KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

The Unexpected & Enchanting Return of Chris Knox

Kad se neki, zbog teške, pa i fatalne bolesti otpisani glazbenik vrati na scenu, to je definitivno razlog za slavlje. Ovotjedno je izdanje eXita posvećeno Chrisu Knoxu koji je u kasno proljeće 2011, preživio umalo letalni srčani udar, no već skoro godinu dana iznova zauzima položaje koji mu već desetljećima pripadaju: onaj ključne osobe novozelandske post punk scene, kao i lučonoše međunarodnog lo-fi pokreta! U prvom dijelu emisije možete preslušati dvostruki ‘tribute to’ album koji su Chrisovi kolege nedugo po dijagnozi snimili u korist njegova oporavka, a u nastavku (u nedostatku svježijeg live materijala) preslušajte njegov koncertni zapis iz Hamburga, 1989.

 

a) Srčani udar, solidarnost, i…

O Chrisu Knoxu. kultnoj figuri novozelandske punk i posebice post punk scene već je bilo riječi u ovoj emisiji. Uz sve zasluge – a tu je i pokretanje dva kultna proto punk, odnosno punk sastava; Enemy i Toy Love, Knox je veći dio osamdesetih i devedesetih proveo kao jedna kreativna polovica sastava Tall Dwarfs, projekta koji je, možemo to bez ustručavanja kazati, definirao termin lo-fi.

U devedesetma više vremena posvećuje samostalnoj karijeri, no ne zanemarujući rad s Alecom Bathgateom, odnosno Tall Dwarfsima. Vrijeme je to vrhunskih solo albuma poput Songs of You and Me, Yes!, Beat, Croaker i brojnih drugih.

Nažalost, srčani udar koji je Chrisa zamalo pokosio 11. lipnja 2011. usporio ga je u stvaralaštvu, te je pitanje njegovog eventualnog povratka na scenu visilo o koncu, no malo se tko nadao.

chris_knox_stroke_why_the_albumSrećom, mnogobrojni kolege, posebice njegovi “učenici” iz lo-fi miljea snimili su dvostruki tribute to album Stroke, s vrsnim obradama Chrisovih skladbi, a prihod je, naravno, bio namjenjen njegovom liječenju (nešto su slično koju godinu ranije napravili i američki glazbenici za dobrobit Alejandra Escoveda koji je patio od teškog oblika hepatitisa, a lista je bila podugačka: Steve Earle, Cowboy Junkies, Jay Farrar, Howe Gelb, M. Ward, Calexico, John Cale i drugi).

U slučaju Strokea, svoj su obol dali Jeff Mangum, Lou Barlow, The Mountain Goats, Jay Reatard, Yo La Tengo, Bill Callahan, Will Oldham, Lambchop, The Chills, The Verlaines, David i Hamish Kilgour (The Clean) i da ne nabrajamo dalje.

 

 Disc 1 (Yellow Disc)

01 Pull Down The Shades (Jay Reatard)
02 Rebel (The Checks)
03 Ain t It Nice (The Bleeding Allstars)
04 Don t Catch Fire (Peter Gutteridge)
05 Luck Or Loveliness (The Chills)
06 Nothing s Going To Happen (David Kilgour)
07 All My Hollowness To You (The Crying Wolfs)
08 Beauty (Stephin Merritt)
09 Nostalgia s No Excuse (Portastatic)
10 Crush (The Mint Chicks)
11 I ve Left Memories Behind (Jay & Sam Clarkson)
12 Burning Blue (Skygreen Leopards)
13 The Slide (Shayne Carter)
14 Grand Mal (Pumice)
15 Knoxed Out (Hamish Kilgour)

Disc 2 (Black Disc)

01 Not Given Lightly (Boh Runga)
02 Bodies (Red & Zeke Featuring Bill Doss And Neil Cleary)
03 Sign The Dotted Line (Jeff Mangum)
04 Lapse (Bill Callahan)
05 Growth Spurt (Genghis Smith)
06 Coloured (Yo La Tengo)
07 Dunno Much About Life But I Know How To Breathe (AC Newman)
08 Glide (Alec Bathgate)
09 Inside Story (Don McGlashan)
10 The Outer Skin (Sean Donnelly)
11 What Goes Up (Lambchop)
12 Brave (The Mountain Goats)
13 Round These Walls (The Tokey Tones)
14 Just Do It (The Bats)
15 My Only Friend (Will Oldham)
16 It s Love (The Pyjama Party)
17 Becoming Something Other (Jordan Luck)
18 Driftwood (The Verlaines)
19 Song Of The Tall Poppy (Lou Barlow)
20 Napping In Lapland (The Nothing)
21. Sunday Song (Tall Dwarfs)

download

b) … povratak!

