KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Rušenje Skulpture tj. skate parka kraj Francuskog paviljona – ne damo te rampo naša!

Ukazanje bagera na parkingu zagrebačkog Studentskog centra i spontana reakcija građana u vidu prosvjeda živim zidom radi prijetnje rušenjem jednog nematerijalnog subkulturnog dobra najnoviji je vrući krumpir koji se nakezio u brk zagrebačkog gradonačelnika, osobe s najljepšim obećanjima kad je riječ o izgradnji boljeg svijeta, odnosno najboljom računicom kad je riječ o građenju parkinga i garaža.

savska03

Autora projekta Sergeja Vutuca i Art of Asphalt kolektiv i ne treba posebno predstavljati. Ovaj hrvatsko-njemački umjetnik nastanjen u Heilbronnu kraj Münstera svoj je rad inspiriran skejterskim svjetonazorom predstavio kroz fotografiju, post-dramsko kazalište, kao i galerijske instalacije, dok su pred njim izložbe u Londonu, Berlinu i Tokiju, uz prošlogodišnji nastup na Documenti u Kasselu. Dovoljno je obazrijeti se preko ramena i uvidjeti da je od 2007. godine naovamo, scena ulične umjetnosti u Zagrebu doslovno buknula. I to zahvaljujući i community instalaciji Skulptura, izgrađenoj od otpadnog građevinskog materijala s ruševina na Savskoj cesti.

savska04

U procesu njene izgradnje kao osnutka nove društvene platforme sudjelovali su skejteri svih generacija, pored pisca Daniela Belea, o kome je snimljen i biopic Vajt’ Nikole Strašeka. „Perverzno skupi skate parkovi (u svijetu – op. aut.) postali su poligonima stvaranja novih role modela mladih koji će uz pjesmu skateboarding industrije plesati sve dok njihova pjesma na jukeboxu ne prođe, odnosno dok im iPadi ne potroše baterije“, izjavio je Bele za portal SEEbiz, te dodao, „Skejteri su tijekom godina na SC-u gradili ne spomenik kulture, već spomenik svojim idealima o neuklapanju, ali kreativnom otporu prema svemu onome što ih je u vlastitoj skate okolini, a potom i okolini nakaradne hrvatske stvarnosti ispunjavalo gorčinom“.

Kroz ovu su se priču prepoznali i zatim počeli predstavljati mnogi mladi generacijski umjetnici čiji izraz penetrira u polje skejterskog izraza. Osnivanjem udruga i parainstitucija, a o specijaliziranim medijima da se i ne govori, posljednjih godina zagrebačka je scena postala prepoznatljiva u čitavom svijetu. Dugogodišnji rad na kulturno umjetničkom programu vezanom uz samu skulpturu doprinijeo je i Studentskom centru u Zagrebu status kulturnog žarišta ove urbane subkulture i to na svjetskoj mapi.

savska03

Naime, suvremeni kritičari urbanizma i arhitekture, upravo u skateboardingu vide kariku koja nedostaje apstrakciji hiperestetiziranih prostora, jer im svojim inventivnim figurama podaruju uporabnu vrijednost o kojoj sami graditelji često nisu ni sanjali. Pa je tako razumljiv i međunarodni odjek na vijest o pokušaju rušenja ‘balkanskog Burnsidea’, kako su ranjenika bagerskih lopata i spekulacije o tucet novih parkirnih mjesta u hladu SC-a krstili specijalizirani svjetski mediji, od Trashera do Confusiona čija uredništva su danas poslala prosvjedna pisma na Grad Zagreb. Burnside u Portlandu je jedno od referentnih mjesta globalne skate scene, koje je od „no placea“ postalo subkulturnim žarištem na kojem je višekratno snimao i jedan Gus Van Sant.

Sergej Vutuc (foto: Vid Jeraj) Sergej Vutuc (foto: Vid Jeraj)

Sam Vutuc o ‘Skulpturi’ je izjavio: „Interakcija lokalnih skejetra i internacionalnih umjetnika pri gradnji i oblikovanju objekta u ‘socijalnu skulpturu’ predstavlja simbiozu urbanog razvoja društva, ali i refleksiju na pitanje koliko se moderni čovjek udaljuje od prirode”. U svojoj izjavi za javnost koju vam premijerno donosimo, ističe kako je ovaj objekt izravno potaknuo izgradnju Beton Hausa u Berlinu, kao i razvoj objekata Pumpa u Postojni. “Pogođen slabom komunikacijom i gradskim odlukama, ali ugodno iznenađen burnom reakcijom građana nadam se da će nadležni pronaći vremena da razumno sagledaju i priznaju javnu kulturnu potrebu za ovakvim umjetničkim projektom i da će čitav ovaj kaos završiti u korist Grada Zagreba i Hrvatske kao nove članice Europske unije”.

Vid Jeraj

Napomena: članak je uz dozvolu autora preuzet sa portala Ravno do dna.

autor: Vjeran Stojanac, 27/07/2013

, ,

Vezane objave

Arhiva

88 karanfila za druga Allena

03/06/2014.

Na današnji je dan prije 88 godina u Patersonu, NJ, rođen Allen Irwin Ginsberg, čovjek koji u svojim mladim godinama nije niti bio svjestan traga kojeg će ostaviti ne samo na tkivu alternativne, već i formalne kulture! Popijmo par pića u sjećanje na ovog istinskog velikana!

Nedoživljeni putopis: Antarktika

27/05/2013.

Antarktika je posljednji neistraženi dio Zemlje. Kakve tajnekriju kilometri ledenog pokrova, i neće li konačno obzanjivanje istine o južnom kontinentu uništiti ljudski nagon za istraživanjem novog?

Teufelsberg – napušteno špijunsko oko nad gomilom ruševina

27/08/2013.

Krajnji je jugozapad Berlina izrazito pitomo područje protkano bujnim šumskim površinama te brojnim jezerima, većinom mrtvim odvojcima rijeke Havel koja prolazeći tuda u svojem stoljetnom, neprekidnom tijeku stremi ka uviru u Elbu. No, zadnjih pola stoljeća tim krajolikom dominira umjetno stvoreno brdo na čijem plosnatom vrhuncu još uvijek nekim proteklim vremenima svjedoče ostaci radarskih kupola, vidljivi praktički iz čitavog grada. Iako danas napušteni, ti su objekti donedavna krili brojne tajne. Kakvo je stanje danas?

Ordo amoris

07/12/2012.

U svoje tumačenje ordo amorisa Max Scheler uvodi nas preko pojma ethosa. Ethos je sistem faktičkih vrijednosnih procjena i prvenstvenih…

Tjedna rotacija

Arhiva

BICEP / Isles

THE ORB / The Orb’s Adventures Beyond the Ultraworld (1991)

GABRIELS / Love and Hate in a Different Time

MODESELEKTOR / In Session

JAY-Z / Live MTV Unplugged (2001)

NEP / POP NOT POP (Songs For New Europe 1985-1989) (2021)