Geoff Downes (klavijature), Billy Sherwood (bas) te Jon Davison (vokal).

 

Yes, 2016.

 

Yes: Topographic Drama – Live Across America (2017.)

01 Machine Mesiah   11:17
02 White Car   1:25
03 Does It Really Happen   7:22
04 Into The Lens   9:11
05 Run Through The Light   5:03
06 Tempus Fugit   5:58
07 The Revealing Silence Of God: Dance Of The Dawn   21:57
08 Leaves Of Green   6:04
09 Ritual: Nous Sommes Du Soleil   24:39
10 Roundabout   8:35
11 Starship Trooper   11:45
a) Life Seeker
b) Disillusion
c) Würm

autor: Vjeran Stojanac, 01/12/2017

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Alexander von Borsig (a.k.a. Alexander Hacke)

20/03/2015.

Alexander von Borsig (odnosno Alexander Hacke) je koncem sedamdesetih bio tek jedan od mnogobrojnih wunderkinda na tadašnjoj berlinskoj alternativnoj sceni, najeksponiranijem ogranku Neue Deutsche Wellea, a iz mase sličnih se izdvajao tek kao dečko tada već u negativnom svjetlu čuvene Christiane F. Ipak, već kao petnaestogodišnjak postaje, uz Blixu Bargelda ključni član Einstürzende Neubautena, a njegov eklektički eksperimentalni duh će ga vremenom provesti kroz sastave kao što su Die Haut, Crime & the City Solution, te kasnije The Unsemble i The Ministry of Wolves. No, ne treba smetnuti s uma i njegovu samostalnu glazbenu karijeru, kao i bogat producentski opus. Ukratko, Alex je (zanemarimo li njegovo opetovano isticanje kao ‘world citizena’) najistaknutiji njemački ‘renesansni čovjek’ na prijelazu milenja. A pošto mu je tek 50, od ovog genija možemo očekivati brojna nova iznenađenja!

Dva Škotlanđanina i Kontinent

21/01/2012.

Sutra je sudbinski dan, referendum na kojem biramo između napretka i propasti, pa neka vas ne iznenadi mali eurofilni prilog. A u nastavku, konačna točka na projekt “Scotland’s hidden reverse”

(post eXit) – Temples / The Autumn Defense

11/01/2014.

U noćnom dijelu koji slijedi po završetku redovnog emitiranja emisije eXit možete preslušati dva relativno svježa uratka – dugo očekivani nastupni album engleskog indie/neopsychodelic sastava Temples, te EP sa zapisom nedavno održang sessiona američkog folk rock dua The Autumn Defense. Zakođer, negdje od ponoći pa nadalje slijedi repriza ovotjednog izdanja Soda Fountaina!

The Unexpected & Enchanting Return of Chris Knox

14/08/2015.

Kad se neki, zbog teške, pa i fatalne bolesti otpisani glazbenik vrati na scenu, to je definitivno razlog za slavlje. Ovotjedno je izdanje eXita posvećeno Chrisu Knoxu koji je u kasno proljeće 2011, preživio umalo letalni srčani udar, no već skoro godinu dana iznova zauzima položaje koji mu već desetljećima pripadaju: onaj ključne osobe novozelandske post punk scene, kao i lučonoše međunarodnog lo-fi pokreta! U prvom dijelu emisije možete preslušati dvostruki ‘tribute to’ album koji su Chrisovi kolege nedugo po dijagnozi snimili u korist njegova oporavka, a u nastavku (u nedostatku svježijeg live materijala) preslušajte njegov koncertni zapis iz Hamburga, 1989.

Tjedna rotacija

Arhiva

ÓLAFUR ARNALDS / Some Kind of Peace

NICK DRAKE / Bryter Layter (1971)

SLEAFORD MODS / Mork n Mindy Ft. Billy Nomates

TALE OF US / Afterlife Voyage

BOMBINO / Live in Amsterdam (2020)

SVEMIRKO / Skalamerija