Zahvaljujući Svevišnjem, kao i Chrisovoj neuništivoj volji, ovaj je krčitelj novih puteva uspio prevladati bolest, te se koncem 2014. vratiti na scenu, u čemu ga nisu omele ni navršene 62 godine života.

Chris još smišlja što i kako dalje (vjerojatno ni kolaboracija s Bathgateom u vidu novog projekta Tall Dwarfsa nije isključena), no zasad se zadovoljio nastupima s pratećim Racketsima (gore priložen video je relativno svjež materijal, zabilježen prije 4 dana, no to vas ne treba čuditi – KLFM je barem u nekim segmentima uvijek prvi!).

Ipak, u nedostatku svježijih materijala, u ovom ćemo se dijelu emisije podsjetiti jednog vrhunskog Chrisovog koncertnog nastupa održanog u Hamburškom klubu Fabrik, 6. lipnja 1989.

Chris Knox: Live in Fabrik, Hamburg, 6/6/1989

01 Michael
02 Filling me
03 The woman inside of me
04 The slide
05 Uncle’s Tom’s cabin
06 Growth spurt
07 The face of fashion
08 Voyeur
09 Paul’s place
10 Not given lightly
11 Honesty’s not enough
12 “song for the germans in the audience”
13 My dumb luck

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 14/08/2015

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Guy Clark

20/05/2016.

Sedamnaestog je svibnja u 74. godini života otišao Guy Clark, kultni teksaški kantautor. Ipak, Njegova se smrt nipošto ne smije gledati u svjetlu odlaska razvikane folk zvijezde, pošto Clark to nikad nije ni bio. Slično Townesu Van Zandtu, tretiran je kao neka vrsta uzora i učitelja, kao mentor, ili kako je netko jednom izjavio, ‘kantautor ne za mase nego za druge kantautore’. Neka tako i ostane!

The Pogues

20:00–22:55 Subota 19.12.2020.

The Pogues unatoč planetarnoj popularnosti ostaje čudnovat i ne pretjerano jasno definiran sastav. Iako ih javnost percipira kao irski bend, Shane i društvo su ordinarni predstavnici izvorne londonske punk scene koji su u jednom trenutku odlučili svojem energičnom buntu pridodati nijansu fenijskog folka, te tako nesvjesno stvorili termin ‘celtic punk’. Kontoverze koje su ih redovito pratile, uglavnom povezane s pretjeranom konzumacijom alkohola te po njoj posljedičnom koncertnom neredovitošću i nepouzdanošću ipak padaju u drugi plan kada se sagleda sve čime su nas Poguesi zadužili. Sastav je prije dvije godine proslavio 30 godina djelovanja, a nada koja nikad ne umire daje neke naznake kako bi se u dogledno vrijeme mogao pojaviti i povratnički album!

Puce Mary & co: Copenhagen Noise Experimental Scene

20:00–22:30 Subota 22.2.2020.

Očito ste imali pogrešnu predodžbu o pojmu avangardne glazbe čime plaćate danak vlastitoj umišljenosti i uvjerenosti u svoju nepogrešivost. Nije kasno da se to promijeni!

In Memoriam – Lucio Dalla (01.03.1943. – 04.03.2012.) / Nekoliko pogleda na Lucifera Sama / Jim White – Where it hits You

10/03/2012.

Kratki nekrolog povodom nedavne smrti kantautora Lucia Dalle; nekoliko pogleda na slona ali i mačku, te predstavljanje novog albuma southern-goth trubadura Jima Whitea – tako će otprilike izgledati okosnica današnje emisije!

Tjedna rotacija

Arhiva

DJANGO DJANGO / Glowing In The Dark

HAPPY MONDAYS / Pills ‘n’ Thrills And Bellyaches (1990.)

ORGONE / Basilisk

AVALON EMERSON / DJ-Kicks

J MASCIS / Fed Up And Feeling Strange (Live)

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)