KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Vor dem Krieg: die neue Erweiterung

Ovotjedno je izdanje Soda Fountaina posvećeno Ukrajini, i to u kontekstu šireg razvoja događaja – onog već viđenog, ali uz uključenje svih mogućih solucija, od kojih one najtmurnije i najradikalnije prizivaju svjetski sukob koji bi vrlo lako mogao biti nuklearnog karaktera. Izbor priloženih glazbenih brojeva uostalom jako dobro ilustrira postojeće stanje i ona moguća, realna i alternativna, i ne preostaje reći ništa drugo do: uživajte u odabranoj glazbi!

 

Welcome to the Occupation!

Ukoliko se sjećate, prije otprilike pola godine je emitirano jedno od striktno tematskih izdanja emisije/liste Soda Fountain, nazvano Vor dem Krieg. Uistinu, razvoj događaja početkom rujna 2013. nije obećavao – pitanje intervencije NATO snaga u Siriji je ovisilo tek o trenutku, dok su Rusi koristili situaciju, gomilajući vlastito brodovlje pred obalom te zemlje. Srećom, razvlačenje Kongresa, kao i upitno sudjelovanje nekih ključnih članica NATO-a je ublažilo tenzije, tako da od moguće intervencije, koja bi lako poslužila kao okidač za nešto mnogo veće nije bilo ništa.

Pola godine kasnije situacija se iznova zaoštrava, no na sasvim neočekivanom mjestu; na teritoriju Ukrajine koja bi nominalno i deklarativno trebala biti slobodna, samostalna demokratska zemlja. Nažalost, često o slobodi manjih odlučuju veći igrači. Rusija je, hineći zabrinutost za etničke Ruse; inače ukrajinske državljane (nije li Hitler imao sličan izgovor za komadanje i okupaciju Čehoslovačke?) iskoristila bunt naroda usmjeren protiv korumpiranog Janukovičevog režima i njegovog uvlačenja Putinovoj imperijalističkoj kamarili, te izvela tihu okupaciju autonomne regije Krim, kao i još nekih pokrajina u kojima Rusi dominiraju. Ruku na srce, ništa nije crno-bijelo, naprotiv. Ukrajinskoj se oporbi može zamjeriti koketirtanje s krajnjom desnicom, kao i nepoštivanje nekih potpisanih dogovora, no gledajući općenito, to su zanemarivi detalji u usporedbi s činjenicom da se Rusija ne želi pomiriti s činjenicom da će graničiti s zemljom koja će biti članica NATO-a i EU. Na koncu, krivica je njena – Rusija je uvijek bila loš, okrutan gospodar koji gleda samo svoje interese; država koja se može hvaliti s svojih devet vremenskih zona i nepobitnim kulturnim naslijeđem, no ipak zemlja u kojoj demokracija nikad nije istinski zaživila, i u kojoj se atributi homofobije, nacionalizma i antisemitizma smatraju poželjnim vrlinama!

138719629154333d09c0d87f791091c2b10e9a4a70bea-mediumoriginalaspectdoubleStoga je ovotjedno izdanje Soda Fountaina posvećeno Ukrajini, i to u kontekstu šireg razvoja događaja – onog već viđenog, ali uz uključenje svih mogućih solucija, od kojih one najtmurnije i najradikalnije prizivaju svjetski sukob koji bi vrlo lako mogao biti nuklearnog karaktera. Izbor priloženih glazbenih brojeva uostalom jako dobro ilustrira postojeće stanje i ona moguća, realna i alternativna, i ne preostaje reći ništa drugo do: uživajte u odabranoj glazbi!

I dok liberali dijem svijeta osuđuju Putinove poteze (ali i poteze ukrajinskih radikala), a ljevičari iz nekog njima znanog razloga odobravaju, Svijet još jednom balansira na rubu. Nadajmo se ipak da će razum prevagnuti i da će iz ovog konflikta Ukrajina izaći kao cjelovita demokratska zemlja, što uostalom i zaslužuje!

 

big

 

(intro: CONET project – count in russian)
01 Billy Bragg – Rumours Of War
02 Bob Dylan – A Hard Rain’s a-Gonna Fall
03 Can – The Empress And The Ukraine King
04 Einstürzende Neubauten – Vorm Krieg
(intermezzo: EuroMaidan)
05 R.E.M. – Welcome To The Occupation
06 Laibach – Rosssiya
07 Elvis Costello & The Attractions – Riot Act
(intermezzo: Ukrainian Right Opposition)
08 Depeche Mode – Pipeline
09 Joy Division – They Walked In Line
10 Paul Cantelon – Odessa Medley
(intermezzo: Sarah Palin on Ukraine)
11 Radiohead – The National Anthem
12 Leonard Cohen – There’s A War
13 The Sisters Of Mercy – Dominion/Mother Russia
14 Pink Floyd – Dogs Of War
15 Tuxedomoon – Watching The Blood Flow
16 Wilco – War On War
(intermezzo: tanned zionist Obama talks about Ukraine)
17 The Long Ryders – The Masters Of War
18 Donovan – The War Drags On
19 Death In June – Death Of The West
20 Comsat Angels – Total War
(intermezzo: Ukrainian women’s prayer at Crimea)
21 David Bowie – The Man Who Sold The World
22 Laibach – How The West Was Won
23 Talking Heads – Life During Wartime
24 The Gun Club – Goodbye, Johnny
(intermezzo: Roger Waters – the Russian Missile)
25 Pajo – War Is Dead
26 Emerson, Lake & Palmer – The Great Gates Of Kiev
(outtro: Hymn – Shche ne Vmerla Ukrainy)

 

 

Lice okupacije Lice okupacije

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 04/03/2014

, , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Spectres of Dystopian Future

31/08/2016.

Početak rujna te skori dolazak kalendarske jeseni djeluju poticajno na uredništvo emisije Soda Fountain, koje se počelo zagrijavati po pitanju rada na novim tematskim glazbenim listama. U kojoj je mjeri ovotjedni ‘distopijski’ izbor pogođen i odgovara li priložena lista takvim pomalo mračnim vizijama budućnosti, to pak prepuštamo vama!

American Night

10:00–12:00 Četvrtak 14.11.2019.

All hail the American Night!
What was that?
Sounds like…
Guns…
Thunder.

/James Douglas Morrison/

Misterij noćnog neba

10:00–12:00 Četvrtak 27.4.2017.

U ovom izdanju Jutarnjeg programa četvrtkom, neovisno o dobu dana usmjerite pogled ka nebu. Zvjezde su i dalje tu, no zatamnjuje ih sunčev sjaj. Nebitno!

Back to the ’70s

18/06/2014.

Iako bitno tmurnije i nesigurnije od lepršavih šezdesetih, u glazbenom su smislu sedamdesete bile bitno šarenije od prethodnog desetljeća. Vrijeme je to smjene generacija i rađanja novih trendova, u prvom redu punka koji će u svojem kratkom životu postaviti temelje svoje post inačice. te kroz model novovalnog rocka definirati zvuk koji na određen način još i danas diktira pravila na nezavisnoj glazbenoj sceni.

Tjedna rotacija

Arhiva

M WARD / Migration Stories (2020.)

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

DIRTY PROJECTORS / Overlord

Lixon – Disco House Karantena

BILL WITHERS / Live at Carnegie Hall

Mayales – svima želim Raj za sve (Aquarius records 1999.)