KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Soundsystem: napraviti nešto svoje

18:30–19:00 Utorak 16.2.2021.

Razgovor s Robertom Martinovićem (Dr. Obi) i Anjom Nigović (Anja G) donosi priču o soundsystem kulturi i njihovom djelovanju na nezavisnoj glazbenoj sceni u Hrvatskoj.

Na pitanje što je uopće soundsystem kultura odgovorio nam je Robert Martinović (Dr. Obi) – samouki audio inženjer koji djeluje na nezavisnoj glazbenoj sceni već više od petnaest godina. Početak glazbene karijere veže uz projekte kao što su Jahstice Soundsystem i Digitron Soundsystem te djelovanje u bendu Bamwise, a s pjevačicom Anjom Nigović (Anja G) je unatrag nekoliko godina pokrenuo nezavisnu platformu Amplifyah Music na kojoj objavljuju vlastitu glazbenu produkciju.

U razgovoru smo se dotaknuli raznih tema, poput definiranja soundsystem kulture i utjecaja jamajkanske kulture na glazbenike s naših prostora. Popričali smo o sličnostima i razlikama s europskim i svjetskim soundsystem projektima, ali i promjenama koje su se unatrag petnaest godina dogodile u tom području. Dr. Obi je prokomentirao važnost institucionalnog obrazovanja za bavljenje elektroničkom glazbom, koliko festivali utječu na međusobno povezivanje glazbenika_ca te općenito položaj soundystem kulture u okviru nezavisne glazbene scene u Hrvatskoj.

Autorica: Tena Starčević
Mentorstvo, montaža i produkcija: Ljubica Letinić

Podcast je nastao u sklopu Kulturpunktove novinarske školice, jednosemestralnog obrazovnog programa i trenutno jedinog opsežnijeg programa neformalnog novinarskog obrazovanja na temu suvremene kulture i umjetnosti.

autor: kulturpunkt, 15/02/2021

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Improvizacije: tonota i varboska

18:30–19:00 Utorak 5.1.2021.

Improvizacije s tonotom i varboskom donose izvedbu praćenu razgovorom o novim strujama u klupskoj glazbi i prednostima improvizatorskog pristupa.

Improvizacije:Iva Casián-Lakoš

18:30–19:00 Utorak 10.11.2020.

Američka čelistica hrvatskog porijekla Iva Casián-Lakoš uz izvedbe govori o improvizaciji, položaju žena i afroameričkim glasovima u klasičnoj glazbi u SAD-u.

Improvizacije: Jerko Jurin

18:30–19:00 Utorak 27.10.2020.

U prvom izdanju Kulturpunktovog podcasta na KLFM-u donosimo dvije improvizacije Jerka Jurina praćene razgovorom o promjeni funkcije bubnjeva u jazzu, nužnosti proširivanja ritmičkog vokabulara i važnosti zvuka za bubnjarsku improvizaciju.

Improvizacije: Cura i Dečko

18:30–19:00 Utorak 19.1.2021.

U Kulturpunktovom podcastu improvizirane glazbe ugostili smo Curu i Dečka, s kojima smo razgovarali o stilski raznovrsnom pristupu improvizaciji.

Tjedna rotacija

Arhiva

MOGWAI / As The Love Continues

DAFT PUNK / Random Access Memories (2013)

MOTORAMA / Pole Star

MR.C / Retro

MICHAEL KIWANUKA / Out Loud!

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)