KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pozdrav Suncu

Udruga DADAnti će 07. svibnja u 13 sati na splitskom Voćnim trgu održati performans ”Pozdrav Suncu” koji nema političke pozadine, ne nastoji biti provokativan – nego zabavan i vizualno atraktivan, posebice za turiste. No ujedno postavlja i pitanja: Ima li budućnosti splitske književnosti bez sadašnje splitske književnosti? Može li se graditi buduća splitska književnost ukoliko smo okrenuti samo tradicionalnim književnim vrijednostima?

 

POZDRAV SUNCU (izvedba 7.5.2015. u 13 sati, Voćni trg, Split)

Autor: Franko Bušić

Izvođači: DADAnti

Trajanje: 5 – 8 minuta

U performansu sudjeluje 4-6 članova udruge DADAnti. Po mogućnosti 5 izvođača i jedan asistent/ica.

5 izvođača sa zapadne strane spomenika Marku Maruliću (okrenuti prema istoku) vade ručnike za plažu i postavljaju ih jednog pored drugog. Svi izvođači imaju crne majice unutar kojih je žuti krug (sunce) a na kome je lik Marka Marulića. Naravno, svatko ima i neizostavne tamne naočale za sunce. Valja istaknuti i kako su svi izvođači već objavljivani splitski književnici mlađe i srednje životne dobi.

Izvođači kleknu, svatko na svoj ručnik, dok asistent stoji sa strane i fotografira reakcije publike.

11180037_928149960583338_2000870417_nIzvođači se skrušeno pognute glave i sklopljenih ruku mole kipu Marka Marulića.

Jedan po jedan izvođač se podiže, prilazi asistentu, a ovaj mu crnim ili crvenim markerom preko Marulićeva lika na majici iscrta veliko slovo A, slično kakvo je na logu udruge DADAnti.

Jedan po jedan izvođač penje se na postolje kipa MM i objema rukama diže ručnik u zrak, pobjednički, kao nakon kakvog borilačkog sporta. Na koncu su uostalom svi izvođači zakratko na postolju kipa, a time performans i završava.

Ovaj performans nema političke pozadine, ne nastoji biti provokativan – nego zabavan i vizualno atraktivan, posebice za turiste. No ujedno postavlja i pitanja: Ima li budućnosti splitske književnosti bez sadašnje splitske književnosti? Može li se graditi buduća splitska književnost ukoliko smo okrenuti samo tradicionalnim književnim vrijednostima?

autor: Vjeran Stojanac, 05/05/2015

,

Vezane objave

Arhiva

Jelena Sokić – Zdravo je piti električno mlijeko…

28/06/2013.

Izložba “ZDRAVO JE PITI ELEKTRIČNO MLIJEKO…” mlade splitske slikarice Jelene Sokić biti će postavljena u prostoru Salona Galić od 2. do 15. srpnja, a otvaranje je 02. srpnja u 20.30 h.

DADAnti: Sto godina DADE

31/01/2016.

U ponedjeljak, 1. veljače 2016., udruga DADAnti će s početkom u 20.30 sati u prostoru splitskog kluba Ghetto održati zanimljiv i raznolik program temeljen na dvije obljetnice. Jedna se tiče same udruge, koja ovih dana obilježava pet godina djelovanja, a druga nosi globalnu auru – riječ je o stogodišnjici dadaističkog pokreta. Program je osmišljen kroz dvije ključne stavke; redovitu godišnju Skupštinu udruge koja će za ovu priliku biti lišena suvišnih formalnosti poput dnevnog reda, te izložbu mail arta i vizualne poezije, prikladno nazvanu “100 godina DADE”, a za koju je zaprimljeno nekoliko stotina radova iz svih djelova svijeta.

Gali(QRT) Season 15 Club Quasimodo

23:00–4:00 Subota 2021.1.2018.

Jedinstven i raritetan jubilej (cak i u svjetskim razmjerima) slavimo ove subote – nas i vas Dj Gali(QRT) slavi jubilarnu 15. sezonu nastupa u klubu Quasimodo.

Jakov Labrović u polufinalu „Arte Laguna Prize“ natjecanja

28/01/2013.

Solo rad „split“ Jakova Labrovića, akademskog kipara i umjetničkog voditelja eksperimentalne izvedbene kompanije „Room 100“, odabran je za jednog od…

Tjedna rotacija

Arhiva

Jessie Ware / What's Your Pleasure?

JESSIE WARE / What’s Your Pleasure?

RAGE AGAINST THE MACHINE / The Battle of Los Angeles

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Doringo – Gužva u Svemiru (2020.)