SMD

20:00–23:00 – 9.11.2017.

Večeras u drugom satu Demosa slavimo deset godina Simian Mobile Disca.

Početkom dvijetisućitih James Ford i Jas Shaw svirali su u britanskom indie bendu Simian. Njihova stvar Never Be Alone postala je veliki hit, ali u remix verziji od Justice  – We Are Your Friends. Raspadom Simiana nastaje Simian Mobile Disco čiji je zvuk, ukorijenjen u analognoj produkciji, uspješno mutirao od electro popa do techna.

Nastupni album donio je velike singlove: It’s The Beat, I Believe, Hustler, Tits and Acid… Sljedeći album koketira s popom i uključuje vrlo uspješna vokalna gostovanja: Gruff Rhys (Super Furry Animals), Alexis Taylor (Hot Chip), Beth Ditto (Gossip), Chris Keaning (Yeasayer)..

Nakon toga svjesno odustaju od pojavljivanja u pop domeni i posvećuju se analognom techno zvuku na albumima koji su uslijedili. Objavili su i jedan live album koji su snimili u blizini nacionalnog parka Joshua Tree koristeći samo jedan synthesizer i dva sequencera.

Za spomenuti je svakako i producentski rad James Forda s drugim izvođačima. Zvuk je brusio ovim bendovima: Klaxons, Arctic Monkeys, Peaches, Florence and the Machine i Depeche Mode.

09/11/2017

autor: Ante Marković