KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Vava, dobri duh grada Rijeke

23:00–1:00 Ponedjeljak 1.6.2020.

Postoje tako neki likovi iz naših života koji, bez obzira na sva turbulentna dešavanja, nikad ne blijede. Slučajno ste ih ugledali, da li na ulici, u novinama, na TV-u i urezali su se u temporalni režanj zauvijek. Vlado Simcich, Vava se meni tako urezao u nekom od nastupa brojnih riječkih bendova sa kojima je svirao. En Face, Laufer, Blagdan band, Ri Val… Svuda je bio taj mršavi lik sa gitarom i stavom. Točno ga gledam kao na spomenik na Rijeku.

Kad su moji dodiri sa Rijekom postali rijetki, pa i nemogući, radio me spajao. Čuti Laufera sa ove druge strane u ono vrijeme bilo je ravno čudu, a dobra antena radijskog prijemnika znala je to čudo priuštiti. I blizina granice, naravno. Do nekih 50 km. I valovi te ponesu.

I sjetiš se prvih odlazaka u Palach, te mračne točke za mnoge, ali za nas ulaska u dušu grada, a Vava je tamo bio i rezident DJ. Sjetiš se i svog drljanja po gitari, derneka po poluzavršenim kućama il’ vikendicama jer se tamo nije imalo što vrijedno polupati.

Tko se “očešao” o Palach bio je taj/ta.

E, sad. Sjećanje nekad i izblijedi ali tu su ljudi koji znaju kako da ga povrate i kako i nama da ga ožive, pa napišu knjigu poput Vave i njegove “Canzona d’una volta” u kojoj se i sam sjeća svojih prvih susreta sa gitarom, s Termitima, sa Palachom, sa beogradskom Marakanom i prvim osvajanjem Kupa koji je NK Rijeka osvojila tog 25.05.1978. godine nakon pobjede na Trepčom. Pa onda i ponavljanjem uspjeha naredne godine kad je savladan i Partizan.

Rijeka je danas trebala živjeti svijetle trenutke kao EPK, ali, eto. Ne živi. Odnosno, životari u pokušaju pronalaska novog identiteta koji će usmjeriti sjećanje na grad kakav je nekad bio u konkretno, baš kao što Vava svoja sjećanja usmjerava u konkretno, odnosno u knjigu. Baš kao što je to radio i Bekim Sejranović, koji je u sebe ugradio veliki dio Rijeke i koji je i ostavio dobar dio sebe u Rijeci, a bio i metafora svih njenih stanovnika koji su za vrijeme rata morali otić iz grada.

Poslušajte razgovor sa Vavom u 275. KUPEK-u i skoknite sa nama u Rijeku jer vodič vam je “dobri duh grada Rijeke”.

KUPEK 275 možete slušati od 23h na KLFM-u ili već od narednog dana sa KUPEK mixcloud kanala. 

autor: dejan kozul, 01/06/2020

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Daša Drndić: Sunce koje nikad ne zalazi

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.5.2019.

E, 241. KUPEK će pokazati da to baš i nije točno. Pokazat će da ima tko da laje, da prenosi…

Nedim Zlatar u KUPEK-u: Čarolija u riječi i zvuku

13/06/2016.

Napravili su tako oko pola sata savršenstva, a da je bilo više pitanje je da li bi u ovom KUPEK-u…

Bogu-mili a ni vragu nisu mrski

28/03/2016.

Otkako smo u 108. izdanju KUPEK-a ugostili Borisa Pavelića, autora knjige „Smijeh slobode“, sam Pavelić je sa herojima svoje knjige,…

KUPEK 170, Bojan Krivokapić

23:00–1:00 Ponedjeljak 2122.11.2016.

U zemlji sedih glava, koje nužno ne znače mudrost, biti mlad je najveći greh. Posebna vrsta greha je biti mlad…

Tjedna rotacija

Arhiva

DUKES OF CHUTNEY / Hazel

WORKING WEEK / Working Nights (1985)

IOGI / So Sad

ILLES BALEARS / India Street Radio

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998.)

ŠUMSKI / baba spava (2000)