Prostori se ne osvajaju sami

23:00–1:00 – 2324.4.2018.

Jubilarni 200. KUPEK imao je i svoj ozbiljniji deo programa. U tom delu programa bavili smo se javnim prostorima u Beogradu, a i šire. Sama tematika, odnosno problematika dodatno je aktuelizovana nedavnim otvaranjem Društvenog centra NNK, u koji je nakon svega par dana došla vojna policija u punoj opremi i rasterala prisutne te im do daljnjeg zabranila pristup.

Upravo taj odnos gradskih, državnih, vojnih vlasti propitivali smo u razgovoru sa Sanjom Maljković, našom domaćicom iz Le Studija, nezavisnim pozorištem koji od svog nastanka ima problem sa stalnošću lokacije. Problem je i opstanak na trenutnoj lokaciji, a Sanja je sa nama podelila svoja iskustvima u traženju prostora i odnosa grada prema jednom ovakvom pozorištu. Pored Sanje gošća u ovom revijalnom delu programa bila je i Virdžnija Džeković, koja je predstavljala Asocijaciju Nezavisne kulturne scene Srbije koja opet ima nagomilanog iskustva, u najmanju ruku kroz “Magacin”, prostor oko kojeg sa gradskim vlastima već više godina vode pregovore jer, kako kaže vlasti ni u jednom segnemtu ne prepoznaju prostor kao činioca.

Iz perspektive nekoga ko je bio deo INEX filma, a sada i Kvake 22, prostora koji je takođe vojni objekat, govorili smo sa Nikolom Hajdukovićem. Kako su oni uspeli sa vojskom da naprave dogovor i kako pristupiti tako tvrdim sistemima koji po definiciji nemaju razumevanja za bilo šta drugo sem onoga što stoji na papiru.

I, na kraju, Iva Čukić, iz Ministarstva prostora je mogla sublimirati sva iskustva, ona kod nas, ali i ona u inostranstvu jer se godinama bavi pitanjem javnih prostora.

Dakle, ostajte uz nas jer prostori se neće osvajati sami. Revijalni deo KUPEK-a # 200 možete poslušati u ponedeljak, 23. 04. 2018. godine od 23 h. Emisiju možete poslušati i preko KUPEK mixcloud kanala. 

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc, tata Zule

23/04/2018

autor: dejan kozul

Tags: , , , ,