KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Televison / Marquee Moon (1977.)

Dijete CBGB-a, otac post-punka, djed 80-ih.

Američka, pa i svjetska, glazbena scena bila bi mnogo siromašnija da nije bilo CBGB-a. Mali, gotovo pa hipsterski (ako pojam hipster možemo upotrijebiti na razdoblje ’70-ih i ’80-ih) klub na svojoj je bini po prvi puta svijetu pokazao neka od kasnije najznačajnijih glazbenih imena. Od Patti Smith, preko Debbie Harry, Talking Headsa, Ramonsa, nadalje prema Suicideu, i nemalom broju punk (američke putovnice) i hardcore bendova u kasnijoj povijesti kluba.

Među svim tim imenima po meni je možda najvažnije ono Televisiona, sastava koji je svirao po svom i djelovao po svom, a njihov prvijenac Marquee Moon postao je vektor novog glazbenih strepnji i pokreta. Raskošan, energičan, sa utjecajem punka, stavljenog u topliji, pristupačniji i mnogo ugodniji paket. Njihovo nastojanje da zadrže svoj zvuk tjera frontmana Toma Verlaina na obijanje Enove produkcije. Hladan i oštar zvuk se jednostavno teško nalazi na ovom albumu. Doza konformiteta u ovom slučaju nimalo ne umanjuje vrijednost ovog izdanja, već samo stvara novo koristeći staro. Taj recept je često uspješan, a Marquee Moon je školski primjer za to. Zanimljiva je činjenica da je prodaja albuma, naspram tržišta Ujedinjena Kraljevstva, podbacila u SAD-u. Ta američko-britanska razmjena stilova i pravaca u slučaju Televisona postavila je temelje za razvoj post-punka (neki kritičari ovaj album čak nazivaju prvijencem u tom žanru), a kasnije i za new wave, art rock, alternativni rock kojima su Britanci ponovo osvojili SAD, ali i razvoj hardcore punka u SAD-u.

Tri četvrti jednostavne, ali raskošne škole sviranja rock gitare pronađite u sljedećim numerama:

1. See No Evil
2. Venus
3. Friction
4. Marquee Moon
5. Elevation
6. Guiding Light
7. Prove It
8. Torn Curtain

SOB

 

autor: Ivan Bandic, 08/04/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

JUSTICE SYSTEM / Rooftop Soundcheck (1994)

15:00–16:00 Nedjelja 9.6.2019.

Jedno ljeto krajem devedesetih rođak iz Njemačke mi je donio album totalno nepoznatog benda. Radilo se o prvijencu njujorške grupe…

Brian Eno – Discreet Music (EG Records Ltd., 1975.)

12/01/2017.

Prošli tjedan je gdin Eno izdao Reflections, a mi se diskretno podsjećamo nešto starijeg uratka, ovog četvrtka i nedjelje od 16:00.

SWANS / Love of Life (Young God Records, 1992.)

28/02/2018.

“Not as stunning in its passion as the band’s best work, Love of Life is still an often beautiful, haunting record.”

/Trouser Press/

BADLY DRAWN BOY / The Hour of Bewilderbeast (2000)

15:00–16:00 Nedjelja 31.5.2020.

Damon Gough kao Badly Drawn Boy uz pomoć članova bendova Alfie i Doves izdaje jedan od najboljih debi albuma u povijesti glazbe, prodaje ga u skoro pola milijuna primjeraka i kiti se, tih godina još uvijek prestižnim, Mercuryem.

Tjedna rotacija

Arhiva

JANKO NILOVIĆ AND THE SOUL SURFERS / Maze of Sounds

ELVIS COSTELLO / My Aim is True (1977)

BICEP / Saku (feat. Clara La San)

AMIRALI / Past to Present

THE WAR ON DRUGS / Live Drugs

REPETITOR / Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji