KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Stan Getz & João Gilberto – Getz/Gilberto: 50th Anniversary (Verve 2014)

Potezanje za reizdanjem kod biranja album tjedna nije očajnički potez uslijed neimaštine boljeg izbora već opet neka vrst glazbenog obaveznog štiva kojeg ne smijete preskočiti i koje svojom svježinom, 50 godina nakon prvog izdanja, i dalje plijeni ljepotom i demistificira gomilu “originalne” recentne pop glazbe.

stan

Potezanje za reizdanjem kod biranja album tjedna nije očajnički potez uslijed neimaštine boljeg izbora već opet neka vrst glazbenog obaveznog štiva kojeg ne smijete preskočiti i koje svojom svježinom, 50 godina nakon prvog izdanja, i dalje plijeni ljepotom te demistificira gomilu “originalne” recentne pop glazbe.

Originalno izdanje iz svibnja 1964 bilo je trenutna senzacija. Tenor saxofonist Getz u pratnji João Gilberta na gitari i vokalima, Sebastiao Neto kao basist, Milton Banana na bubnjevima te prvo ime bossa nove, Antonio Carlos Jobim za klavirom. Jobim je ujedno i autor šest od osam songova sa ovog albuma i pravo je čudo da i njegovo ime nije upisano u sam naslov albuma. Album sasvim slučajno u svijet glazbe uvodi i Astrud Gilberto, tada mladu, 22-godišnju Joãovu suprugu čije pjevušenje u bradu, dok se snimao materijal, nije moglo promaći toj silnoj glazbenoj eliti i Astrud postaje prva diva bossa nove te svoje polušaputavo i svileno glasanje postavlja kao svojevrsan benchmark svim budućim neškolovanim pjevačicama koje imaju dobro uho i istančan sluh al ne baš prevelik glasovni raspon. I to dobro kompenziraju senzualnošću koja pršti iz svakog procijeđenog vokala.

Ovaj utorak u 9:00 i četvrtak u 17:00 uživajmo skupa u neprolaznosti jednog glazbenog remek djela.

autor: el5egundo, 02/06/2014

Vezane objave

Arhiva

BAT FOR LASHES / Lost Girls

15:00–16:00 Srijeda 25.9.2019.

Britanska pjevačica i glazbenica Natasha Khan koja se predstavlja nazivom Bat For Lashes nedavno se preselila u Los Angeles. Preseljenje…

THE RADIO DEPT. / Running Out of Love (2016., Labrador Records)

15:00–15:00 Srijeda 26.10.2016.

Švedski dream/synth pop bend The Radio Dept. nakon skoro 6 godina od sjajnog Clinging To a Scheme, objavljuje svoj četvrti studijski album Running Out of Love.

GRANT HART / THE ARGUMENT

22/07/2013.

Grantov ‘The Argument’ nipošto nije neprobavljivi ‘bučkuriš’, niti nekakav prepotentni konceptualni album tipa Townshendovog ‘Tommyja’, ‘Bat Out from Hell’ Meat Loafa ili Watersovog ‘The Walla’, kako bi već neupućeni pojednici mogli pomisliti, nego skladno, pitko, i na koncu jedno od najdomljivijih ostvarenja tekuće nam 2013. Uvjerite se zašto!

CHROME / Feel It Like a Scientist

31/08/2014.

Nakon dvanaestogodišnje stanke, Helios Creed i njegov projekt Chrome se vraćaju s novim albumom ‘Feel It Like a Scientist’, a ako je vjerovati našem prvom dojmu, nema neke velike razlike u zvuku, ako ga usporedimo s onim veličanstvenim, pionirskim danima benda (sredina sedamdeseth). Tek nešto više mudrosti i zrelosti koja ionako dolazi s godinama. Stoga je ‘Feel It Like a Scientist’ i više nego razumljiv i zahvalan izbor za aktualni album tjedna!

Tjedna rotacija

Arhiva

ROSA / Aqua Di Sale

VA / Shio-No-Michi Vol.2 (1994)

BOMBAY BICYCLE CLUB / Is It Real

d0d0 / Anthology Mix

LET 3 / Živi Kurac

Haustor – Treći svijet (Jugoton 1984.)