KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Tko je bio prvi DJ ?

20:00–23:00 Četvrtak 15.3.2018.

Jimmy Saville, BBC- ev DJ je prva osoba koja je istodobno koristila dva gramofona, time smanjujući razmak između skladbi.

U drugoj polovici dvadesetog stoljeća postalo je prihvatljivo imati unaprijed snimljenu glazbu za zabavu u nekom noćnom klubu. Jimmy Saville, BBC- ev DJ je prva osoba koja je istodobno koristila dva gramofona, time smanjujući razmak između skladbi. Taj je bivši rudar početkom četrdesetih unajmio sobu iznad radničkog kluba u Otleyu, kako bi puštao svoje ploče od 78 okretaja na priručnom nabrzake sklepanom mobilnom sustavu. Dok je to činio nije mogao znati da će zahvaljujući tome zapravo postati začetnik klupske kulture.

Uskoro nakon toga Saville je spojio dva gramofona i pošao na turneju svojih DJ večeri diljem sjeverne Engleske, ali su 1946. uslijedili prigovori Sindikata glazbenika Velike Britanije koji je tražio da mjesta za zabavu mogu dobiti dozvolu za rad jedino ako se ‘ploče ne koriste umjesto grupa i orkestara’. Kasnije je postao prilično čudan TV voditelj, kao i maratonski trkač u dobrotvorne svrhe…

Uglavnom, Jimmy je umro 2011. godine, a kasnije se uspostavilo da je za vrijeme svoje najveće popularnosti seksualno napastvovao i iskoristio na stotine žena i djece..

Evo snimke prošlotjedne emisije..

 

autor: Ante Marković, 15/03/2018

Vezane objave

Arhiva

Life and Death

27/03/2014.

Večeras u drugom dijelu Demosa virimo u katalog label-a specijaliziranog za mračni pop i suvremenu elektronsku glazbu koji funkcionira na relaciji Rim – Berlin – New York, a podrazumijeva sljedeća imena: Tale of Us, Tennis, Clockwork, Thugfucker & Ten Walls.

Mercury Prize

31/10/2013.

Nagrada za najbolji britanski album, koja ima sluha za prave stvari, sinoć je dodijeljena dvadeset drugi put. Dobitnik je James Blake za album Overgrown. Potpuno zasluženo.

Voi’Sa

21/07/2016.

Večeras između ostalog slušamo i dio DJ seta koji Demos priprema za Voi’Su, festival koji se od 4. do 6. kolovoza događa u Supetru na otoku Braču. Emisija (ne)popularne glazbe od 20 sati na Radiju KLFM.

James Zabiela

14/10/2015.

‘Trigger Finger Boy’ James Zabiela (UK) na otvaranju nove E! Nights sezone kluba Kameleon. Prije, odnosno poslije ‘britanskog Jedija’ nastupaju domaće snage: Toni Juranović (Control Music) i Pille b2b Lushi (Acilectro)

Tjedna rotacija

Arhiva

JULIAN COPE / Self Civil War (2020.)

Napoli Segreta Vol. 2

MARKER STARLING / Waiting for Grace (ft Laetitia Sadier)

PALMS TRAX / Essential Mix

PEARL JAM / MTV Unplugged

ĐUTKO / Slušaj mala!