KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

RADIOHEAD / Burn the Witch

Možda je izbor ovotjednog “powerplayja” bio i predvidiv, ali složit ćete se da je jedini logičan i smisleni potez! Između devetog i šenaestog svibnja: RADIOHEAD – Burn the Witch!

 

Reći ćete da je izbor ovotjednog Powerplayja možda i predvidiv, ali ujedno je jedini logičan potez!

Thom Yorke, Jonny Greenwod i društvo već godnama pomjeraju granice promocije i distribucije svojih ostvarenja. Album In Rainbows (2007.) se tako našao u formi slobodnog web downloada mjesec dana prije izdavanja fizičke inačice, a The King of Limbs je tek naizgled pratio konvencionalniji model koji je uključivao plaćeni download te nešto kasnije i klasični CD/LP – naime, Radiohead se još jednom poigrao terminima, pa je umjesto najavljenog 18. veljače 2011. album bio dostupan četiri dana ranije, na Valentinovo!

radiohead-photo-alex-lakeSličan je model pratio i proboj najnovijeg, devetog albuma Radioheada, za kojeg od danas (ovu najavu pišemo 8. svinja, nešto nakon 21 h) znamo da se zove A Moon Shaped Pool, a njegovo je rađanje (moglo se i očekivati) odvalilo još jedan zvučni šamar svim uhodanim modelima na koje se oslanja show business.

Nekako istovremeno, kroz zadnji dan travnja i prva dva dana svibnja je planski izbrisan sav sadržaj s bendovskog sajta, facebook stranice te twittera, a članovi fancluba su zaprimili pomalo misteriozne letke s logotipom sastava, zbunjujućim grafičkim dizajnom te isto tako zbunjujućom porukom sing the song of sixpence that goes BURN THE WITCH we know where you live. Idućeg je dana na youtubeu osvanuo video uradak za skladbu koja i jest okosnica našeg powerplayja, a ime joj je, jasno, Burn the Witch.

Možda dotična pjesma pomalo odskače od ostatka albuma, ali svojm krautrock i ‘velvetovskim’ zvukom, koji se kroz njezino trajanje preobličuje u nešto što bi se moglo nazvati tipičnim radioheadovskim izrazom definitivno jest najbolji izbor za breakout, čak i ako nije riječ o potencijalnom hitu.

Uistinu, ono što već godinama serviramo kao Powerplay ne treba biti kompozicija koja će nas odreda dići na noge i baciti u euforiju. Ponekad je dovoljna tek nešto živahnija naznaka nadolazećeg remek djela.

Po tom pitanju, Burn the Witch je idealan izbor (i kako smo već rekli, jedini smisleni) za ovotjedni Powerplay!

KLFM kolektiv

 

 

autor: Vjeran Stojanac, 08/05/2016

, , ,

Vezane objave

Arhiva

ROISIN MURPHY / Lip Service

24/07/2016.

Novi album se zove “Take Her Up To Monto” i stvari je kolekcija pjesama koje su nastale na istom sessionu kad i prošlogodišnja ljepota od albuma “Hairless Toys”. Za powerplay ovaj tjedan biramo pravu ljetnu “Lip Service”

David Byrne / Everybody’s Coming To My House

22/01/2018.

Reasons to be Cheerful

SHE SHY / Mir

20/01/2020.

Ovotjedni powerplay radija KLFM je premijerna stvar jednog sramežljivog splitskog glazbenog projektića koji se upravo tako i zove – She Shy.

DjeuhDjoah & Lieutenant Nicholson – Caipirinha

26/04/2020.

Francuski duo izbacuje novi singl.

Tjedna rotacija

Arhiva

SAULT / Untitled (Black Is)

ENNIO MORRICONE ‎/ Così Come Sei (1978)

VALENTINO BOŠKOVIĆ / Amorella

Too Slow To Disco

JORGE BEN / à l’Olympia (1975)

Kampanari / Kampanari EP