KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sjećanja, kratkovalne noći i crni helikopteri

Noćašnja je šetnja nepoznatim predjelima ukovirena posvetom Ianu Curtisu na početku (riječ je o snimci nastupa Joy Divisiona u amsterdamskom Paradisu, 11. siječnja 1980.), te F♯ A♯ ∞, prvim, kultnim albumom sastava ‘Godspeed You! Black Emperor’. Sredina je pak sačuvana za ‘drone’ projekt ‘Hiss Tracts’ koji sačinjavaju Kevin Doria iz ‘Growinga’ i David Bryant iz ‘ Godspeed…’, konkretno njihov nedavno objavljeni nastupni album ‘Shortwave Nights’! Ugodan san želi vam vaš KLFM!

Već uobičajeni ritam subotnje (odnosno subotnje/nedjeljne) noći Vam na početku programa donosi reprizu emisije Soda Fountain, između 2315 i 0115 h. Ovotjedna je tema bila Samoubojstvo, i savršeno se uklapa s blokom koji slijedi odmah iza reprize!

 

Nedjelja; 0115 – 0225 h

U skladu s 34. obljetnicom smrti Iana Curtisa, program nastavljamo jednom od kvalitetnijih live snimki sastava, onom zabilježenom na koncertu održanom 11. siječnja 1980. godine u amsterdamskom klubu Paradiso.

JoyDivisionCoverSamom se koncertu nema što prigovoriti. Joy Division su u drugoj polovici 1979. ionako do savršenstva doveli svoj scenski nastup, no možda se donekle može komentirati set-lista koja umetanjem skladbi Digital, These Days, Transmission, Love Will Tear Us Apart i Atmosphere spašava koncert od pretjeranog forsiranja dva službena albuma (Closer tada još nije ni bio izašao), koji će uz povremene izvedbe Digitala i neizbježnu Love Will Tear Us Apart postati okosnica onih preostalih dvadesetak koncerata.

Ukoliko ovom albumu i fali rafiniranosti snimki koje su se naknadno pojavile uz reizdanja redovnih albuma, ništa zato: Joy Divisionu svojstvena statična energičnost je itekako prisutna, a tu je i ona fanovska spoznaja o prolaznosti i smrti – rijetko koji obožavatelj, uočivši termin koncerta neće pomisliti “pobogu, pa Ianu ostaje još tek nešto više od četiri mjeseca života”, i taj će ga pomalo tugaljivi feeling pratiti tijekom preslušavanja snimke Live at The Paradiso Club, Amsterdam, 1/11/1980.

 

##########

UFO Stuff 002##########

 

Nedjelja; 0225 – 0310 h

U nastavku možete preslušati debitantski album projekta Hiss Tracts. Iza ovog pomalo čudnog imena se kriju David Bryant iz kanadskog prog/art rock sastava Godspeed You! Black Emperor, te Kevin Doria iz bruklinške experimental/drone skupine Growing. Očekivano, prvijenac Hiss Tractsa, nazvan Shortwave Nights donosi materijal koji, očekivano, nosi tragove ranijeg stvaralaštva Bryianta i Dorie, mada ga se ne bi moglo nazvati nakalemljenim hibridom Godseeda i Growinga.

album-562ca3c35706213686ff60d09f8a35f4-4d4d1b84e27670080217f5a32e1cb00aNaime, ovaj je dvojac, sklon kreiranju fluidnih, atmosferičnih zvučnih struktura pozvao na suradnju još neke glazbenike koji odudaraju od njihove stereotipne matrice, tako da je sound na koncu obogaćen zvucima klavira, violončela, melotrona, trokutića, ali i krajnje neobičnih artefakata poput diktafona ili praznih zdjela. Uvrštavanje svakodnevnih objekata niže ili više tehnološke razine, kao i vješto poigravanje nasnimanvanjem odaje dojam razigranosti u eksperimentu. Jednostavno, slušatelj u jednom trenutku shvaća i prihvaća činjenicu da su se David i Kevin poprilično zabavili snimajući ovaj album.

Možda će prosječnog slušatelja Hiss Tracts navesti na puteve koji graniče s dosadom i neslušljivošću, no ‘drone’ je evoluirao u ovih pedesetak godina koliko dijeli La Monte Younga i Sun O))), a prisustvo Bryanta je sasvim dovoljna garancija da će album u konačnici biti obojen dovoljnom dozom GY!BE glazbene poetike. Ne zamarajte se detaljima, sklopite oči i otplovite!

