KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Televison / Marquee Moon (1977.)

Dijete CBGB-a, otac post-punka, djed 80-ih.

Američka, pa i svjetska, glazbena scena bila bi mnogo siromašnija da nije bilo CBGB-a. Mali, gotovo pa hipsterski (ako pojam hipster možemo upotrijebiti na razdoblje ’70-ih i ’80-ih) klub na svojoj je bini po prvi puta svijetu pokazao neka od kasnije najznačajnijih glazbenih imena. Od Patti Smith, preko Debbie Harry, Talking Headsa, Ramonsa, nadalje prema Suicideu, i nemalom broju punk (američke putovnice) i hardcore bendova u kasnijoj povijesti kluba.

Među svim tim imenima po meni je možda najvažnije ono Televisiona, sastava koji je svirao po svom i djelovao po svom, a njihov prvijenac Marquee Moon postao je vektor novog glazbenih strepnji i pokreta. Raskošan, energičan, sa utjecajem punka, stavljenog u topliji, pristupačniji i mnogo ugodniji paket. Njihovo nastojanje da zadrže svoj zvuk tjera frontmana Toma Verlaina na obijanje Enove produkcije. Hladan i oštar zvuk se jednostavno teško nalazi na ovom albumu. Doza konformiteta u ovom slučaju nimalo ne umanjuje vrijednost ovog izdanja, već samo stvara novo koristeći staro. Taj recept je često uspješan, a Marquee Moon je školski primjer za to. Zanimljiva je činjenica da je prodaja albuma, naspram tržišta Ujedinjena Kraljevstva, podbacila u SAD-u. Ta američko-britanska razmjena stilova i pravaca u slučaju Televisona postavila je temelje za razvoj post-punka (neki kritičari ovaj album čak nazivaju prvijencem u tom žanru), a kasnije i za new wave, art rock, alternativni rock kojima su Britanci ponovo osvojili SAD, ali i razvoj hardcore punka u SAD-u.

Tri četvrti jednostavne, ali raskošne škole sviranja rock gitare pronađite u sljedećim numerama:

1. See No Evil
2. Venus
3. Friction
4. Marquee Moon
5. Elevation
6. Guiding Light
7. Prove It
8. Torn Curtain

SOB

 

autor: Ivan Bandic, 08/04/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

IGGY POP / Lust For Life (1977.)

07/12/2016.

Ovo je drugi u nizu Iggyjevih povratničkih albuma., realiziran 1977. u Berlinu uz pomoć Davida Bowiea. To je i povratak rock korijenima u doba ekspanzije punka, trenda kojemu je Iggy neupitno kumovao!

DEVENDRA BANHART / Rejoicing in the Hands (2004)

15:00–16:00 Četvrtak 2.5.2019.

Rejoicing in the Hands of the Golden Empress taman je proslavio svoj petnaesti rođendan – pravo vrijeme da se ispravi…

SUPERGRASS / I Should Coco (1995)

15:00–16:00 Četvrtak 7.2.2019.

1995. The Bands, Wowee Zowie, Maxinquaye, Post, Exit Planet Dust, The Return of the Space Cowboy, Donkey Rhubarb, The Great Escape, Clouds Taste Metallic, (What’s the Story) Morning Glory?..

ORANGE JUICE / You Can’t Hide Your Love Forever(1982.)

16/01/2018.

Everything in the charts is rubbish

Tjedna rotacija

Arhiva

PERFUME GENIUS / Set My Heart On Fire Immediately

BADLY DRAWN BOY / The Hour of Bewilderbeast (2000)

KHRUANGBIN / So We Won’t Forget

KENNEDY / Shine A Light On

THE STYLE COUNCIL / Home and Abroad (1986)

ŽEN / Blender