KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Prisjeti se siječnja u travnju!

10:00–11:55 Četvrtak 8.4.2021.

Bio je siječanj, a sad je travanj! Iskreno, urednik time ne razbija glavu!

Bez zlih primisli – slavite li dan nezavisnosti? Iskreno, tko jxxe NDH, ali ova se emisija prisjeća svih mračnih tema! A i treba popunit soundscape. Ove bi  godine bio 79. rođendan stanovitom koji me sa mojih nepunih 29 godina uvalio među operatere Hrvatskih cesta (smjene dan – noć i vice versa u trajanju od 12 sati, želim kazati 7 AM – 7 PM i obrnuto… beskrajno dugačka putovanja u vukojebine…) moja draga prijateljica Sonja je u svojem karikaturnom strip ciklusu “Vučine” prikazala kako to rade vukovi u dalmatinskoj zagori!

Mislim, taman diplomirao i nezaposlen, vidi vraga!

TREUER:“Hej, slatko malo, i tvoji su iz zagore?”

BAMBI 2: “Ne, moji su iz Krčulja u zaleđu Primoštena, plavooki!”

Dugujem pojašnjenje – Bambi, nije potreban redni broj jer ovo nije Houellebecqov roman i nema klonova zasad…  sve dok na proputovanju Amsterdamom i blizinom Kopenhagena nisam dokučio da su u mojem životu ima puuuno Mia! Ako je Mia1 bila ljepotica, Mia2 jest savršenstvo! Možda je zato moja suputnica išla pit!

NO LOVE LOST!

(NAPOMENA: Epitetima od strane Bambi 2 sam čašćen u periodu od 21. siječnja 2004. do 19. svibnja 2005. Uslijedile su Gorana, Eva, Helena, vječno vraćajuća Darija… termini su moja privatna stvar!) Petra je bila intermezzo, a i priznao sam joj da postoji djevojka koju godinama volim svim srcem i živim za dan…

        PANCHO: Imaš li još žiže?

        TORRO: Zdimio si sve, kopile jedno!

Onda mi je pojašnjeno da je etnonim Krčulj onomatopejski, jer u obližnjim barama bočate vode živi gomila žaba koja krči li, krči… a negdje vreba i vuk Alen!

On ne krči nego zavija na pun Mjesec. A navija za Dinamo, zbog čega je komet iz priče napisane trćeg travnja 1996. u nizu preimenovanja nazvan po njoj… Inače komet – ovo je ime prolazilo modifikacije poput vodene pare u TS dijagramu! Potrudio sam se da dozna istinu o imenu Dicmo: dolazi od latinskog naziva za vojnu desetinu, decimus!

Usput, moja obitelj po ocu vuče podrijetlo iz Rame, što je hrvatska enklava u susjednoj vukojxxxxi! Po majci, Marovići imaju korijene u Dobroti kod Boke Kotorske! Heeeej, bokeljski Hrvati! Jedna majčina pretkinja Ana Marija se kao mlada zaredila i uz dozvolu pape – ne znam koji je onda bio – utemeljila ženski samostan negdje, u biti znam gdje u laguni! Uz dokaz da si muški potomak dotičnog klana, imaš pravo na smještaj i hranu u dotičnom samostanu! Ne znam koji je red bila, valjda Klarisa što pojašnjava ime moje aktualne mačke Klare.

Sve je uklesano u genima! Usput, njezin se brat početkom 15. stoljeća pred Turcima sklonio na otok Brač, gdje se obogatio i sa obitelji Nikolorić osnovao brodarsku tvrtku, u to vrijeme još pod jurisdikcijom Mlečana. Očeva je loza oko 1700. shvatila da im je pun miki turaka, te ih je stanoviti  katolički dušebrižnik izvukao iz Rame i smjestio u decimus.

 

Ovo je doba proljeća prepuno rođendana: Eno, Fripp, moja malenkost, pa i jedna nepostojeća država. Sada nezavisnost slavimo Bog zna kada jer su se Zoky i Plenky mako igrali datumima!!

