KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

THE MACCABEES / Given To The Wild (2012.)

‘Given to the wild’ is the first line on the album and was a title idea we had pretty early on. But it wasn’t until we’d finished recording that we could come back to it and know that it suited, it just felt right. – Orlando Weeks

Čisti zvuk  albuma Given To The Wild londonske grupe The Maccabees  obilježiti će tjedan pred nama. Uvodna pjesma, instrumental, sprema nas na putovanje kroz album. Jasan i precizan zvuk pokazuje tok kojim će se album razvijati, a prva i druga pjesma se preklapaju i postaju jedna velika pjesma. Prvotna poletnost u kombinaciji s vokalom Orlanda Weeksa dobiva na težini i kompleksnosti.  Prelazeći na pjesme Ayla i Glimmer dominiraju klavijature, tijekom slušanja naviru nam obojene misli koje prekida Forever I’ve Know stihovima ‘I’m a child to your voice and I know/ Know nothing stays forever’. Prvi single  s albuma Pelican, ne samo na ovom albumu, već u diskografiji zauzima posebno mjesto. Fluidnost glazbe odvodi u drugu dimenziju i jednostavno poželiš da nikada ne prestane. Mogu reći na sreću, sreća postaje i veća sljedećom numerom s albuma, a to je Went Away koja kao da je najavila njihov sljedeći album. U 3:39 min su zaokružili što je za njih London, a završavaju s ‘Hold me close don’t let me go/ I need you.’  Predivan gitarski solo, potpomognut bubnjevima, basom i klavijaturama slušamo u pjesmi Go. Završavamo s Grew Up At Midnight koju ste svi mogli slušati i plakati (ako vas je dirnulo koliko i mene) na kraj filma o Stevenu Jobsu  – Steve Jobs (2015.). Graduirano se radnja razvija, dostiže svoj vrhunac , instrumentalno i vokalno zaokružuju čitav album.

Da album nisu nazvali Given To The Wild, s idejom koja ih je vodila kroz čitav album, po meni su mogli nazvati i po pjesmi Child. Kroz pjesme često se spominje riječ child ili se s nostalgijom prisjećaju djetinjstva i života u milijunskom gradu u kojem su prije prosječne obitelji mogle lijepo i mirno živjeti.

Pjesme:

 1. Given To The Wild
 2. Chil          
 3. Feel to Follow
 4. Ayla
 5. Glimmer
 6. Forever I’ve Know
 7. Heave
 8. Pelican
 9. Went Away
 10. Go
 11. Unknown
 12. Slowly One
 13. Grew Up At Midnight

Petra Duran

autor: Tonska Proba, 24/05/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

R.E.M. / Lifes Rich Pageant (1986.)

09/12/2014.

Nakon mračnog i povijesti okrenutog ‘Fables of the Reconstruction’, R.E.M. objavljuju ‘Lifes Rich Pageant’ kojim izlaze iz okružja ‘college’ sounda pripremajući teren za stadionsku monumentalnost ‘Documenta 5’ i konačni međunarodni proboj koji će uslijediti potpisivanjem za Warner Bros i albumom ‘Green’. Neka vas ne zamaraju ove kronološke odrednice, već promatrajte ‘Lifes Rich Pageant’ kao ono što jest – žestok, enigmatičan, iskren uradak i jedan od glazbenih vrhunaca osamdesetih!

COWBOY JUNKIES / The Trinity Sesssion (1987.)

23/11/2015.

Prije 28 godina, poluanonimni je kanadski folk rock sastav Cowboy Junkies ušao u na jedan dan zakupljeni prostor crkve Sv. Trojstva (The Church of Holy Trinity) u Torontu, kako bi u prikladnoj akustičnoj atmosferi snimio svoj drugi album. Tog 27. studenog 1987. ništa nije upućivalo na činjenicu da će projekt radnog (i finalnog) naziva ‘The Trinity Session’ uskoro polučiti kultni status te postati jedan od ključnih katalizatora u renesansi glazbene ‘americane’. Također, bez obzira na neke pogrešne poteze benda u vidu suvišnog jubilarnog recikliranja vlastitog materijala (‘Trinity Revisited’, 2007.), ‘The Trinity Session’ i dalje ostaje skriveni dragulj folk rock glazbe, album koji ne blijedi, već prolaskom vremena samo dobija na vrijednosti i ljepoti.

MARK LANEGAN / Field Songs (2001.)

15/11/2017.

… deep blue silence …

VINCE GUARALDI TRIO / A Charlie Brown Christmas (1965)

15:00–16:00 Četvrtak 26.12.2019.

U blagdanskim Nezaboravnim vatrama vraćamo se više od pedeset godina unatrag i slušamo jedan od najboljih božićnih albuma.

Tjedna rotacija

Arhiva

THE FLAMING LIPS / American Head

FLEETWOOD MAC / Future Games (1971)

DOVES / Prisoners

NEW ORDER / Back To Mine

SUEDE / Live at the Royal Albert Hall

U ŠKRIPCU / O, je! (1983)