KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

SUEDE / Night Thoughts (2016.)

Nedavno objavljeni album “Night Thoughts” britanskog sastava Suede njihovo je najzrelije, ali i najmističnije djelo. Sudbina mu je namjenila objavu svega dva tjedna nakon tragičnog Bowiejevog “Blackstara”, no preslušavanjem se mogu naslutiti mnogobrojne poveznice, čak i ako postoje tek kao vaš imaginarni dojam. Nazovimo ovaj gotički hibrid sablasnog, monumentalnog i mističnog postmilenijskim, predapokaliptičnim Suedeom i bit ćemo najbliže istini!

 

Kultni britanski sastav Suede je svoje zvjezdane trenutke proživljavao u od 1992. pa do 2003., kada se, naizgled, nepovratno razilazi.

Početkom 2012. stvari su ipak iznova sjele na svoje mjesto i članovi Suedea počeli su ozbiljno razmišljati o nastavljanju djelovanja, ako ne s točke na kojoj su stali desetljeće ranije, onda barem (a u stvari, i bolje!) u vidu novog početka. Sredinom te godine glazbenim su krugovima počele kružiti tada još neprovjerene vijesti o revitalizaciji sastava, a da nije bila riječ tek o pukim glasinama, potvrđeno je najesen kada je okupljanje Suedea u zadnjoj djelotvornoj postavi (nažalost, bez izvrstnog izvornog gitarista Butlera, koji je bend napustio po završetku snimanja drugog albuma Dog Man Star) konačno i službeno obznanjeno javnosti. 6. je siječnja 2013. na njihovu sajtu omogućen slobodni download nove skladbe Barriers, dok će tijekom veljače biti objavljen singl It starts and ends with You, dok će povratnički album Bloodsports biti objavljen u ožujku, mjesecu koji će završiti spektakularnim koncertom obnovljenog Suedea u londonskom Alexandra Palaceu (30. 3. 2013.).

Suede-2Nažalost, Bloodsports nije pretjerano oduševio – štoviše, svojim je konceptom nalik na samoparodiju najuspjelijih trenutaka iz prošlosti sastava prije nalikovao na smjerno skrpanu zbirku uzoraka čija je jedina svrha bila probuditi uspavane obožavatelje iz desetogodišnje letargije. Pripadna je turneja svejedno dočekana s neskrivenim oduševljenjem, no to i nije bila neka pretjerana utjeha po pitanju budućnosti reinkarniranog Suedea.

Srećom, vrijeme je pokazalo kako je Bloodsports bio tek svojevrsno ‘ispipavanje terena’, a najbolji dokaz za rečeno jest ovogodišnji, koncem siječnja objavljeni album Night Thoughts,  uistinu vrhunski uradak koji se po mišljenju potpisnika ovih redaka može mjeriti s najboljim ostvarenjima iz ‘predživota’, konkretno jednim Dog Man Star (ova je usporednica osobni doživljaj autora ovog teksta).

Uistinu, nije lako definirati po čemu to Night Thoughts odskače ne samo od povratničkog prethodnika, već i od većine uradaka Suedea. Jedan se od razloga krije u vrsnim aranžmanima i kvalitetnoj produkciji, nudeći slušatelju zamalo spectorovski ‘zvučni zid’, no uz savršeni odmjer i tonsku jasnoću. Pridodana orkestracija doprinosi cjelokupnoj zvučnoj slici, istovremeno gradeći svojevrsnu tamnu atmosferu (ili je i to tek individualni privid?), u skladu s imenom albuma.

Drugi se razlog krije u Andersonovim tekstovima koji su zreliji, ali i introspektivniji no ikad prije i savršeno se nadopunjuju s melodijskom podlogom. Pjesme mogu figurirati kao odvojeni brojevi, no tematski su itekako povezane. Imamo li u igri konceptualni album? Uzevši u obzir filmski projekt koji je na dodatnom DVD-u priložen kao bonus u limitiranom izdanju, Brett i društvo su Night Thoughts zamislili i ostvarili kao djelo koje počiva na zajedničkim temeljima, tako da na gornje pitanje možemo odgovoriti pozitivno.

