KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Vor dem Krieg: die neue Erweiterung

Ovotjedno je izdanje Soda Fountaina posvećeno Ukrajini, i to u kontekstu šireg razvoja događaja – onog već viđenog, ali uz uključenje svih mogućih solucija, od kojih one najtmurnije i najradikalnije prizivaju svjetski sukob koji bi vrlo lako mogao biti nuklearnog karaktera. Izbor priloženih glazbenih brojeva uostalom jako dobro ilustrira postojeće stanje i ona moguća, realna i alternativna, i ne preostaje reći ništa drugo do: uživajte u odabranoj glazbi!

 

Welcome to the Occupation!

Ukoliko se sjećate, prije otprilike pola godine je emitirano jedno od striktno tematskih izdanja emisije/liste Soda Fountain, nazvano Vor dem Krieg. Uistinu, razvoj događaja početkom rujna 2013. nije obećavao – pitanje intervencije NATO snaga u Siriji je ovisilo tek o trenutku, dok su Rusi koristili situaciju, gomilajući vlastito brodovlje pred obalom te zemlje. Srećom, razvlačenje Kongresa, kao i upitno sudjelovanje nekih ključnih članica NATO-a je ublažilo tenzije, tako da od moguće intervencije, koja bi lako poslužila kao okidač za nešto mnogo veće nije bilo ništa.

Pola godine kasnije situacija se iznova zaoštrava, no na sasvim neočekivanom mjestu; na teritoriju Ukrajine koja bi nominalno i deklarativno trebala biti slobodna, samostalna demokratska zemlja. Nažalost, često o slobodi manjih odlučuju veći igrači. Rusija je, hineći zabrinutost za etničke Ruse; inače ukrajinske državljane (nije li Hitler imao sličan izgovor za komadanje i okupaciju Čehoslovačke?) iskoristila bunt naroda usmjeren protiv korumpiranog Janukovičevog režima i njegovog uvlačenja Putinovoj imperijalističkoj kamarili, te izvela tihu okupaciju autonomne regije Krim, kao i još nekih pokrajina u kojima Rusi dominiraju. Ruku na srce, ništa nije crno-bijelo, naprotiv. Ukrajinskoj se oporbi može zamjeriti koketirtanje s krajnjom desnicom, kao i nepoštivanje nekih potpisanih dogovora, no gledajući općenito, to su zanemarivi detalji u usporedbi s činjenicom da se Rusija ne želi pomiriti s činjenicom da će graničiti s zemljom koja će biti članica NATO-a i EU. Na koncu, krivica je njena – Rusija je uvijek bila loš, okrutan gospodar koji gleda samo svoje interese; država koja se može hvaliti s svojih devet vremenskih zona i nepobitnim kulturnim naslijeđem, no ipak zemlja u kojoj demokracija nikad nije istinski zaživila, i u kojoj se atributi homofobije, nacionalizma i antisemitizma smatraju poželjnim vrlinama!

138719629154333d09c0d87f791091c2b10e9a4a70bea-mediumoriginalaspectdoubleStoga je ovotjedno izdanje Soda Fountaina posvećeno Ukrajini, i to u kontekstu šireg razvoja događaja – onog već viđenog, ali uz uključenje svih mogućih solucija, od kojih one najtmurnije i najradikalnije prizivaju svjetski sukob koji bi vrlo lako mogao biti nuklearnog karaktera. Izbor priloženih glazbenih brojeva uostalom jako dobro ilustrira postojeće stanje i ona moguća, realna i alternativna, i ne preostaje reći ništa drugo do: uživajte u odabranoj glazbi!

I dok liberali dijem svijeta osuđuju Putinove poteze (ali i poteze ukrajinskih radikala), a ljevičari iz nekog njima znanog razloga odobravaju, Svijet još jednom balansira na rubu. Nadajmo se ipak da će razum prevagnuti i da će iz ovog konflikta Ukrajina izaći kao cjelovita demokratska zemlja, što uostalom i zaslužuje!

 

big

 

(intro: CONET project – count in russian)
01 Billy Bragg – Rumours Of War
02 Bob Dylan – A Hard Rain’s a-Gonna Fall
03 Can – The Empress And The Ukraine King
04 Einstürzende Neubauten – Vorm Krieg
(intermezzo: EuroMaidan)
05 R.E.M. – Welcome To The Occupation
06 Laibach – Rosssiya
07 Elvis Costello & The Attractions – Riot Act
(intermezzo: Ukrainian Right Opposition)
08 Depeche Mode – Pipeline
09 Joy Division – They Walked In Line
10 Paul Cantelon – Odessa Medley
(intermezzo: Sarah Palin on Ukraine)
11 Radiohead – The National Anthem
12 Leonard Cohen – There’s A War
13 The Sisters Of Mercy – Dominion/Mother Russia
14 Pink Floyd – Dogs Of War
15 Tuxedomoon – Watching The Blood Flow
16 Wilco – War On War
(intermezzo: tanned zionist Obama talks about Ukraine)
17 The Long Ryders – The Masters Of War
18 Donovan – The War Drags On
19 Death In June – Death Of The West
20 Comsat Angels – Total War
(intermezzo: Ukrainian women’s prayer at Crimea)
21 David Bowie – The Man Who Sold The World
22 Laibach – How The West Was Won
23 Talking Heads – Life During Wartime
24 The Gun Club – Goodbye, Johnny
(intermezzo: Roger Waters – the Russian Missile)
25 Pajo – War Is Dead
26 Emerson, Lake & Palmer – The Great Gates Of Kiev
(outtro: Hymn – Shche ne Vmerla Ukrainy)

 

 

Lice okupacije Lice okupacije

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 04/03/2014

, , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

I Often Dream of Trains

10:00–12:00 Četvrtak 30.3.2017.

Imaginarno putovanje među terminalnim postajama: iz parnjača u podzemene sustave, izron na površinu i hvatanje suvremenijeg vlaka, presjedanje u vagone vučene dizel strojem i … putovanje se nastavlja!

Jutarnji program četvrtkom

12/06/2013.

Ovotjedna šetnja raznolikim glazbenim pravcima četvrtkom ujutro pomalo zadire u američku saveznu državu Texas, ali ne ignorira ni ostale djelove planete!

Berlin Ich Liebe Dich: Das Leben und die Erinnerungen in der Zeit der Korona

10:00–12:00 Četvrtak 23.4.2020.

“Berlin, die größte kulturelle Extravaganz, die Man sich vorstellen kann!” /David Bowie/

A Handful of Covers

29/07/2015.

Nema nikakve velike filozofije po pitanju covera, ili po naški, obrada tuđih pjesama. Oni su jednostavno to što im ime kaže. Današnje je izdanje Soda Fountaina prožeto s tridesetak takvih pjesama, a pravilo kojeg se uredništvo držalo jest da obrađena skladba bude pristojno drugačija od izvornika, ako već ne i bolja. U svakom slučaju, mora posjedovati određene kvalitete u smislu djelimičnog zadržavanja atmosfere kakvu je zamislio sam autor, ali se u zvuku dotičnog covera treba osjetiti utjecaj imena koje se odvažilo na takav postupak prekrajanja tuđe kompozicije. Jednostavno, zar ne?

Tjedna rotacija

Arhiva

SAULT / Untitled (Black Is)

ENNIO MORRICONE ‎/ Così Come Sei (1978)

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Kampanari / Kampanari EP