KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Televison / Marquee Moon (1977.)

Dijete CBGB-a, otac post-punka, djed 80-ih.

Američka, pa i svjetska, glazbena scena bila bi mnogo siromašnija da nije bilo CBGB-a. Mali, gotovo pa hipsterski (ako pojam hipster možemo upotrijebiti na razdoblje ’70-ih i ’80-ih) klub na svojoj je bini po prvi puta svijetu pokazao neka od kasnije najznačajnijih glazbenih imena. Od Patti Smith, preko Debbie Harry, Talking Headsa, Ramonsa, nadalje prema Suicideu, i nemalom broju punk (američke putovnice) i hardcore bendova u kasnijoj povijesti kluba.

Među svim tim imenima po meni je možda najvažnije ono Televisiona, sastava koji je svirao po svom i djelovao po svom, a njihov prvijenac Marquee Moon postao je vektor novog glazbenih strepnji i pokreta. Raskošan, energičan, sa utjecajem punka, stavljenog u topliji, pristupačniji i mnogo ugodniji paket. Njihovo nastojanje da zadrže svoj zvuk tjera frontmana Toma Verlaina na obijanje Enove produkcije. Hladan i oštar zvuk se jednostavno teško nalazi na ovom albumu. Doza konformiteta u ovom slučaju nimalo ne umanjuje vrijednost ovog izdanja, već samo stvara novo koristeći staro. Taj recept je često uspješan, a Marquee Moon je školski primjer za to. Zanimljiva je činjenica da je prodaja albuma, naspram tržišta Ujedinjena Kraljevstva, podbacila u SAD-u. Ta američko-britanska razmjena stilova i pravaca u slučaju Televisona postavila je temelje za razvoj post-punka (neki kritičari ovaj album čak nazivaju prvijencem u tom žanru), a kasnije i za new wave, art rock, alternativni rock kojima su Britanci ponovo osvojili SAD, ali i razvoj hardcore punka u SAD-u.

Tri četvrti jednostavne, ali raskošne škole sviranja rock gitare pronađite u sljedećim numerama:

1. See No Evil
2. Venus
3. Friction
4. Marquee Moon
5. Elevation
6. Guiding Light
7. Prove It
8. Torn Curtain

SOB

 

autor: Ivan Bandic, 08/04/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

DAVID BOWIE / Low (1977.)

18/01/2017.

Četrnaestog je siječnja navršeno četrdeset godina od objave albuma ‘Low’, djela koje otvara Bowiejevu ‘Berlinsku trilogiju’ i koje je u bitnoj mjeri definiralo nadolazeći zvuk osamdesetih!

SEAM / The Pace Is Glacial (1998. Touch And Go Records)

15:00–16:00 Četvrtak 1.6.2017.

Seamu je trebalo tri godine da napravi ovaj album, nakon čega su se neslavno raspali.

A Tribe Called Quest – The Low End Theory (1991., Jive)

05/11/2015.

Straight Outta El Segundo.

Once & Future Band (s/t 2017.)

15:00–16:00 Četvrtak 13.2.2020.

Mlada vatra koja se kontrolirano širi u olimpijski plamen

Tjedna rotacija

Arhiva

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

Napoli Segreta Vol. 2

LA ROUX / Automatic Driver

PALMS TRAX / Essential Mix

R.E.M. / Live at the Olympia

ĐUTKO / Slušaj mala!