KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Sara Renar // MKC 16.12.2016.

Ususret nastupu u splitskom Amfiteatru Doma mladih ( MKC-u ) 16.12. popričali smo o novom albumu i drugim zanimljivim stvarima s mladom kantautoricom Sarom Renar.

Nakon prvijenca “Djeca”, i drugog jako uspješnog albuma “Jesen”, prije dva mjeseca si nam podarila i “Tišinu”, tvoj treći studijski album. Gdje si našla inspiraciju za pjesme i koliko je stvaranje albuma utjecalo na tebe kao osobu i umjetnicu?

Uvijek se bavim nečim što me zaokuplja, što me svrbi, što ne mogu drugačije izraziti nego kroz glazbu. Tako se i “Tišina” bavi tim pukotinama: smrt, tišina, samoća. Mislim da sam dosta sazrela u zadnje dvije godine, što zbog lijepih, što zbog manje lijepih okolnosti. Sve je to život.

Imaš li neki poseban moment/priču koja te veže za album?

Lijepa je priča oko dizajna naslovnice. Od početka mi je bio na umu svježe napadnuti snijeg. To je trenutak apsolutne tišine, sve priguši. I tako je prošle zime, čim je snijeg u siječnju napadao, Marko Mihaljević (s kojim potpisujem dizajn albuma) fotkao je snijeg u raznim mjerilima i odlučili smo se za onu fotku gdje je na asfaltu. Ima taj urbani moment u sebi. Kako sam tekst pisala doslovno na pisaćoj mašini, odlučili smo taj isti tekst baš utisnuti, a ne otisnuti. Baš sam ponosna kako je na kraju ispalo.

Kod svojih nastupa često koristiš looper i sampler. Koliko ti to pomaže u kompozicijama i da li se publika tome iščuđava ili prihvaća to kao sastavni dio tvog izražavanja i načina na koji izvodiš pjesme?

To je sve sjajan alat i mislim da mu izvlačim puni potencijal. Naravno, uvijek će se naći netko tko misli da radim na playback, ali što je bitnije, naći će se i netko drugi u publici da mu objasni da je to daleko od istine.

Možeš li nam reći kakva je tvoja rutina kod stvaranja pjesama?

Voljela bih da mogu imati više rutine. Za prva dva albuma sam imala luksuz koncentracije pri radu, pa čak i na Tišini, ali sad mi je sve više jasno da moram uzeti dulju pauzu od svirki mislim li nove skice kvalitetno razraditi. Tako da se sad bavim nekom idejom da sviramo po cijeloj Europi i regiji u idućoj godini a onda da u 2018. odem u neku poluizolaciju. Živimo u vremenu kada je strahovito teško fokusirati se.

Uvijek si rado viđena gošća u Splitu. Koji je ovo put da nastupaš pred splitskom publikom?

Ako me sjećanje ne vara, ovo će biti ukupno moj sedmi nastup u Splitu (svirala sam dva puta u Quasimodu, jednom u O’Hari, pred Zlatnim vratima, na Porinu, te na posveti Arsenu Dediću.

Ovaj put nastupaš pred publikom u sasvim novom ambijentu, u Amfiteatru MKC-a. Što očekuješ od nastupa i publike?

Cijelu godinu nisam imala samostalan koncert u Splitu, a zaista sam često bila u prolazu. U međuvremenu se i album snimio, pa se veselim zasvirati par novih stvari u Splitu.

Koji je album/izvođač posebno utjecao na tebe tijekom odrastanja i zašto?

Pipsi svakako! Lijepo su sjeli nekad u srednjoj i ne puštaju me od tad. Znam da sam mami bila kupila Rundekov “Apokalipso” za rođendan u ranim tinejdžerskim godinama, pa sam tako otkrila i Haustor. Slušala sam svakakvu glazbu kao mala, od Buena Vista Social Cluba, do Alice in Chainsa. Na playlistu je išlo sve u čemu bih se mogla izgubiti slušajući.

Podržavaš li našu scenu ili ti je milija strana?

Ne radim razliku. Mislim da imamo sjajnu, vrlo raznoliku i produktivnu scenu, pogotovo kada se male brojke uzmu u obzir.

Imaš li kakvu poruku za mlade glazbenike/fanove?

#samoljubav

Sara je nagrađivana zagrebačka kantautorica čija su prva dva izdanja, album „Djeca“ (2013.) i EP “Jesen” (2014.) kombinirano nominirani za nagradu Porin u tri različite kategorije, a Porin je 2015. godine osvojila u kategoriji najbolje vokalne izvedbe. Glavnu nagradu stručnog žirija dobila je i na festivalima Poetika u Novom Sadu, te na KantFestu u Beogradu.

Nakon intrigantnih i autentičnih singlova i spotova “Notturno” i “Dani bez sjena”, Sara Renar je trećim singlom/videospotom “Tišina” najavila istoimeni novi album koji je 28. listopada ove godine objavljen pod etiketom Aquarius Records. U protekla tri tjedna kritika je samo najboljim pohvalama recenzirala novi album, a njeni live nastupi su je stavili u sam vrh nove glazbene scene u regiji.

Pozivamo vas na Sarinu splitsku promociju i najavljujemo novu uzbudljivu fazu njenog glazbenog stvaranja kao i turneju koja broji čak 25 nastupa do početka proljeća. Vidimo se u Amfiteatru!!!

  • 21:00 – otvorena vrata
  • 22:00 – početak koncerta
  • Cijena ulaznice: 30kn pretprodaja / 50kn na dan koncerta

Prodajna mjesta: Caffe bar basket, Chillton bar

Vidimo se u MKC-u 16.12. !!

Sara renar facebook / Streetpulse facebook

autor: krafna, 14/12/2016

Vezane objave

Arhiva

Pokretom Pokreta do povezivanja hrvatskih otoka

12/10/2016.

22. i 23. listopada održat će se prvo javno predstavljanje platforme za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka – Pokret otoka

Steve Wynn – Močvara, Zagreb, 30/10/2015.

10/10/2015.

30. listopada u zagrebačkom klubu “Močvara” nastupa Steve Wynn, utemeljitelj kultnog sastava Dream Syndicate, legenda američkog nezavisnog rocka i jedan od pionira suvremene americane, koji je po raspadu matičnog sastava nastavio uspješnu samostalnu karijeru!

Platformat #3

28/04/2015.

U Domu mladih, od 29. travnja do 9. svibnja održava se treće izdanje Platformata – festivala nezavisne kulture i umjetnosti koji organizira Platforma Doma mladih s ciljem koncentriranja kulturnih i umjetničkih događanja u Domu mladih – prostoru za izvaninstitucionalnu suvremenu kulturu. Deset dana bogatih koncertima, izložbama, filmovima, predstavama, radionicama, predavanjima, tribinama i javnim akcijama – više od 50 različitih kulturnih događanja!

MENT 2020

16/01/2020.

Početkom drugog mjeseca KLFM ide u posjet MENT-u, najvećem showcase ( i mnogo više od toga ) festivalu na ovim…

Tjedna rotacija

Arhiva

Moses Sumney / græ

Sigur Rós / Ágætis byrjun (1999)

MILDLIFE / Rare Air

Mr Scruff / DJ-Kicks

The Beatles Live – Last setlist and beyond ( .. at the Hollywood bowl 64/65 )

ŽEN / Blender