A i 9. travnja 1865. završio je pobjedom Unije američki građanski rat! Sad više nitko nije morao brati pamuk, za to smo koristili kombajne –  osim u južnjačkim gotičkim djelima gospodina škotskog podrijetla, Williama Cuthberta Faulknera… evo van dašak moje vizije – ne pamtim godinu ali bilo je između Gorane i Helene, a obje su me zasebno, vidjevši nslov pitalz “Vjerane, jel’ ovo o meni?”:

                      KRMAČA

             U sjećanje na Willama Faulknera

Krmača je umirala dugo i ne baš smireno. Ležeći bokom na prašnjavoj cesti, trzala je papcima opisujući u prašini nekakve rudimentarne oblike praseće agonije i probadajući tmurno poslijepodne svojim zamućenim pogledom.

”Mrdni se, gudo!” – urlala je Judith, gurajući joj pritom zapjenjenu gubicu granom gumovca.  Njezina se nervoza strelovito širila na komad drva koji je već idućeg trenutka ležao odbačen u jarku pored puta; a to strelovito širenje bijaše gotovo električno u samoj dubini svoje naravi. I Judith je to znala, trenutno spoznajući skrivenu poveznicu između sebe i ove krmače, utkanu duboko u tkivo zemlje na kojoj je guda izdisala.

Novim je trzajem krmača zauzela najoptimalniji položaj na leđima, tako da su se vidjela dva niza dojki. Da je riječ o kojoj djevojci, barem bi desetak bilo prekobrojno. Sada je,  Bog zna kako stvoren,  kolostrum  nadirao iz ždrijela i ona se gušila.

”Ako krepa, nema ko podojiti krmke. Trebat će iznajmiti gudu dojilju kod McCalluma, a to nije jeftino. Šest malih krmaka siše mlijeko tri mjeseca. Nemam toliko para. Ipak, ako je prodamo Armstidu, mogli bi barem otplatiti dojilju.”  Koliko dostiže jedan mladi krmak na tržištu? 30 $ ? Koliko je to u kukuruzu?

Iz džepa je izvukla pištolj, antikvitet prošaran oblačastosmeđim (ili da se posjžim Burroughsovom frazom, “govnastosmeđa rđa”) fraktalima korozije, iz kojeg je posljednji put djed pucao po svatovima davne 1936. (susjedov sin Flem Snopes ženio se za Eulu Varner, njegovu ljubav iz djetinjstva). Djed ga je naslijedio od svog pradjeda, a pričao  je kako ga je pronašao pored leša Mayhewa Sartorisa u blatu Gettysburga. Taj isti  pištolj uperila  je u sloj sala koji je predstavljao štitnik nad hipotetičkim položajem krmačina srca, te nakon nekoliko sekundi premišljanja povukla obarač. Tijelo krmače se trzlo u jednom nemjerljivo kratkom, a ipak beskrajno dugom trenutku da bi se zatim umirilo. Pucanj je uplašio vrane koje su poletjele u kaotičnom vrtlogu koji se nedugo zatim počeo spuštati prema tijelu koje se polako hladilo u vreloj prašini ranog rujna.

”Uostalom, bio je to tvoj i samo tvoj izbor!’ – primijeti Judith iz daljine još jednom se okrenuvši prema beživotnoj točki na horizontu protkanim prvim zamračenjima nadolazeće pješčane oluje.

(priznajem, svi likovi postoje u mojim pričama  preuzeo sam od časnog Wulliana – bio je tu materijala kojeg sam u ranim tridesetim upijau kao spužva.”Zaselak”, “Grad”. zbirke oriča, primjerice “Klekni, Mojsije”…)

https://www.facebook.com/historia.hr/posts/3302659629782091

Ipak mislim da je opet 30. svibnja, dan uspostave prvog višestranačkog sabora u modernoj Hrvatskoj idealan i slažem se sa gospodinom Plenkovićem, kao i sa istoimenim vinima. I bolje da blagdan pada u vrijeme blizanaca. Blizu bi bio i rođendan Allena Ginsberga koji je 1997. preminuo od raka jetre…. i kažu da trava nije opsna?

