Valjda dobro

12:00–14:30 – 5.11.2017.

Nekada smo dobro, a nekada smo loše. Snimljeno je na hiljade pesama koje opisuju ta stanja. Međutim šta je sa onim danima kada smo valjda dobro?

Postoji li muzika koja je adekvatna tom osećanju? Odgovor ćete pronaći u današnjoj Gistro FM epizodi, a u tome će vam pomoći Majkl Kivanuka, Bek i Nežni Dalibor.

Sledeće nedelje obeležavamo godinu dana bez Leonarda Koena. U to ime, danas slušamo njegovu pesmu koju najviše volim, odnosno pesmu njegovog sina Adama koja je više nego dostojna velikog oca. Nešto više ću se pozabaviti Koenom na RadioAparat.com u sredu uveče.

Jedan od poslednjih velikih albuma u ovoj godini snimio je Kertis Harding. Njegova ploča „Face Your Fear“ na savršen način spaja psihodelični soul, rok i folk muziku. To je onaj novi soul koji zvuči staro. Za produkciju je zadužen Danger Mouse. Idealna ploča za hladne vikende u toploj sobi. Prvi album nedelje.

Sajmon Rejmond je nekad svirao bas u grupi Cocteau Twins, a već dve decenije je vlasnik nezavisne etikete Bella Union. Riči Tomas je svirao bubnjeve u kultnom 4AD bendu Dif Juz, za koji legenda kaže da je jedna od prvih post rok grupa. Njih dvojica su ove godine skinuli instrumente sa klina, pozvali u goste muzičare koje vole i napravili bend Lost Horizon.
Mešavina popa, shoegaze gitara, klavirskih džez aranžmana i floaty melodija, čini ovu ploču različitom od svega što sam čuo u poslednjih sedam dana. Danas slušamo pesme u kojima ispred mikrofona gostuju Karen Peris iz grupe Innocence Mission, odnosno Marisa Nadler. Album nedelje broj dva.

Iako postoji preko tri decenije, Električni orgazam je još uvek u stanju da snimi pesmu kakvu ne očekujemo. Upravo je takav njihov poslednji singl koji traje gotovo deset minuta. Oni su raspojasani i slobodni dok eksperimentišu u ovom psihodeličnom rnr, funky/soul jam sessionu na tragu bendova kao što su Funkadelic i Sly Stone, ali uz veliki lični pečat. Što se mene tiče, ovo je jedna od najlepših pesama koju su snimili u ovom veku. Deset minuta retko kada prođe ovako brzo.

Idu hladni dani. Kuvaju se čajevi, iz ormana se vadi omiljeno ćebe, a sa zvučnika dolazi muzika koja greje bolje od „kreka banovići“ furune. Upravo takva muzika stiže sa ploče „A Lonely Man“ legendarnog čikaškog soul benda The Chi-Lites. Ni previše pop, ni premalo soul. Kada bih pravio listu omiljenih zimskih albuma, ovaj bi se našao u vrhu. Gistro evergreen album broj jedan.

Petog novembra se navršava cela decenija od ploče „Untrue“ koju je 2007. snimio Burial. Ovo ne samo da je kamen temeljac dubstep pravca, već je reč o ploči koja kroz prizmu hladne londonske noći, prazne stanice metroa, tako verno dočarava otuđenu planetu u 21. veku koja lagano odlazi u tri lepe. To što ovaj album obožava neko ko se uopšte ne loži na dubstep, dovoljno govori koliko je „Untrue“ prevazišao žanr i koliko je to velika ploča. Istina je da sam laik za elektronsku muziku, ali ovoliko dobrih semplova nisam čuo još od albuma „Entroducing…“ kog je nekoć snimio DJ Shadow. Gistro evergreen broj dva.

Od noviteta, tu je još folk/soul pesma za Li En Vomak, prvi singl sa nove ploče Džima Džejmsa iz My Morning Jacket, grupa Luna obrađuje Roja Orbisona, a Shilpa Ray svira jednu od najlepših gitarskih pesama iz ove godine.

Za francuski pop su zadužene Žana Moro i Žilijet Greko, za islandski Sigur Ros, za kišne soul melodije Teri Kalijer, za spore džez noći Tomaš Stanko i Paolo Frezu, Cat Power obrađuje Nika Kejva, a poslednji poziv za beogradski koncert Marka Lanegana će vam uputiti lično on u svom klasiku „I’ll Take Care of You“. Tu su još PJ Harvey, Robert Plant, King Krule i mnogi drugi.
Postoje neke nedelje kada je most između gradova Dobro i Valjda Dobro dugačak dva i po sata i zove se Gistro FM.

PLEJLISTA:
Michael Kiwanuka – They Say I’m Doing Just Fine / Home Again EP / 2012
Leonard Cohen – Bird on a Wire / Songs From a Room / 1969
Adam Cohen – What Other Guy / Like a Man / 2011
Curtis Harding – On and On / Face Your Fear / 2017
Curtis Harding – Need Your Love / Face Your Fear / 2017
Terry Callier – Golden Circle / Occasional Rain / 1972
Lost Horizons feat. Karen Peris – The Places We’ve Been / Ojalá / 2017
Lost Horizons feat. Marissa Nadler – Winter’s Approaching / Ojalá / 2017
Mark Lanegan – I’ll Take Care of You / I’ll Take Care of You / 1999
Shilpa Ray – Morning Terrors Nights of Dread / Door Girl / 2017
PJ Harvey – Down By the Water / To Bring You My Love / 1995
Električni Orgazam – Okašuka Šakata / singl / 2017
Robert Plant – New World… / Carry Fire / 2017
Nežni Dalibor – Sve biće u redu / Sredstva i veštine / 2008
Jeanne Moreau – India Song / India Song OST / 1975
Juliette Greco – La Javanaise / Juliette Greco / 1963
Cat Power – Breathless / Jukebox – australian bonus / 2008
The Chi-Lites – Oh Girl / A Lonely Man / 1972
The Chi-Lites – The Coldest Days of My Life / A Lonely Man / 1972
Michael Kiwanuka – Ode to You / Home Again – bonus / 2012
Jim James – I Just Wasn’t Made For These Times / Tribute to 2 / 2017
Sigur Ros – Inní mér syngur vitleysingur / Með suð í eyrum við spilum endalaust / 2008
Lee Ann Womack – Hollywood / The Lonely, The Lonesome & The Gone / 2017
Luna – California Blue / California Blue EP / 2017
Beck – Guess I’m Doing Fine / 2002
Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren – Apnea / Mare Nostrum II / 2016
Tomasz Stanko Quintet – Grand Central / Dark Eyes / 2009
Burial – Archangel / Untrue / 2007
Burial – Ghost Hardware / Untrue / 2007
King Krule – Slush Puppy / The Ooz / 2017

GISTRO HEAVY ROTATION:
Curtis Harding – Face Your Fear (2017)
Lost Horizons – Ojalá (2017)

GISTRO EVERGREEN:
The Chi-Lites – A Lonely Man (1972)
Burial – Untrue (2007)

05/11/2017

autor: el5egundo