01 …Shortwave Nights
02 Half-speed Addict starts with broken Wollensak
03 Slowed Rugs
04 Drake Motel / “9 gold Cadillacs”
05 Windpipe Gtrs.
06 Halo Getters
07 For the transient Projectionist
08 Ahhh – Weee Dictaphone
09 Test Recording at Trembling City
10 Beijing Bullhorn / Dopplered Light

 

##########

eldritch00##########

 

Nedjelja; 0310 – 0415 h

Možda najbolji način za potpuni izlazak iz začaranog drone kruga Hiss Tractsa jest preslušavanje CD verzije F♯ A♯ ∞, nastupnog albuma sastava Godspeed You! Black Emperor. Već sam naziv ovog remek djela progresivnog rocka (sniženi F  sniženi A  beskonačno) upućuje slušatelja u donekle zatvorenu glazbenu petlju podjeljenu u tri stavka, od kojih pak svaki sadrži od tri do šest sekvenci. Također, ne trebate imati savršen sluh da bi ova dva tona u naizgled beskonačnoj cirkulaciji prepoznali kao lajtmotive sva tri stavka.

Ukoliko Vas novi Bryantov projekt, odnosno Hiss Tracts nije uspio prebaciti u carstvo čudnih i lijepih snova, onda F♯ A♯ ∞ to definitivno hoće!

maxresdefault

The Dead Flag Blues     16:27

Thedead Flag Blues(Intro)     
Slow Moving Trains/     
The Cowboy…     
The Dead Flag Blues (Outro)…     

East Hastings     17:58

…Nothing’s Alrite In Our Life…/The Dead Flag Blues (Reprise)     
The Sad Mafioso…     
Drugs In Tokyo/Black Helicopter

Providence     29:02

Divorce & Fever…     
Dead Metheny…     
Kicking Horse On Brokenhill     
String Loop Manufactured During Downpour…     
Untitled (unlistened silence)
J.L.H. Outro    

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 17/05/2014

, , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Nurse With Wound – A Sucked Orange

27/06/2015.

A Sucked Orange nije uobičajeno djelo g. Stevena Stapletona. Za razliku od skladbi dugačkih i do pedesetak minuta, ovaj album nudi tek zbirku kratkih fragmenta, u prosječnom trajanju od jedne minute i dvadesetak sekundi. Poznavatelji stvaralaštva projekta Nurse With Wound će uočiti kako su im neki od tih rezova poznati, a tu nema ništa neobično: A Sucked Orange je uistinu kreiran kao svojevrsna kompilacija kompresiranih uzoraka iz postojećeg opusa, i figurira kao album na granici između dvije etape. U svakom slučaju, izvrstan način za upoznavanje s životnim djelom jednog istinskog genija!

Polibiotički labudi pred vučji sat

05/04/2014.

Ovotjedni je subotnji, odnosno nedjeljni noćni program (od 01.15 do 03.20 h) obojen nešto mračnijim nijansama: tijekom njegova trajanja biti će u cijelosti predstavljen ‘To Be Kind’,novi album obnovljenih Swansa, inače uradak koji traje nešto duže od 120 minuta!

Night Atrocities and Creosote Mists

30/08/2014.

Nakon reprize ovotjednog Soda Fountaina, u noćnom programu možete preslušati ‘Excitotoxicity’, novi album Stevena Stapletona (odnosno Nurse With Wound), odrađen u suradnji s Grahamom Bowersom, te još jednu kolaboraciju, ovoga puta iz Poljske – ‘Catalogue des Arbers’, koju je neoklasicist i eksperimentator Michal Jacaszek realizirao uz pomoć varšavskog avangardnog sastava Kwartludium.

Timor mortis svibanjske noći

09/05/2014.

U noćašnjim Polibiotičkim strukturama možete preslušati još dva ‘out of stream’ glazbena uratka za sitne sate: ‘Unsemble’, zanimljivu suradnju Alexandera Hackea i Duane Denisona (ex Einstürzende Neubauten attacks ex Jesus Lizard); kao i ‘Paris in the Spring’, koncertni zapis eteričnih Legendary Pink Dotsa iz 2009., zabilježen u pariškom Le Klubu. Ugodnu nesanicu i blage trnce želi Vam uredništvo subotnjeg noćnog programa!

Tjedna rotacija

Arhiva

DUKES OF CHUTNEY / Hazel

WORKING WEEK / Working Nights (1985)

JW FRANCIS / New York

ILLES BALEARS / India Street Radio

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998.)

ŠUMSKI / baba spava (2000)