KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sedmi FMFS od petka

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održati će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja, objavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održati će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja, objavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film “Magic Men”, uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya.

Splitska publika će, uz za Oscara nominirane palestinskog “Omara” i egipatski “Trg”, premijerno vidjeti i dvije španjolske komedije čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove. Tako redatelj David Trueba stiže sa šest osvojenih nagrada Goya za film “Život je lakši zatvorenih očiju”, a hit “Velika španjolska obitelj” promovirat će redatelj Daniel Sanchez Arevalo, te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca Quim Gutierrez.

FMFS u službenom programu ima i talijanski film “Sacro Gra” koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, kontroverznu francusku dramu “Neznanac na jezeru”, te turski “Dok nas smrt ne rastavi” ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu. Pozornost publike zasigurno će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula “Mosor živi vječno”, o novinaru Miloradu Bibiću Mosoru.

Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, za filmofile je pripremio i poslastice u programu izvan konkurencije. To su “Venera u krznu” Romana Polanskog koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko španjolski hit “Gloria”, te izraelski igrano animirani film “Kongres” s Robin Wright i Harvey Keitelom u glavnim ulogama.

– Po već iskušanom i prepoznatom receptu, i ove godine u programu imamo gotovo sve najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja. Izuzetno smo ponosni odabranim naslovima i smatram kako imamo najjači program do sada, s čim će se, vjerujem, i publika složiti. FMFS je zaista postao Festival s ugledom u inozemstvu što se vidi i po ovolikom broju regionalnih premijera te gostovanjima autora koji su redom ugledni filmaši – rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Munitić se posebno osvrnuo na program “Ješke” u kojem se prikazuju hrvatski kratkometražni filmovi.
– Prošlogodišnja odluka da ove filmove prikazujemo uoči projekcija glavnih dugometražnih naslova pokazala se kao pun pogodak, kako kod publike, tako i kod samih autora koji su pokazali nikada već interes za programom “Ješke”, pa nam selekcija nije bila nimalo laka. Velik broj tih filmova snimljen je u Splitu ili od strane splitskih autora, što je dokaz da se
filmska industrija u gradu razvija u dobrom smijeru, a FMFS će im kao platforma za prikazivanje uvijek biti podrška.
Među “Ješkama” se nalaze “Priča o Mari iz Velog varoša” Igora Šeregija koja otvara Festival, te “Poklon predsjednika Nixona” istog autora koja će zatvoriti FMFS. Na programu su i “Autofokus” Borisa Poljaka, “Zujanje” Dinka Božanića, “Pragovi” Dijane Mlađenović, dva filma Nebojše Slijepčevića “Kutija” i “Muški film”, dokumentarac “Škverski kipar” o poznatom splitskom umjetniku Stanislavu Bavčević i “Ljubi bljižnjega svoga” Darovana Tušeka.

Program mediteranskih filmova za djecu “mali meDITEran” odvijat će se u popodnevnim terminima vikendom, a selektorica Sandra Rančić i ove godine je zadužena za program glazbenih dokumentaraca, od kojih se posebno izdvaja europska premijera filma o festivalu trube u Guči naziva “Rock the Trumpet”.

Glavna dva programa prikazivat će se kao i do sada u ljetnom kinu “Bačvice” i kinoteci “Zlatna vrata”, a međunarodni kratki program u novom kinu koje će se nalaziti u caffeu “Galerija” u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine…

Članovi žirija za dugometražni program su Cristian Hordila, menadžer Transilvania Film Festivala iz Cluja, Renato Baretić, novinar, književnik i urednik festivala “Pričigin”, te Nebojša Slijepčević, redatelj hit dokumentarca “Gangster te voli”. Najbolji domaći kratkometražni film odabrati će redateljica Bruna Bajić, prva magistrica filma, zatim Sonja Tarokić čiji film “Tlo pod nogama” je prikazan na prestižnom Rotterdam Film Festival, a van konkurencije će ga moći vidjeti i splitska publika, te Olja Savičević Ivančević, spisateljica prema čijoj je kratkoj pripovijetci i nastao prošlogodišnji pobjednik “Ješki”, film Igora Mirkovića “Balavica”.

Na kraju press konferencije Alen Munitić se zahvalio Gradu Splitu, posebno Vijeću za film i medijsku djelatnost, Hrvatskom audiovizualnom centru, kao i svim sponzorima, pokroviteljima i partnerima.

Kompletan program sedmog Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je već moguća i rezervacija ulaznica. Novost je i pretprodaja ulaznica koja kreće od 30. svibnja u Galeriji umjetnina te festivalska ulaznica koja njenim vlasnicima omogućuje niz pogodnosti.

autor: Dasen Petrić, 03/06/2014

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Dvadesetprvi po redu SFF!

10/09/2016.

Splitski filmski festival ove godine osim na već poznatim lokacijama ljetnog kina Karaman, kina Zlatna vrata i ljetnog kina Bačvice održati će projekcije i u Zatvoru u Splitu. Na ovaj način želimo poručiti da je kultura pravo sviju i da bi trebala biti dostupna svakome pogotovo onima koji su udaljeni od kulturnih zbivanja.

Spušten zastor na FMFS

17/06/2014.

Prije dva dana objavljeni su dobitnici ovogodišnjeg festivala mediteranskog filma Split, riječ je o Španjolskom filmu „Ranjena“ (La Herida) te Egipatskom filmu „Trg“ (The Square).

A Day in the Death of Donny B. (1969.)

26/02/2019.

Danas uglavnom zaboravljeni kratkometražni poludokumentarni film “A Day in the Death of Donny B.” ključno je (pa i jedino) ostvarenje američkog redatelja Carla Ficka. Ipak, nesretna je ovisnička sudbina nažalost stvarnog Donnyja B. ostavila dubok trag u američkoj ‘underground’ kulturi. Možemo li nešto naučiti iz sudbinski osuđenog Donnyjevog primjera i sjeća li se itko danas tog zlogukog ali i poučnog petnestominutnog uratka?

Novi FMFS!

02/06/2016.

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 3. do 11. lipnja
održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom
dugometražnom programu, za kojeg se posljednjih godina redovno traži ulaznica više,
nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera.

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS / The Ascension

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

ANDREW WEATHERALL / Dalton Superstore

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)