No, glazbena je povijest već u brojnim slučajevima pokazala kako konceptualnost ne mora značiti i strogu uniformiranost. Tako se skladbe s ovog albuma, unatoč toj sveprisutnoj kohezijskoj sili koja ih drži na okupu svejedno stilski razlikuju. Outsiders, I Don’t Know How To Reach You i Like Kids prizivaju onaj klasični Suede, dok Pale Snow, When You’re Young te posebice Tightrope briljiraju pomjerajući granice. Pitate se u kojem smijeru?

To i mene zanima. S jedne strane, zloslutnost koja isijava iz te tri pjesme djeluje kao recidiv zaostao nakon višetjednog trovanja tragičnim remek djelom koje je otvorilo godinu 2016. – Bowiejevim Blackstarom. Opet, taj gotički hibrid sablasnog, monumentalnog i patetičnog priziva nekakvu nikad ostvarenu kolaboraciju Scotta Walkera s prijelaza tisućljeća i najskrivenijih noćnih mora Marca Almonda. Nazovimo to postmilenijskim predapokaliptičnim Suedeom i biti ćemo najbliže istini.

Pred vama je možda i najkvalitetniji album koji je ovaj sastav iznjedrio tijekom više od dva desetljeća postojanja i s tim će se složiti većina poznavatelja opusa Suedea. Svejedno, svaki od njih će takav stav argumentirati na drugačiji način. Night Thoughts je već početkom veljače izgledan kandidat za album godine (ili barem jedan od kandidata – ne zaboravimo maloprije spomenuti Blackstar), no razlozi koji ga čine velikim, pa i veličanstvenim još će dugo biti uzrokom dvojbi i trvenja. Neka je tako – mističnost je, u jednom pravilnom slijedu događaja redovit produkt mistificiranja. U slučaju Night Thoughtsa, takav pristup djeluje!

326f21d2

Suede: Night Thoughts (2016.)

01 When You Are Young   4:18
02 Outsiders   3:53    
03 No Tomorrow   3:51     
04 Pale Snow   2:42    
05 I Don’t Know How To Reach You   4:11     
06 What I’m Trying To Tell You   6:12     
07 Tightrope   3:51     
08 Learning To Be  3:21     
09 Like Kids   3:36     
10 I Ca’t Give Her What She Wants   4:45     
11 When You Were Young   2:19     
12 The Fur And The Feathers   4:40

Vjeran Stojanac

autor: Vjeran Stojanac, 09/02/2016

, , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

HOMESHAKE / Helium

15:00–16:00 Srijeda 20.2.2019.

Dvije godine su prošle od posljednjeg, Fresh Air, Peter Sagar se vratio s albumom koji je prava oda osamljenosti, maštarenju…

Explosions in the Sky – The Wilderness (Temporary Residence Ltd., 01/04/2016)

20/04/2016.

Predivna, kaotična kontradikcija, bitka između reda i nereda, ne samo u zemaljskom krajoliku, već i u našim glavama, iako se igra emocijama, ostavlja osjećaj trajnog mira.

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

15:00–16:00 Srijeda 19.2.2020.

“If I sit down at the piano or with my guitar, with staff paper and a pencil, I’m eventually going to fall into writing patterns, into things I already know. So, when I make music, that’s what I’m trying to get away from—the things that I know.”

Loch Lomond – Pens From Spain (02/09/2016., Hush Records)

28/09/2016.

Albumi od kojih ne očekuješ ništa, a dobiješ sve, dio drugi.

Tjedna rotacija

Arhiva

DJANGO DJANGO / Glowing In The Dark

HAPPY MONDAYS / Pills ‘n’ Thrills And Bellyaches (1990.)

ORGONE / Basilisk

AVALON EMERSON / DJ-Kicks

J MASCIS / Fed Up And Feeling Strange (Live)

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)