Sloboda za Društveni centar NNK!

23:00–1:00 – 78.5.2018.

Umetnobil ispred Društvenog centra NNK

U jubilarnom 200. KUPEK-u bavili smo se pitanjem javnih prostora u Gradu Beogradu, ali i šire. U postjubilarnom, 201. nastavili smo gde smo stali te ga posvetili Društvenom centru NNK, sjajnoj ideji i priči koju su osujetili pripadnici vojne policije tako što su u punoj ratnoj opremi ušli u zgradu koju su zaposeli umetnici, aktivisti i svi oni koji su u napuštenoj zgradi vojnog samačkog hotela, od oko 4.000 m2, videli šansu za stvaranje društvenog centra, pa i više od toga.

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc, Zule

Desetak efektivnih dana trajala je priča o Društvenom centru NNK. Desetak dana programa, desetak dana nade da će grad, država imati dovoljno razumevanja za potrebe svojih građana, ali i za potrebe svih onih koji kroz grad prođu i potraže neki drugi vid “zabave” u odnosu na ono što im se prvenstveno nudi.

A trajalo je to puno duže. Trebalo je napuštenu zgradu očistiti, pripremiti je za ulazak što nije bio ni malo lak posao, a o tome smo i pričali u ovom 201. KUPEK-u. Ugostili smo tri generacije aktivnih učesnika i pričali o značaju jednog ovakvog prostora iz ugla onih koji su inicirali čitavu ideju, kao i onih koji su ovaj prostor videli kao šansu za stvaranje neke druge kulture zasnovane pre svega na solidarnosti.

Država, odnosno vojska do trenutka ulaska u zgradu nije pokazivala nikakav interes. Zašto onda puna ratna oprema kako bi se isterali oni koji po definiciji preziru oružje?

O svemu tome slušamo u novom, 201. KUPEK-u, u ponedeljak, 07. 05. od 23 h.

07/05/2018

autor: dejan kozul

Tags: , , ,