 

Kvragu, emisijom nisam obilježio niti 21. ožujka, bio je 43. rođendan jednom od meni najdražih ženskih bića – Mihaeli!

Ne znam s kim si sada, ali volio bih da me posjetiš u Splitu! Pusti Malmö! Ima kod mene mjesta a nema ni uljeza – Primordijalni žohar je pokupio otpad.

ŠTO SE MENE TIČE, NEK DAN DRŽAVNOSTI BUDE 30. TRAVNJA!

autor: Vjeran Stojanac, 07/04/2021

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Hiroshima Mon Amour

05/08/2015.

Igrom sudbine, današnji se termin emitiranja Soda Fountaina poklapa s sedamdesetogodišnjicom prvog nuklearnog napada usmjerenog protiv civila, odnosno bacanja fizijske bombe nazvane ‘little boy’ na japanski grad Hiroshimu. Možda će vam se izbor pjesama donekle učiniti sličan onome iz ‘Atomic Powera’, nedavno emitiranog izdanja eXita, no bitna je poruka, a ta je da nam i dalje nad glavom visi opasnost koja je obznanjena prije točno sedamdeset godina.

Emigranti

15/12/2015.

Emigracija je stara koliko i čovječanstvo, no od masovnih seoba se tijekom devetnaestog, te posebice dvadesetog stoljeća profilirala u osobni izbor ugroženog pojedinca. Imajući u vidu ulogu umjetnika, u prvom redu književnika kao dežurnih društvenih kritičara, nije čudo što bi se takvi našli prvi na udaru, te bivali prinuđeni napustiti vlastitu zemlju. No, u kakvom su odnosu suvremena glazbena scena i emigracija? Postoje li još uvijek za glazbenike ‘nepoćudne zemlje i režimi’, ili je danas taj problem uglavnom sveden na pitanja kreativnosti i (non)konformizma?

Necrologue on Jeffrey

15/06/2016.

Kroz nekih desetak dana, 27. lipnja, navršit će se 58 godina od rođenja Jeffreyja Lee Piercea, kantautora i frontmana kultnog sastava The Gun Club. Dostojan sebi i svojem iskrenom i beskompromisnom stilu, prebrzo je sagorio, otišavši sa ovog svijeta posljednjeg dana ožujka 1996., s nepunih 38 godina. Posvetimo stoga jutro 16. lipnja neprežaljenom nam Jeffreyju, te u miru opuštenosti i hlada mliječnog bara zvanog Soda Fountain preslušajmo prigodni izbor obrada Jeffreyjevih pjesama. Kasnoproljetna su jutra stvorena za to!

Liberté, Égalité, Fraternité!

09/07/2014.

Kroz nekoliko dana obilježavamo 225. obljetnicu Francuske revolucije, događaja koji je započeo proces ukidanja monarhija i stvaranja modernih nacionalnih država – republika. Iako je revolucija sprovedena uz poklič “Jednakost, Bratstvo, Sloboda!”, jasno je da su ti ideali vrlo brzo iznevjereni. Štoviše, nisu li svi povijesni pokušaji mijenjanja društva na bolje na kraju zastranili iznevjerivši svoju izvornu namjeru? Pročitajte priloženi tekst, te po želji poslušajte glazbenu listu koja poprilično vjerno ocrtava tu činjenicu.

Tjedna rotacija

Arhiva

THE BOYS WITH THE PERPETUAL NERVOUSNESS / Songs From Another Life

MC 900 FT. JESUS / One Step Afead of the Spider (1994)

PORTO MORTO / Čekam ih

WHOMADEWHO / Body Language

FLEETWOOD MAC / Live

LEUT MAGNETIK