KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Suvremena cirkuska predstava „Surface“ u Domu mladih

U utorak, 29. siječnja 2019. godine u Domu mladih Split održavat će se dvije prezentacije suvremenih cirkuskih predstava u nastajanju u organizaciji splitskog ROOM 100.

U Beton kinu u 18:00h održat će se prezentacija predstave radnog naziva Surface, belgijske suvremene cirkuske skupine Familiar Faces, laureata CircusNext 2018/2019 projekta.

Od 15. siječnja do 1. veljače 2019. Petra Steindl, Josse De Broeck, Hendrik Van Maele i Felix Zech borave na rezidenciji u Splitu (u HALI 100 i Beton kinu), tijekom koje rade na produkciji svoje nagrađene predstave Surface koja istražuje transformaciju jedne bazične cirkuske vještine, akrobatike, u trenutku spajanja s vodom. Voda u potpunosti mijenja tehniku partnerne akrobatike i izaziva četvero akrobata da pronađu novi vokabular; da se individualno i kolektivno prilagode novim ograničenjima – skliskom podu i klizavim tijelima, gubitku ravnoteže i čvrstog hvata…

Kao uvod u izvedbu Surface, domaći splitski umjetnici Dora Popić i Mišo Komenda predstavit će nastavak svojeg istraživanje Zvuk i Tijelo u Amfiteatru Doma mladih u 17:00h.

Dora Popić arhitektica je i cirkuska umjetnica koja istražuje zračne cirkuske tehnike, a članica je Kulturne alternative mladih Hram. Mišo Komenda poznati je grafički dizajner i član benda RØLØ.

Rad na predstavi suvremenog cirkusa Zvuk i Tijelo započeo je početkom 2018. godine, a o daljnjem razvoju produkcijskog rada Dora i Mišo kažu:

“Tijelo koje se pokreće zbog zvuka, i Zvuk koji se mijenja zbog pokreta. Ono što počne kao nadmetanje i igra dominacije, preraste u suradnju i koegzistenciju u kojoj ni jedno ne postoji bez onog drugog. Cilj istraživanja je kombinirati tehniku odnosno pokret u cirkuskoj disciplini zračnog prstena (aerial hoop-a) i tehniku stvaranja zvuka. Zvučna kulisa je improvizacija koja se sastoji od distorziranja zvučnog signala kroz gitarske efekte i oscilatore. Uz gitaru se koriste analogni i digitalni sampleri i ritam mašina na način primjeren formi.”

Nakon prezentacija predstava u nastajanju u Beton kinu održat će se razgovori umjetnika sa zainteresiranom publikom. Na ovaj način publika daje feedback umjetnicima i pomaže im u daljnjem radu na produkciji predstava koje će svoju premijeru imati krajem 2019. i početkom 2020. godine te se demistificira život suvremenih cirkuskih umjetnika.

Link na fb evente Surface i Zvuk i Tijelo.

Ulaz je besplatan!

[CircusNext je projekt identifikacije i financijske, rezidencijske, prezentacijske i administracijske potpore neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora iz Europe kroz platformu 22 organizacije iz 14 europskih zemalja (http://circusnext.eu/). Na selekcijskom tjednu u belgijskom gradu Neerpeltu krajem svibnja 2018. međunarodni žiri projekta odabrao je 6 laureata projekta među kojima su i Familiar Faces. ROOM 100 jedan je od partnera na projektu kroz koji pruža rezidencijsku i prezentacijsku potporu te umjetničko mentorstvo neafirmiranim umjetnicima.]

Work-in-progress prezentacija predstave „Surface“ sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i Deska Kreativne Europe. Work-in-progress prezentacija predstave „Zvuk i Tijelo“ sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture RH. Rad kompanije ROOM 100 podržala je Zaklada Kultura nova. Work-in-progress prezentacije realiziraju se u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split.

 

autor: Kristina Tešija, 27/01/2019

, ,

Vezane objave

Arhiva

THE CONVERSE RUBBER TRACKS STIŽE U SPLIT!

19/11/2014.

Prva hrvatska radionica u sklopu “Converse Rubber Tracks” platforme održat će se u subotu 22. studenoga s početkom u 13 sati u splitskom design hostelu Goli&Bosi gdje će naš poznati glazbenik i producent Ivan Božanić održati praktično predavanje na temu audio produkcije.

Metno festival 2019.

18/06/2019.

Međunardni etno festival Metno i ovoga ljeta održat će se u Makarskoj 21. i 22. lipnja, a kao i dvije…

Izložba “Gledanje muzike” // Impulse festival

04/04/2019.

Izložba “Gledanje muzike” će se otvoriti 10. travnja u 19 sati u Galeriji SKC, u sklopu Impulse festivala, i po prvi put cjelovito predstaviti radove u području…

Underwall Zadar; 07/08. 06. 2013.

30/05/2013.

prvi home-made metal festival u Dalmaciji

Tjedna rotacija

Arhiva

Jessie Ware / What's Your Pleasure?

JESSIE WARE / What’s Your Pleasure?

RAGE AGAINST THE MACHINE / The Battle of Los Angeles

LA BATTERIA + DJ STILE / Disco 2020 (Vietato ballare)

Too Slow To Disco

SOHN / Live with the Metropole Orkest

Doringo – Gužva u Svemiru (2020.)