RADIO NA CESTI 2017 / Split

Pregled prve etape ovogodišnjeg RNC-a; Split, 27/5/2017.

Koncept Radija na cesti utemeljen je prije 4 godine kako sa ciljem prezentiranja djelovanja radija KLFM kroz predavanja, radionice i prezentacije, tako i pružanja mogućnosti manje ili više poznatim glazbenim imenima kroz žive nastupe. Temeljna je ideja Radija na cesti (u daljnjem tekstu RNC) prekriti širi prostor Hrvatske, tako da su događaji uz onaj redoviti splitski realizirani diljem zemlje – spomenimo primjerice Zagreb, Labin, Rijeku, Dubrovnik, Pulu…

Ovogodišnja je manifestacija održana 27. svibnja na platou pored Doma mladih te naknadno kroz DJ noć u klubu Kocka. Iako je spomenutog datuma izostao onaj ‘prezentirajući’ dio (radionice i sl.), taj je nedostatak kompenziran kroz KLFM-ovu Radio školu održanu kroz tri popodneva početkom mjeseca, projekt koji je okupio petnaestak zainteresiranih mladih ljudi te pojačao naše snage sa nekoliko novopridošlih djelatnica i djelatnika te dvije svježe, obećavajuće emisije.

Koncertni je dio RNC-a dosad najposjećeniji, a ugostio je glazbene projekte/sastave AM:PM, Bizon, Cuisine Dub, Jan Kinčl i Regis Kattie, te stare nam znance Kundyak Mezhie. Gostovati je trebao i kaštelanski reper Lipi Ive, no imao je neodgodivih “obaveza” koje su mu očito bile bitniji prioritet.

Čitav događaj je dio ovogodišnjeg Platformata i prvi dio trodijelne turneje koju radio KLFM organizira u suradnji sa mrežom udruga Clubture te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, zaklade Kultura Nova i Grada Zagreba. To znači da, naravno, idemo dalje! Slijedeća je etapa predviđena za 1. srpnja 2017., a održati će se u Sinju. Očekujemo vas!

 

AM:PM

Za ovu dvojicu splitskih umjetnika glazba je nešto sasvim prirodno i nezaobilazno, a ono što ih je spojilo je obostrani afinitet za pomicanjem vlastitih granica i stvaranjem nečeg novog. Iako dolaze iz pomalo različitih glazbenih sfera AM:PM priča itekako zajedničkim jezikom. Antonio Milina je svoj glazbeni put stvarao kroz nešto sirovije zvukove svirajući u alternativnim bandovima te konačno u splitskim Dječacima dok je Milan Pivalica već 20-ak godina orijentiran na elektronsku glazbu. a iza njega su rezidencije u najboljim splitskim klubovima, produkcija elektronske glazbe te je jedan od najcjenjenijih splitskih DJ-eva.

 

Bizon

Bizon je instrumentalni (rock) band iz Splita nastao u Zagrebu početkom 2012, sredinom te godine snimaju i prvi materijal. 2014. i 2016. objavljuju još dva EP-a. U vječnoj potrazi za basistom, Luka (gitara) i Đole (bubnjevi) većinu vremena u garaži provode kao duo. Bizon proizvodi nervoznu i bučnu glazbu.

 

Cuisine Dub

Cuisine Dub (live ambient improvisation) je Ante Matas, mladić iz naših radijskih redova i redova kluba Kocka. Sebe ne smatra glazbenikom, ali se voli baviti glazbom, pa tako iza sebe ima zavidan broj ploča, jedan album, 4 aliasa i vlastitu izdavačku kuću, a u posljednje vrijeme poprilično je tražen u produkcijskom svijetu. Glazbeno se ne voli svrstavati u koševe pa varira od housea, ambienta, jazza do world music tonova. Osim glazbe voli dobar zalogaj i kapljicu, a najdraža boja mu je tirkizna.

 

Jan Kinčl i Regis Kattie

Kolaboracija zagrebačkog DJ-a, producenta i live act izvođača Jana Kinčla te francuskog klavijaturista Regisa Kattieja spontano je nastala kroz sessione u Janovom studiju. Ubrzo je postalo jasno da dvojac slično razmišlja, a reakcije na prvu seriju nastupa po Hrvatskoj potvrdile su da razmišljaju i u pravom smjeru.

Balansirajući na tankoj liniji između elektronske glazbe i jazza, činjenica da dolaze iz različitih backgrounda, ali da dijele mnoge poglede na glazbu i njeno izvođenje stvorila je situaciju za istraživanjem područja u kojima se preklapaju, a otvorena i improvizatorna struktura nastupa omogućava im da se vrlo slobodno kreću između housea, jazza i techna te da se podjednako uklope u različite dvorane, od malih sjedećih koncerata do glavnih floorova velikih festivala.

Tome najbolje svjedoče neki od potvrđenih datuma za 2017. godinu koji se kreću od eminentnih festivala elektronske glazbe kao što su Dimensions (Pula), Love International (The Garden, Tisno), Moondance (Trogir), Dev9t (Beograd, Srbija), Radio Na Cesti (Split) i River (Gornji Zvečaj) do brojnih manjih klupskih evenata.

 

Kundyak Mezhie

Nakon nekoliko godina pauze, preslagivanja postave, raznih usporednih drugih glazbenih projekata uspjeli smo upornim pregovaranjem dovesti stare nam drugove sa ceste. Još uvijek se nadamo kako bi i Valentino Bošković mogao svratiti ili barem poslati nekakav signal, što je malo vjerojatno jer kakve veze on ima s njima!? O Kundyacima ne treba previše pisati, treba ih uživo čuti.

28/06/2017

autor: KLFM

Tags: , , , , ,